Αναρτήθηκε από: Alma Libre | 29/09/2007

Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

11 Νοεμβρίου? Ή μήπως νωρίτερα?

Παπανδρέου – Βενιζέλος – Σκανδαλίδης? Ή μήπως και περισσότεροι υποψήφιοι?

Ενωμένο ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή προέδρου? Ή μήπως σκορποχώρι?

Ουσιαστική προσπάθεια για στροφή στη βάση? Ή μήπως ο σώζων εαυτό σωθείτω?

Είμαι πολύ προβληματισμένη.

Και το ίδιο βλέπω και γύρω μου, το ίδιο διαβάζω και σε διάφορα blogs.

Προβληματισμός για την επόμενη μέρα.

Και η μεγάλη ερώτηση: Χωράνε τελικά όλοι στο ΠΑΣΟΚ? Ή μήπως ήρθε η ώρα για νέο κόμμα? Προσωπικά δεν έχω ακόμα απάντηση για το συγκεκριμένο ερώτημα.

Με ενοχλεί όμως πάρα πολύ να βλέπω άτομα που άλλοτε έβγαιναν λάβροι κατά του εκσυχρονισμού, να στηρίζουν τώρα τον Βενιζέλο αφήνοντάς με, με την εντύπωση ότι το κάνουν μόνο για την προσωπική τους προβολή.

Με ενοχλεί να βλέπω να μιλούν για ανάγκη ενότητας, άτομα τα οποία δυναμίτιζαν χρόνια ολόκληρα την ενότητα μες στο κίνημα με υπόγειες μεθοδεύσεις.

Με ενοχλεί να βλέπω ότι δεν γίνεται μια ουσιαστική συζήτηση για την ανάγκη αλλαγής στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όλοι έχουν μπει στη διαδικασία καταμέτρησης δυνάμεων.

Όσοι ζητούν κατάθεση πολιτικών απόψεων, προτείνουν αυτό να γίνει στην συνδιάσκεψη. Χάνω μήπως κάτι? Πολιτική δεν είναι το να συζητάς και να διαβουλεύσαι συνεχώς? Να αφουγράζεσαι την κοινωνία και να προσπαθείς να δώσεις λύσεις στα προβλήματα?

Προσωπικά στηρίζω την υποψηφιότητα του Παπανδρέου. Έχω πει κι άλλες φορές ότι αυτός ο άνθρωπος με εμπνέει, μου δημιουργεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης, είναι πιο κοντά στην δική μου άποψη για το πώς πρέπει να είναι ένας σύγχρονος πολιτικός και το ποια θέματα πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα. Όπως λέει κι η κολλητή μου, ο Παπανδρέου είναι ιδέα…

Αλλά μάλλον προτιμούμε (?) τον φωνακλά αρχηγό που θα μιλάει κι όλοι θα κάθονται προσοχή, όχι τον αρχηγό που δίνει βήμα σε όλους όσους έχουν προτάσεις να καταθέσουν.

Πυροβολούν τον Παπανδρέου λες κι είναι ο μόνος υπεύθυνος για την ήττα. Δεν αρνούμαι ότι έκανε λάθη. Έκανε λάθη, και μάλιστα πολλά. Αλλά το να βγαίνουν και να του φορτώνουν όλη την ευθύνη, το θεωρώ τουλάχιστον υποκρισία… Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την ήττα, γιατί δεν δουλέψαμε όσο έπρεπε, δεν ακούσαμε το λαό.

Επίσης θεωρώ ότι είναι υποκρισία κι όταν υπαινίσσονται ότι ο Παπανδρέου δρα διασπαστικά, όταν ο άνθρωπος ζητά το αυτονόητο, παροχή εμπιστοσύνης για να αντιπαρατεθεί ισχυρά απέναντι στον Καραμανλή στη Βουλή. Μήπως ενόχλησε το ότι τους έθεσε προ τον ευθυνών τους? Να βγουν ξεκάθαρα επιτέλους κι όχι να ακροβατούν ανάμεσα σε δυο βάρκες?

Το ενδεχόμενο της διάσπασης με φοβίζει…

Αλλά και το ενδεχόμενο να κάνουμε πάλι τα στραβά μάτια και να καταφύγουμε σε μια συμβιβαστική λύση με φοβίζει ακόμα περισσότερο. Αν κάποια πράγματα δεν ξεκαθαρίσουν, αν το ΠΑΣΟΚ δεν βγει πραγματικά αριστερά, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις του, τότε πραγματικά δεν θέλω να φανταστώ ποιοι θα μας κυβερνούν σε 10 χρόνια…

Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που θα ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ κι όχι από ανθρώπους που απλά θα ικανοποιήσουν συμφέροντα.

Ανθρώπους ικανούς που θα δουλέψουν για να αποκτήσει ξανά η πολιτική νόημα, για να πάει μπροστά ο τόπος, για να ζήσουμε σε μια πραγματικά δίκαιη κοινωνία για όλους, κι όχι ανθρώπους που απλά θα λειτουργούν καιροσκοπικά με μόνο κίνητρό τους την προσωπική ανέλιξη.

Κουράστηκα να μας λένε ρομαντικούς όταν συζητάμε αυτονόητα αιτήματα.

Πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, πάταξη των φαινομένων αναξιοκρατίας, πολιτικές κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ενίσχυση μισθών και συντάξεων, πραγματικά ποιοτική Παιδεία κι όχι παραπαιδεία..

Δεν μπορεί η πολιτική να είναι μόνο ένα παιχνίδι συμφερόντων.

Πρέπει η πολιτική να αποκτήσει ξανά ουσία και περιεχόμενο.

Προβληματίζομαι, αλλά αισιοδοξώ…

Advertisements

Responses

 1. απάντηση θα πάρουν ενότητα και αγώνα! 😛

 2. ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ:
  ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  Απευθύνω την επιστολή σε όλα τα μέλη και φίλους του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος
  Απευθύνω την επιστολή αυτή στους κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Ε. Βενιζέλο, Κ. Σκανδαλίδη και σε όλους τους επίδοξους προέδρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

  ———————–
  Ο προβληματισμός μου ξεκινά βεβαίως από το γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογές μειώθηκε ο αριθμός των ψήφων που έλαβε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και υπέστη εκλογική ήττα, αποτυγχάνοντας να επιστρέψει στην διακυβέρνηση της χώρας. Τούτο κατά την γνώμη μου δεν είναι ως προς όλα αρνητικό, αλλά αποτελεί και βάση αναζήτησης για τις βαθύτερες αιτίες της ήττας, πέρα και έξω από τις επικοινωνιακές επάρκειες κλπ. … .

  1. Μετά την ήττα ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δήλωσε ότι ανοίγουν οι διαδικασίες για την εκ νέου επιβεβαίωση της προεδρίας του. Σε χρόνο ελάχιστο ο Ε. Βενιζέλος, προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δήλωσε παρών καταθέτοντας την υποψηφιότητά του.
  Ακολούθησε η σθεναρή αντίσταση του Γ. Παπανδρέου στο να παραιτηθεί, όπως διάφοροι τον προέτρεπαν, η επιμονή του Ε. Βενιζέλου στην υποψηφιότητά του και η άτυπη συγκρότηση ομάδων υποστηρικτών από σημαίνοντα στελέχη του κινήματος. Στην πορεία ακούστηκαν ένθεν – κακείθεν βαρύτατες εκφράσεις. Ακολούθησε ένας ουσιαστικός ενδοκομματικός πόλεμος με καθημερινά επεισόδια και μάχες που ανέδειξαν έντονες σχαστικές τάσεις μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και προτροπές για την δημιουργία νέων κομμάτων. Ακολούθησε τέλος, η προσπάθεια συγκρότησης 3ου πόλου και η υποψηφιότητα Κ. Σκανδαλίδη, την οποία ίσως να ακολουθήσουν και νέες υποψηφιότητες.

  2. Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχοντας την τυπική τουλάχιστον ευθύνη για τα θέματα που προέκυψαν κατά την μέχρι σήμερα προεδρία του, σε δηλώσεις του υπογράμμισε κάποια εξ όσων αντιλαμβάνεται ως σφάλματά του, αλλά και ως συνολικά σφάλματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά την προεδρία του, τα οποία και οδήγησαν grosso mondo στην εκλογική ήττα. Δήλωσε αποφασισμένος να χαράξει νέα πολιτική γραμμή ανταποκρινόμενη στην ανάγκες και τα πιστεύω της κοινωνίας και αυτά σε ένα αμειγώς σοσιαλιστικό πολιτικό πλαίσιο και σκεπτικό.

  3. Ο έτερος των κυρίως διεκδικητών Ε. Βενιζέλος κατηγορήθηκε ότι έσπευσε την βραδιά της ήττας να δηλώσει την υποψηφιότητά του, ότι ήταν έτοιμος από καιρό αναμένοντας την ήττα και ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την προκάλεσε. Ο ίδιος βέβαια δεν μπορούσε να υποπέσει σε λάθη στρατηγικής ως προς την ήττα, διότι δεν άσκησε προεδρικά καθήκοντα, πλην όμως έχει διατυπώσει θέσεις κεντρώου πολιτικού, οι οποίες δεν πείθουν μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι ταυτίζονται με τις καταστατικές διακηρύξεις και αρχές του κόμματος.

  4. Μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων άρχισε στο διαδίκτυο και στο τύπο μία μακρά διελκυστίνδα ανταλλαγής απόψεων μεταξύ φίλων, μελών και στελεχών του κινήματος. Αυτά που προκύπτουν κατά την γνώμη μου, ως συμπεράσματα, του τεράστιου αυτού διαλόγου είναι ότι οι ταχθέντες υπέρ του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξαίρουν αυτόν για την ευθύτητα, ειλικρίνεια, εντιμότητα και κυρίως για την άρθρωση αριστερού «σοσιαλιστικού» λόγου, ο οποίος εξέλιπε πριν το 2004 από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Κατηγορούν δε τον Ε. Βενιζέλο ως νεοδεξιό, κεντροδεξιό, αριβιστή και πολλά άλλα προσωπικά, τα οποία δεν εξυπηρετεί να επαναλάβω και προβάλλω.

  5. Οι οπαδοί του Ε. Βενιζέλου εξαίρουν την ρητορική του δεινότητα και την πιθανή εκ του λόγου αυτού δυνατότητά του να φέρει την νίκη στις επόμενης βουλευτικές εκλογές. Κατηγορούν τον Γ. Παπανδρέου κυρίως για την προσωπική ρητορική του ανεπάρκεια και για τις επιλογές του σε πρόσωπα.

  6. Είναι σαφές ότι όχι μόνο τα αίματα έχουν ανάψει, αλλά ότι και έχει αρχίσει ένας τεράστιος πολιτικός διάλογος με σεβαστά τις περισσότερες φορές επιχειρήματα. Ο διάλογος αυτός ως αίτιο της ήττας περιλαμβάνει πολλάκις την πολιτική που ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις του κ. Σημίτη, την πολιτική αναξιοπιστία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., την αποκοπή του από την κοινωνία και τα κινήματά της, καθώς και προσωπική κριτική σε πρόσωπα τα οποία κακώς ή καλώς στιγματίστηκαν από την κοινωνία ως καιροσκόποι, εμπλεκόμενοι σε οικονομικά σκάνδαλα, ευνοημένοι μεγάλων κεφαλαιούχων κλπ. . Ο διάλογος διεξάγεται σε έντονο πολλές φορές κλίμα και δεν λείπουν οι ύβρεις και οι ακραίες αντιπαραθέσεις.

  7. Τούτο που προκύπτει επίσης και διατυπώνεται ανοικτά είναι η διάθεση των οπαδών των ηττημένων (όποιοι και εάν είναι αυτοί) να δημιουργήσουν νέους πολιτικούς φορείς και κυρίως η αταλάντευτη δήλωση – πρόθεση των φερόμενων ως αδικημένων από την μέχρι σήμερα πολιτική πορεία του κόμματος, αριστερών ή σοσιαλιστών (μεταξύ των οποίων και ο συντάκτης της παρούσας), οπαδών του Γ. Παπανδρέου, να μην ξαναψηφίσουν σε καμμία περίπτωση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εάν αυτός δεν εκλεγεί εκ νέου πρόεδρος και επιλεγεί ο Ε. Βενιζέλος.

  8. Είναι σαφές εκ των ανωτέρω και με δεδομένο το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις πλέον είναι μοιρασμένες σε ποσοστά μεταξύ των ανωτέρω, ότι οποιαδήποτε νίκη, οποιουδήποτε υποψηφίου θα είναι στην πραγματικότητα «πύρρειος» και θα επιφέρει εάν όχι την διάσπαση, την περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματος που μετά την εκλογή προέδρου θα συνεχίσει να λέγεται ΠΑ.ΣΟ.Κ. . Είναι σαφές ότι κανείς εκ των συνυποψηφίων δεν θέλει μία τέτοια εξέλιξη, ιδίως να αναλάβει ένα κόμμα καταδικασμένο σε έριδες και μία νέα εκλογική ήττα. Ηδη η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατεργάζεται νέα σύντομη προσφυγή σε εκλογές για να εκμεταλλευτεί τον αλληλοσπαραγμό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να αποκομίσει περαιτέρω οφέλη στην κοινωνία και στο εκλογικό αποτέλεσμα και τούτο χρησιμοποιώντας αριστερή ρητορεία και προβάλλοντας τον εαυτό της ως εγγυητή της σταθερότητας.
  Είναι σαφές ότι αιτία για όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις που επηρεάζουν το σύνολο της κοινωνίας, αλλά κυρίως το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως κόμμα με απεύθυνση στην κοινωνία, είναι η διελκυστίνδα των εσωκομματικών εκλογών και το αρνητικό πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται.

  ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ

  Είναι σαφές και σε τούτο συμφωνούν άπαντες οι υποψήφιοι αρχηγοί ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε μεγάλο τμήμα της δυναμικής του, από τότε που αποκόπηκε πολιτικά και ουσιαστικά από την κοινωνία, τους αγώνες της και τα κινήματά της.
  Ο Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει με σθένος και πειστικότητα ότι δεν προχώρησε στις τομές και δράσεις, που ο ίδιος ήθελε, προκειμένου να μην διαταράξει την ενότητα του κινήματος. Υποστηρίζει δηλ. ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να εκφραστεί ο ίδιος ως ηγέτης του κινήματος, αλλά αναγκάστηκε για τον εσωκομματικό συγκερασμό κυρίως προσώπων να εκφράσει και να ενεργήσει όχι απερίσπαστα και όπως αυτός ήθελε, αλλά με τρόπο μεσοβέζικο, ανεπαρκή και μη εκφράζοντα τον ίδιο. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να εκφράσει απερίσπαστος τις πολιτικές και θέσεις που αυτός θεωρεί ορθές ζητά εκ νέου την εντολή των φίλων και μελών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Προσωπικά θεωρώ ότι ο Γ. Παπανδρέου και οι απόψεις του δεν πρέπει να κριθούν έτσι εύκολα και συγκυριακά αποτυχημένες, δεν πρέπει να του φερθούμε με ιστορική σκληρότητα και βαναυσότητα και να μην του επιτρέψουμε να δείξει και αποδείξει τις πολιτικές και πρακτικές που επικαλείται. Εν ολίγοις πιστεύω ότι πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία να αποδείξει, εάν όσα σήμερα υποστηρίζει είναι αληθή, βάσιμα και μπορεί να τα πραγματώσει. Τούτο βεβαίως με συγκεκριμένους όρους από τους συνυποψηφίους του, οι οποίοι εξασφαλίζουν την ενότητα και αναλύονται πιο κάτω.
  Ο Ε. Βενιζέλος παραιτούμενος από την διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος θα αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο σε όλη την Ελλάδα, ότι δεν είναι αριβίστας, καιροσκόπος, εξουσιομανής και όσα άλλα αρνητικά του καταλογίζουν οι αντίπαλοί και θα εδραιωθεί στην συνείδηση των πολιτών και των φίλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ως εγγυητής της ενότητας και ως πραγματικά αξιολογότατος πολιτικός. Τον καλώ στο διάστημα αυτό και θα έχει το χρόνο να αναθεωρήσει τις πολιτικές του απόψεις και πρακτικές σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκφράζοντας αυτόνομο σύγχρονο αριστερό – σοσιαλιστικό λόγο και πρακτικές και όχι λόγο εναρμονισμένο στις διεθνείς συνθήκες, προκειμένου να ανασκευάσει τις εις βάρος κατηγορίες περί κεντροδεξιού πολιτικού και να εκφράσει το «όλον» ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στο μέλλον. Το μέλλον ανοίγεται μπροστά του και είναι ιδιαίτερα νέος για να νοιώσει ήδη ξεπερασμένος και ηττημένος.
  Ο Κ. Σκανδαλίδης οφείλει να παραιτηθεί και αυτός από την υποψηφιότητά του για να βοηθήσει το πνεύμα συνεργασίας. Είμαι σίγουρος ότι θα το πράξει και θα είναι και τούτο προς όφελός του.

  ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ – ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ.
  «ΠΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»

  1. Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει με δική του ατομική ευθύνη να προβεί σε διάλογο με την κοινωνία για να επαναποκτήσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα και απεύθυνση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. . Οι Τ.Ο. δεν πρέπει να έχουν πλέον ηγήτορα, αλλά μόνο οργανωτικό γραμματέα, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με την διενέργεια του κοινωνικού διαλόγου. Στον διάλογο θα προσκαλούνται και θα μετέχουν και οι «φίλοι», ακόμα και οπαδοί άλλων κομμάτων, ώστε να υπάρξει, όπου είναι δυνατόν συνταύτιση θέσεων και κοινές αποφάσεις για πρακτικές. Φαινόμενα εξουσιαστικού ηγεμονισμού της κοινωνίας και των κινημάτων της από μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. απαγορεύονται.

  2. Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναλαμβάνει την ευθύνη να συγκροτηθεί άμεσα ένα πρόγραμμα που θα περιέχει και θα αναλύει συγκεκριμένες πολιτικές πρακτικές, δράσεις, ενέργειες και αποφάσεις που θα πραγματώνουν τις πολιτικές ιδέες. Οι πολιτικές ιδέες και οι συγκεκριμένες δράσεις πρέπει να είναι πάντοτε σύμφωνες με τις καταστατικές πολιτικές αρχές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η δημοκρατία και ο σοσιαλισμός δεν επιδέχονται εκπτώσεων. Το πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να παύσει να είναι πολιτικό ευχολόγιο και έκθεση ιδεών και να αποκτήσει σάρκα και οστά με συγκεκριμένες άμεσα εφαρμοστέες πολιτικές πρακτικές. Οι επιμέρους τακτικές που προτείνονται από την κοινωνία πρέπει να εξετάζονται. Το πρόγραμμα τίθεται προς ψήφιση αποδοχή και τροποποίηση στην κοινωνία μέσω των Τ.Ο. .

  3. Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναλαμβάνει την ευθύνη να μην προβεί σε καμμία απολύτως επιθετική κίνηση έναντι των εσωκομματικών του πρώην αντιπάλων. Καμμία διαγραφή στελέχους για λόγους μη ουσιαστικούς και χωρίς κοινή συμφωνία της πλευράς Ε. Βενιζέλου και Κ. Σκανδαλίδη δεν είναι δεκτή και νόμιμη.

  4. Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων και η ανακήρυξη κάθε υποστηριζόμενου υποψηφίου, παύει να είναι προνόμιο του προέδρου και της ηγετικής ομάδας. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται στις Τ.Ο., οι οποίες αποφασίζουν δημοκρατικά και δεσμευτικά με την συμμετοχή μελών και φίλων (για να υπάρχουν και ουσιαστικές αρμοδιότητες στην βάση του κινήματος). Οι επαρχίες ενός νομού πρέπει να εκπροσωπούνται αναγκαστικά στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Το ψηφοδέλτιο επικρατείας καταρτίζεται με γνώμονα την εκλογή ήδη δοκιμασμένων στελεχών που έχουν προσφέρει στην κοινωνία και έχουν μετάσχει σε πολλές εκλογικές μάχες.

  5. Οι συνυποψήφιοι πρόεδροι αναλαμβάνουν την ευθύνη να μετέχουν και να στηρίζουν την πολιτική πορεία του κινήματος. Η έκφραση πολιτικών διαφωνιών, όπου αυτές υπάρχουν είναι επιβεβλημένη και πάντοτε καταγράφεται ως άποψη. Είναι σαφές ότι όπου υπάρχει βάσιμη πληροφορία για υπόγεια υπονόμευση αλλήλων αυτή ελέγχεται διεξοδικά από κοινή επιτροπή όπου μετέχουν εκπρόσωποι των υποψηφίων και επιβάλλονται κυρώσεις.

  6. Πολιτικά στελέχη που έχουν στο παρελθόν αποτελέσει αντικείμενο αρνητικής κοινωνικής κριτικής, αποσύρονται οικειοθελώς και παραιτούνται ευγενώς προκειμένου να ανοιχθεί ο δρόμος στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού του κινήματος. Τα στελέχη αυτά λαμβάνουν προς τούτο τιμητικούς τίτλους και, εάν το θέλουν, μετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων του κινήματος.

  7. Οι συνυποψηφιότητες για την προεδρία αποσύρονται σε κοινή δημόσια εκδήλωση, ώστε να καταδειχθεί στην κοινωνία η ενότητα του κινήματος και η ενωτική ισχύς των ιδεών. Ολοι ενωμένοι εργάζονται για την κοινωνία. Πρόεδρος του κινήματος παραμένει για μία τετραετία ο Γ. Παπανδρέου, με εντολή να εφαρμόσει τα ανωτέρω με δημοκρατικές διαδικασίες. Μετά από τυχόν εκλογική ήττα μετά τον 3ο ή 4ο χρόνο της νέας του θητείας ή μη σημαντική επαύξηση των ποσοστών του κόμματος, ο πρόεδρος επιλέγει τον τρόπο της δικής του ευγενούς αποχώρησης.

  Ελπίζω οι φίλοι, τα μέλη και οι ίδιοι οι συνυποψήφιοι να αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της πιο πάνω λύσης και να σπεύσουν να την αποδεχθούν δείχνοντας απαράμιλλο ήθος και διδάσκοντας το κόμμα και την κοινωνία, ουσιαστική συντροφικότητα. Η κοινωνία περιμένει την αποδοχή της και θα επιβραβεύσει όσους την δεχτούν.

  Με περίσσεια τιμή
  Δημήτρης Απ. Καραμήτσας
  Δικηγόρος

 3. Τo blog του απολυμένου από την ΓΣΕΕ Δημοσιογράφου για θέματα εργασίας και ότι άλλο κάτσει…
  http://apasxolisi.wordpress.com/

 4. ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ »

 5. Προτάσεις για την οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

  Την πρότασή του για την οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τη Δευτέρα από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος.

  Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος περιλαμβάνεται η εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το σύνολο των μελών και φίλων του Κινήματος που περιλαμβάνονται σε εκκαθαρισμένο και πιστοποιημένο από την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) ψηφιακό μητρώο. Η θητεία του προέδρου θα είναι τετραετής.

  Η πρόταση συμπληρώνεται με την εκλογή του γραμματέα και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ από τακτικό Συνέδριο που συνέρχεται κάθε τρία χρόνια. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα είναι ολιγομελές και θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα.

  Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η πρόταση Βενιζέλου προβλέπει συντονισμό της από πενταμελές εκλεγμένο προεδρείο που λειτουργεί με επικεφαλής τον γραμματέα της, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως επικεφαλής της, «δεν ασκεί το δικαίωμα διαγραφής βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά παραπέμπει κάθε παράπτωμα άξιο λόγου στην Επιτροπή Καταστατικού και Δεοντολογίας».

  Επίσης, συγκροτείται Πολιτική Γραμματεία που συνεδριάζει καθημερινά και η οποία αποτελείται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, τον γραμματέα του Πολιτικού Σχεδιασμού, τον εκπρόσωπο Τύπου και τα κατά περίπτωση αρμόδια στελέχη.

  Συγκροτείται Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που συνεδριάζει το αργότερο κάθε δίμηνο και αποτελείται από το Πολιτικό Συμβούλιο και άλλα 140 μέλη που εκλέγονται από το Συνέδριο.

  Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την πρόταση Βενιζέλου, συγκροτείται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την ομάδα των ευρωβουλευτών, τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές
  οργανώσεις, στην ΕΝΑΕ, στην ΚΕΔΚΕ, και σε κοινωνικούς φορείς, καθώς και εκπροσώπους της νεολαίας και τους γραμματείς των περιφερειακών επιτροπών. Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται σε τακτική σύνοδο κάθε τετράμηνο.

  Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε τη θεσμοθέτηση μεγίστου αριθμού δύο συνεχόμενων και τριών συνολικά θητειών στα όργανα του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα.

  Ο κ. Βενιζέλος προτείνει επίσης τη συγκρότηση «σκιώδους κυβέρνησης», ενώ τάχθηκε και υπέρ της κατοχύρωσης ρευμάτων και τάσεων μέσα στο ΠΑΣΟΚ με δυνατότητα παρέμβασης.

  Παρουσιάζοντας την πρότασή του, ο Ευ.Βενιζέλος τόνισε ότι αυτή είναι ανοιχτή σε διάλογο μέσα από τον οποίο θα οριστικοποιηθεί και θα κατατεθεί στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

  Απαντώντας σε ερώτηση αν σε περίπτωση που εκλεγεί θα θέσει θέμα πρόωρων εκλογών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Καραμανλής ήδη με την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις στένεψε απελπιστικά τους ορίζοντες της κυβέρνησής του.

  Έχουμε μια κυβέρνηση -σημείωσε- με οριακή αυτοδυναμία 152 βουλευτών που βλέπει κοινωνικούς κλυδωνισμούς και έρχονται, όταν έχουμε εξαγγελία αλλαγής εκλογικού νόμου, όταν έχουμε το προεκλογικό εκβιαστικό δίλημμα του Καραμανλή «ή αυτοδυναμία ή προσφυγή σε κάλπες» και όταν έχουμε Ευρωεκλογές σε 18 μήνες το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, καθώς δεν διαθέτει απεριόριστο χρόνο και δεν είναι μόνο του στο πολιτικό σκηνικό.

  Ό,τι κάνουμε ως τις 11 Νοεμβρίου έχει άμεση σχέση με τις εκλογές και την υπόσταση της παράταξης, καθώς δεν υπάρχει μέση λύση ούτε μπορούμε να κάνουμε βήμα σημειωτόν. Θα πρέπει αυτά που λέμε για νικηφόρο μεγάλο πατριωτικό ριζοσπαστικό και λαϊκό προοδευτικό Κίνημα να μετατραπεί σε πράξη και στο αποτέλεσμα των εκλογών. Και αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα για τους πολίτες, είπε ο κ. Βενιζέλος.

  Eρωτηθείς για το αν φοβάται διάσπαση του κόμματος μετά την 11η Νοεμβρίου, απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο και όσοι το καλλιεργούν δεν γνωρίζουν την κομματική ιστορία του Kινήματος.

  Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά από τις εκλογές και από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που ο κ. Βενιζέλος, χρησιμοποίησε την αίθουσα των γραφείων της Χαριλάου Τρικούπη, για να παρουσιάσει τις πολιτικές του θέσεις.

 6. Μια άλλη θέση – απάντηση στο θεσμικό πλαίσιο

  TO ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι η μοίρα των μεγάλων οραμάτων και των ιδεών να τις καπηλεύονται για να εκμηδενίσουν την σημασία τους … .

  Α. Ξεκινώντας την αναζήτηση για την σύνθεση του δημοκρατικού οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας ενός κόμματος, θεωρούσα δεδομένο ότι το δικό μου κεκτημένο γνώσης πάνω στο ζήτημα της δημοκρατίας, το μοιράζεται το σύνολο του ελληνικού λαού μέσα από την βασική εκπαιδευτική διαδικασία. Στην πορεία διαπίστωσα ότι, για μία ακόμα φορά, από τον ελληνικό λαό έχει αποστερηθεί η γνώση και η παιδεία ακόμα και για τέτοια κεφαλαιώδη πολιτικά ζητήματα που αποτελούν και μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έγιναν σε τούτο εδώ τον τόπο, την έννοια της Δημοκρατίας.

  Β. Για την Δημοκρατία όμως θα πρέπει πρώτιστα να αναφερθώ στο ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθώς η δημοκρατία αποτέλεσε ζητούμενο της ιδρυτικής διακήρυξής του και πάγιο πολιτικό ζητούμενο. Αλλωστε, η ανάγκη για ουσιαστική άμεση δημοκρατία αποτελεί αναζήτηση του ελληνικού λαού όχι μόνο από τους αρχαίους χρόνους, αλλά και από την πρώτη στιγμή της αναγέννησης του ελληνικού έθνους και της πορείας του προς την ελευθερία. Η ανάγκη και απαίτηση αυτή αποτυπώνεται εύγλωττα και άμεσα στο σύνολο των πολιτικών κειμένων του ελληνικού διαφωτισμού και λαμβάνει σάρκα και οστά σε όλα τα Συντάγματα της περιόδου 1821-1827. Η αναζήτηση συνεχίστηκε έντονα και αποτέλεσε την ψυχή και αιτία όλων των επαναστάσεων, στάσεων, κινημάτων και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.

  Για τους Ελληνες η δημοκρατία και η συνεπαγόμενη αυτής πολιτική ελευθερία δεν αποτελεί μοντέλο έξωθεν μεταφερθείσας πολιτειακής συγκρότησης, αλλά ιστορικό πολιτικό δεδομένο που αποτελεί μόνιμη αναζήτηση και σκοπό.

  Γ. Θα μπορούσα, εγώ και άλλοι, να μιλούμε ώρες, ημέρες και να γράψουμε χιλιάδες σελίδες για την δημοκρατία και τα αγαθά που προσφέρει στο σύνολο και στον ίδιο τον άνθρωπο – πολίτη. Θα προσπαθήσω να συνοψίσω και να αναφερθώ σε μερικά μόνο από αυτά για να τονιστεί και να αιτιολογηθεί η αναγκαιότητα της δημοκρατίας για την κοινωνία, τον άνθρωπο και ένα σοσιαλιστικό πολιτικό κόμμα – κίνημα.

  α. Ως προοίμιο, είναι αναγκαίο να ορίσουμε την έννοια της δημοκρατίας. Δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η αρμοδιότητα κάθε απόφασης ανήκει στους πολίτες και ασκείται από αυτούς άμεσα Αντίστοιχα, οι πολίτες έχουν και μπορούν να ασκήσουν και το δικαίωμα της πρότασης μιας δεσμευτικής διάταξης ή ψηφίσματος που μετά την αποδοχή της από το αποφασίζον σώμα τους, έχει δεσμευτική ισχύ για τα πολιτειακά όργανα.

  β. Όχι δημοκρατία, αλλά μορφώματα δημοκρατίας, θα ονομάσουμε τα πολιτεύματα αυτά που ξεκινούν στα νεότερα χρόνια από τα αγγλικά συντάγματα και επικρατούν σε όλο τον δυτικό κόσμο υποκαθιστώντας εννοιολογικά και ουσιαστικά την αληθή – πραγματική έννοια της δημοκρατίας με ψευδεπίγραφα δημοκρατικοφανή πολιτικά μορφώματα, που περιορίζουν τον πολίτη από εκφραστή και αρμόδιο για την επιλογή της πολιτικής σε απλό εκλέκτορα άλλων. Στην πραγματικότητα, το πολίτευμα που αποκαλείται σήμερα σε όλο τον κόσμο δημοκρατία αποτελεί νόσφιση ενός μεγάλου οράματος, μιας ιδέας, και ψευδεπίγραφο τίτλο, ενός άλλου πολιτεύματος, με το οποίο – κατ’ ακριβολογία – έχει ελάχιστη σχέση και διαφέρει από αυτό στα ουσιώδη του εννοιολογικά χαρακτηριστικά. Το πολίτευμα που σήμερα ευρέως αποκαλείται δημοκρατία, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα που εκφράζει μία πολιτική αριστοκρατία και απομονώνει την κοινωνία από την πολιτική εξουσία και την άμεση άσκησή της, περιθωριοποιώντας ουσιαστικά τον ίδιο τον πολίτη από την πολιτική έκφραση. Είναι δηλαδή αντίθετο και δεν συμβαδίζει με το μοναδικό ουσιώδες χαρακτηριστικό της δημοκρατίας, την άμεση άσκηση της αποφασιστικής αρμοδιότητας από το σύνολο των πολιτών. Ουσιαστικά μάλιστα οι πολίτες έχουν απολέσει και το δικαίωμα της πρότασης. Εάν, συνεπώς, κάνουμε λόγο για δημοκρατία ως στόχο ενός πολιτικού κινήματος ή κόμματος, θα πρέπει να απεγκλωβίσουμε τις έννοιες και να τις αποκαθάρουμε από τις ψευδεπίγραφες ονομασίες και τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το σημερινό πολίτευμα ή τις όποιες επιμέρους λειτουργίες αυταπάτη ή και απάτη.

  γ. Η Δημοκρατία ως αναγκαίο πολιτικό ζητούμενο δεν αποτελεί μόνο συνταγματική επιταγή που μόνο αυτή πραγματώνει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας ή την εντολή για δημοκρατικές διαδικασίες εντός των πολιτικών κομμάτων. Η Δημοκρατία αποτελεί αναγκαίο πολιτικό ζητούμενο για την απελευθέρωση, χειραφέτηση, ωρίμανση και ουσιαστική παιδεία του ανθρώπου – πολίτη και της κοινωνίας.

  δ. Για ένα προοδευτικό, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό κίνημα η καθιέρωση δημοκρατικών θεσμών στην εσωτερική του λειτουργία αποτελεί ζητούμενο για την εμπέδωση της δημοκρατίας στην κοινωνία, την απελευθέρωσή της και την πολιτική απομόνωση κάθε είδους καιροσκοπισμών. Βασικός πολιτικός στόχος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η εξάλειψη κάθε ανισότητας στην κοινωνία και την οργάνωσή της και το μέσο για τούτο, που δεν εγκλωβίζει αλλά αναδεικνύει τις ανάγκες του ανθρώπου, είναι η Δημοκρατία. Η Δημοκρατία για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί όχι μόνο κεφαλαιώδη πολιτική στόχευση, αλλά έναν από τους ελάχιστους πολιτικούς αυτοσκοπούς του. Στην σημερινή φάση της ιστορίας του το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως πρώτιστο σκοπό του την δημοκρατία σε κάθε επίπεδο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Είναι σαφές ότι η πρώτη αλλαγή πρέπει να γίνει στο τρόπο της εσωτερικής του λειτουργίας, ο οποίος προσκολλημένος στα πολιτικά δεδομένα του παρελθόντος λειτούργησε και λειτουργεί αρχηγοκεντρικά και στα πλαίσια συστήματος έμμεσης και περαιτέρω έμμεσης αντιπροσώπευσης.

  Δ. Το σύστημα που ακολουθεί έρχεται όχι μόνο να θεραπεύσει σειρά κομματικών δυσλειτουργιών και προβλημάτων, αλλά και να θέσει τον άνθρωπο και την κοινωνία στο επίκεντρο της πολιτικής επανασυνδέοντας το κίνημα με την κοινωνία και αναβαπτίζοντάς το στα νάματά του, ώστε να καταστεί και πάλι κύριος εκφραστής των αναζητήσεων και αγωνιών της μέσα σε ένα προοδευτικό σοσιαλιστικό πολιτικό πλαίσιο. Με το σύστημα κομματικής δημοκρατίας, που προτείνεται κατωτέρω, επιδιώκεται η άμεση συμμετοχή της κοινωνίας και των ανθρώπων – πολιτών στην διαμόρφωση της πολιτικής του κινήματος. Οι Τοπικές Οργανώσεις ξανανοίγουν και λειτουργούν ουσιαστικά και δεσμευτικά δίδοντας άμεσες «εντολές» προς το κίνημα, ο πολίτης με το κίνητρο της συμμετοχής στην διαμόρφωση της πολιτικής συμμετέχει και πάλι για να εκφράσει τις αγωνίες και τις αναζητήσεις του για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας και ολόκληρου του πλανήτη. Ο πολίτης προσφέρει στην κοινωνία και στο κίνημα τις απόψεις του, προσέρχεται σε διάλογο και παράθεση απόψεων, εκπαιδεύεται και εκπαιδεύει, βρίσκει την παιδεία που δεν του προσέφερε η πατρίδα του, ανταλλάσσει απόψεις και γνώσεις, προβληματίζεται, απελευθερώνεται από εξαρτήσεις και ιδεοληψίες, παράγει πολιτική σκέψη και αντιλαμβάνεται την σημασία των θεσμών, αλλά και την τεράστια σημασία της συμμετοχής του στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Τέλος διδάσκεται δημοκρατικότητα αλλά και υπευθυνότητα από τις ίδιες τις αποφάσεις και τα σφάλματά του. Το ίδιο το κίνημα όχι μόνο μετέχει ενεργά στην πολιτική και ουσιαστική πρόοδο στην χειραφέτηση και απελευθέρωση της κοινωνίας, αλλά και μπορεί πλέον να λειτουργήσει με τον ελάχιστο δυνατό κίνδυνο προώθησης απόψεων και πολιτικών πρακτικών που δεν εκφράζουν την κοινωνία και τις ανάγκες της. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός απομονώνεται και ταυτόχρονα ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος από πρόσωπα που δεν προσβλέπουν στην συνολική κοινωνική πρόοδο, αλλά μόνο στην προσωπική τους άνοδο, προβολή και ευημερία. Τα πρόσωπα αυτά λειτουργώντας πλέον υπό καθεστώς πλήρους ισότητας με τους άλλους πολίτες, θα πρέπει τίθενται συνεχώς υπό την δοκιμασία και «βάσανο» των δημοκρατικών θεσμών, έχοντας ως μοναδικό όπλο τις απόψεις και θέσεις τους. Είναι ευνόητο ότι οι ίδιοι οι πολίτες, εάν διαπιστώσουν τυχοδιωκτισμό και καιροσκοπισμό, είναι υπεύθυνοι και αρμόδιοι να απομονώσουν τα φαινόμενα και τους φορείς τους. Η διοίκηση των Τ.Ο. αποκτά οργανωτικό μόνο χαρακτήρα και αρμοδιότητες, ώστε να γίνει δυσκολότερη έως αδύνατη η νόσφιση τίτλων από τους εκφραστές του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και καιροσκοπισμού.Παράλληλα οι Τ.Ο. με την δυνατότητα συμμετοχής όχι μόνο φίλων, αλλά και άλλων κοινωνικών και πολιτικών φορέων, γίνονται πεδίο κοινωνικής και πολιτικής σύνθεσης, διαμόρφωσης ευρύτερων στρατηγικών και συμμαχιών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.Οι Τ.Ο. είναι αρμόδιες για την επιλογή των υποψηφίων του κινήματος στις διάφορες αιρετές θέσεις, ενώ θεσμοθετείται η συμμετοχή – αντιπροσώπευση μεγάλων γεωγραφικών ενοτήτων στις βουλευτικές εκλογές.

  Θεσπίζονται επίσης ελάχιστα όρια για την απαρτία των Τ.Ο., που μπορούν να εκφράσουν την κοινωνία, χωρίς η αριθμητική παρουσία να καθίσταται και τροχοπέδη στην έκφραση πολιτικής άποψης. Εν κατακλείδι, μέσα από την πολιτική δημοκρατία στο χώρο του κινήματος εκφράζονται, αξιοποιούνται και εκπαιδεύονται υπεύθυνοι πολίτες, ενώ το ίδιο το κίνημα επανέρχεται στην κοινωνία και γίνεται ξανά κομμάτι της και ο κύριος εκφραστής της.

  Ε. Η πρόταση υπό την μορφή ρυθμίσεων έχει ως εξής: «ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Το καταστατικό τροποποιείται με τα εξής:

  1. Το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα που εκφράζει δημοκρατικά την κοινωνία και τις ανάγκες της. Το ΠΑΣΟΚ για την εμπέδωση της δημοκρατίας στην κοινωνία αποφασίζει την συγκρότηση δημοκρατικά λειτουργούντων οργάνων με ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες. Οι αποφάσεις της κοινωνίας και δη των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που συγκροτούν τα όργανα αυτά, αποτελούν απαράβατη και απαρέγκλιτη εντολή προς τα όργανα του κινήματος να αγωνιστούν για την υλοποίησή τους.

  2. Το βασικότερο και θεμελιωδέστερο όργανο του ΠΑΣΟΚ είναι οι τοπικές οργανώσεις. Οι τοπικές οργανώσεις εκφράζουν την κοινωνία και τους πολίτες.

  3. Τοπική συγκρότηση

  α. Οι τοπικές οργανώσεις συγκροτούνται τοπικά σε δήμους, δημοτικά διαμερίσματα και κοινότητες. Ο ελάχιστος αριθμός προσώπων που μπορούν να συγκροτήσουν μία τοπική οργάνωση ορίζεται σε είκοσι (20). Με τον αυτό αριθμό προσώπων συγκροτούνται τοπικές οργανώσεις και εκτός Ελλάδος.

  β. Η περιφέρεια που περιλαμβάνει κάθε τοπική οργάνωση ταυτίζεται με την περιφέρεια της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οποία συγκροτείται. Σε μεγάλους δήμους είναι δυνατός ο διαχωρισμός σε επιμέρους Τ.Ο. .Σε μικρά δημοτικά διαμερίσματα μπορούν να συγκροτηθούν κοινές τοπικές οργανώσεις που περιλαμβάνουν περισσότερα του ενός διαμερίσματα. Την συγκρότηση των Τ.Ο. εγκρίνει το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ., το οποίο καθορίζει και την περιφέρεια δραστηριότητάς τους, όπου υφίσταται πρόβλημα ή διάσπαση σε επιμέρους Τ.Ο. .

  4. Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να είναι μέλη των Τ.Ο. καθώς αυτές εκφράζουν γνήσια και άμεσα την κοινωνία. Μέλη των Τ.Ο. μπορούν να είναι τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Η ιδιότητα του φίλου πιστοποιείται από ένα μέλος της Τ.Ο. και τυπικά εγγράφεται με βεβαίωση του οργανωτικού γραμματέα. Η συνέλευση είναι αρμόδια να αποφασίσει για κάθε θέμα που μπορεί να προκύψει σχετικά. Εφόσον πρόκειται να συζητηθούν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος μπορούν να συμμετέχουν στις Τ.Ο., χωρίς δικαίωμα ψήφου και προσκεκλημένοι από άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται από την Τ.Ο. σε συνέλευση με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

  5. Διοικητική διάρθρωση – Απαρτία – Πλειοψηφίαα.

  α. Για την λειτουργία των Τ.Ο. είναι αρμόδια επταμελής οργανωτική επιτροπή (Ο.Ε.) με ενιαύσια θητεία. Της οργανωτικής επιτροπής προεδρεύει οργανωτικός γραμματέας. Η επιλογή των μελών της Ο.Ε. των Τ.Ο. γίνεται με κλήρωση που διεξάγεται σε συνέλευση. Στην κλήρωση μπορούν να μετέχουν όλα τα μέλη της Τ.Ο. που εκδηλώνουν για τούτο ενδιαφέρον με έγγραφη δήλωσή τους που κατατίθεται στο οργανωτικό συμβούλιο. Την κλήρωση διεξάγουν το νεότερο και το παλαιότερο παρόν μέλος της Τ.Ο., που παρευρίσκονται στην συνέλευση. Η συνέλευση για την κλήρωση των νέων μελών διεξάγεται υποχρεωτικά μέσα στον τελευταίο μήνα πλην την λήξη της θητείας της απερχόμενης Τ.Ο.. .

  Παράταση θητείας της απερχόμενης Ο.Ε. δεν είναι δυνατή. Δεν μπορούν να μετάσχουν της κληρώσεως τα μέλη της απερχόμενης Οργανωτικής Επιτροπής.

  Με την αυτή διαδικασία εκλέγονται και τρία αναπληρωματικά μέλη της οργανωτικής επιτροπής.

  β. Ο Οργανωτικός γραμματέας εκλέγεται με ψηφοφορία μεταξύ των τακτικών μελών της Ο.Ε. που λαμβάνεται με την συνήθη πλειοψηφία και απαρτία των 5/7 των μελών της. Σε περίπτωση κατά την οποία εκλείπουν, παραιτούνται ή απουσιάζουν συστηματικά τα τακτικά μέλη, αναπληρώνονται ή αντικαθίστανται με απόφαση της Τ.Ο. σε συνέλευση από τα αναπληρωματικά κατά την σειρά κληρώσεώς τους.. Σε περίπτωση που τα μέλη της Ο.Ε. μείνουν λιγότερα από πέντε (5), γίνεται νέα κλήρωση κατά τα ανωτέρω ορισθέντα προς αναπλήρωση των μελών που λείπουν. Η θητεία των μελών αυτών λήγει με την θητεία της Ο.Ε. την οποία στελεχώνουν. Τα αναπληρούντα μέλη μπορούν να τεθούν εντός της κληρωτίδας για την επόμενη Ο.Ε. .

  γ. Η οργανωτική επιτροπή και ο οργανωτικός γραμματέας έχουν μόνο οργανωτικές αρμοδιότητες, λειτουργούν δε και αποφασίζουν συλλογικά με απαρτία και πλειοψηφία του ½ των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Είναι υπεύθυνη για την φροντίδα του χώρου που στεγάζει την Τ.Ο., για την κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης, για την τήρηση της αλληλογραφίας, την οργανωτική επαφή με άλλες Τ.Ο. ή άλλους πολιτικούς χώρους, την γραμματειακή υποστήριξη και έχουν εν γένει την φροντίδα όλων των οργανωτικών θεμάτων. Η Τ.Ο. με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών μπορεί να αναθέτει οργανωτικά καθήκοντα σε άλλα μέλη της, για ορισμένο θέμα και για ορισμένο χρόνο. Με την αυτή διαδικασία κληρώσεως επιλέγονται για ένα (1) έτος τρείς (3) υπεύθυνοι ταμειακής διαχείρισης των πόρων της Τ.Ο. . Οι υπεύθυνοι ταμειακής διαχείρισης λειτουργούν συλλογικά και υποχρεούνται σε μηνιαία βάση να ενημερώνουν τα μέλη της Ο.Ε. και τα μέλη της Τ.Ο για την πορεία των οικονομικών και να καταθέτουν ένα προσχέδιο για τις βραχυμεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις της Τ.Ο. . Στο τέλος κάθε τριμήνου καταρτίζουν πρόχειρο ισολογισμό, ο οποίος μετά από διαβούλευση και συζήτηση εγκρίνεται ή απορρίπτεται από την συνέλευση της Τ.Ο. .

  6. Αρμοδιότητες

  α. Οι αποφάσεις των Τ.Ο λαμβάνονται σε συνέλευση. Οι συνελεύσεις των Τ.Ο. έχουν την αρμοδιότητα να κρίνουν για κάθε θέμα που αφορά το κίνημα και την κοινωνία. Μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις, να κρίνουν επί αποφάσεων του κινήματος, να διενεργούν μελέτες και να πραγματοποιούν κάθε είδους εκδηλώσεις. Σε περιπτώσεις κρισίμων θεμάτων τα άλλα όργανα του κόμματος θέτουν υποχρεωτικά αυτά σε συζήτηση ενώπιον των Τ.Ο. . Οι αποφάσεις των Τ.Ο. είναι δεσμευτικές για τα όργανα του κινήματος ως προς τις αποφάσεις τους. Η δέσμευση προκύπτει για την σχετικώς πλειοψηφούσα άποψη μεταξύ των Τ.Ο. . Δεσμευτικότερη μεταξύ των αποφάσεων των Τ.Ο. είναι αυτή που συγκεντρώνει πανελλαδικά των μεγαλύτερο αριθμό ψήφων αποδοχής. Τα όργανα του κινήματος είναι υποχρεωμένα να σεβαστούν την πλειοψηφούσα άποψη και να κινηθούν προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της.

  β. Οι συνελεύσεις των Τ.Ο. είναι αρμόδιες να αποφασίζουν για όλα τα θέματα που τις αφορούν και όλα τα θέματα της εσωτερικής λειτουργίας τους με γνώμονα την δημοκρατία και τις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου.

  γ. Οι Τ.Ο. βρίσκονται σε απαρτία όταν παρευρίσκονται στις συνελεύσεις τους δώδεκα (12) τουλάχιστον μέλη τους. Σε θέματα με γενικότερη σημασία οι Τ.Ο. μπορούν με απόφασή τους να ορίζουν αυξημένη της ανωτέρω απαρτία που ισχύει μόνο για την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος και για την επόμενη μόνο συνέλευση. Οι Τ.Ο. αποφασίζουν με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων στην συνέλευση μελών.

  δ. Οι Τ.Ο. είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκλογή των οργάνων του κινήματος και των υποψηφίων ή υποψηφιοτήτων σε κάθε αιρετή θέση. Για τους υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές, το Πολιτικό Συμβούλιο ή το εκάστοτε αρμόδιο λιγότερο αντιπροσωπευτικό όργανο του κινήματος, έχει την αρμοδιότητα να επιλέξει το 20% των υποψηφίων αντικαθιστώντας τους τελευταίους επιλαχόντες κάθε νομού. Η εκπροσώπηση είναι αναλογική και ένας τουλάχιστον υποψήφιος εκλέγεται από τις Τ.Ο. της επαρχίας προέλευσής του.

  ε. Οι Τ.Ο. μπορούν να θέτουν τις θέσεις τους προς διαβούλευση μέσω διαδικτύου. Με απόφαση των Τ.Ο. που λαμβάνεται κατά πανελλαδική πλειοψηφία μπορεί ένα ζήτημα να τεθεί σε πανελλήνια διαδικτυακή ψηφοφορία.[2]« Σε κάθε Τ.Ο. τηρείται δημόσια και ανοικτά προσβάσιμο αρχείο με τις απόψεις που προτάθηκαν και ψηφίστηκαν. Το κίνημα οφείλει να οργανώσει βάση δεδομένων ελεύθερα προσβάσιμη, όπου θα εκτίθενται οι αποφάσεις και απόψεις των Τ.Ο. .»[3]«Μέσω βήματος ανοικτού διαλόγου μπορούν οι Τ.Ο. και τα μέλη τους να θέτουν ζητήματα προς επεξεργασία, συνδρομή, εξέταση και ψήφιση.» Το κίνημα παρέχει τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την ασφαλή εκτέλεση των ανωτέρω.

  στ.. Σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος δεσμευτικές κατά τα ανωτέρω είναι οι αποφάσεις των Τ.Ο. της περιφέρειας ή του τόπου που αφορά το εκάστοτε ζήτημα.

  ζ. Η συνέλευση της Τ.Ο. είναι η μόνη αρμόδια για κάθε θέμα που αφορά την λειτουργία και την οργάνωσή της και μπορεί ελεύθερα με πλειοψηφία 3/5 των παρόντων μελών της να παύει ή να αντικαθιστά κάθε της όργανο. Η σχετική προς τούτο πρόσκληση πρέπει υποχρεωτικά να εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη και να κοινοποιείται στα μέλη, με κάθε πρόσφορο τρόπο δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν την συνέλευση.

  7. Επιτροπές Για την μελέτη συγκεκριμένων θεμάτων οι Τ.Ο. έχουν το δικαίωμα να συγκροτούν με απόφασή τους επιτροπές μελών τους, με εθελοντική συμμετοχή και όχι λιγότερα από πέντε (5). Η περαιτέρω συμμετοχή στις επιτροπές είναι δυνατή με απόφαση είτε της συνέλευσης είτε της ίδιας της επιτροπής. Οι επιτροπές έχουν δομή και αρμοδιότητες ανάλογες των Τ.Ο. και αποφασίζουν για την λειτουργία τους με αποφάσεις τους λαμβανόμενες με απόλυτη πλειοψηφία. Τα πορίσματα και απόψεις των επιτροπών των Τ.Ο. εισάγονται προς συζήτηση και έγκριση στις συνελεύσεις τους.

  8. Οι συνελεύσεις συνέρχονται με κλήση του οργανωτικού γραμματέα που πρέπει να περιλαμβάνει και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η κλήση γνωστοποιείται στα μέλη της Τ.Ο. με κάθε πρόσφορο μέσο δύο (2) τουλάχιστον ημέρες πριν την σύγκλησή της . Οι συνελεύσεις των Τ.Ο. αποφασίζουν για κάθε θέμα που τις αφορά, ως και για τον χρόνο, τόπο και θέματα της επόμενης Τ.Ο. . Είναι σκόπιμο οι ημέρες και ώρες σύγκλισης των συνελεύσεων να είναι σταθερές. Δέκα (10) μέλη της Τ.Ο. με έγγραφη δήλωσή τους μπορούν να συγκαλούν έγκυρα συνέλευση, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και τα θέματα της ημερήσιας διάταξής της. Τα ανωτέρω ισχύουν κατ’ αναλογία και στην έκτακτη σύγκληση αυτή.

  Με την σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των μετεχόντων μπορεί να συζητηθεί στην συνέλευση και θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης. Ουδείς παρεμποδίζεται στην διαβούλευση και στην έκφραση των απόψεων και θέσεών του, με βάση τις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου και του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων. Παρακώλυση των διαδικασιών απαγορεύεται. Οι Τ.Ο. με απόφασή τους μπορούν να εξαιρέσουν αριθμό τοποθετήσεων εφόσον κρίνουν ότι αυτές δεν απηχούν πραγματικές νέες απόψεις, αλλά γίνονται προς παρακώλυση της διαδικασίας. Οι αποφάσεις των Τ.Ο. οφείλουν να είναι σύμφωνες με τις αρχές της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

  9. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εξασφαλίζει στα μέλη των Τ.Ο. συνεχή, ανοικτά και ελεύθερα προγράμματα παιδείας και εκπαίδευσης μέσω του διαδικτύου, τα οποία δεν μπορούν να είναι λιγότερα κάθε φορά από οκτώ (8). Οι Τ.Ο. έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν για το αντικείμενο και περιεχόμενο των προγραμμάτων αυτών. Η πρόσβαση στα προγράμματα αυτά και στο διαδίκτυο μέσω των Η/Υ των Τ.Ο. είναι ελεύθερη για όλα τα μέλη τους.

  10. Πειθαρχικά παραπτώματα.

  Οι Τ.Ο. πρέπει να αποφεύγουν τους πειθαρχικούς ελέγχους, αφού σκοπός τους είναι η ελεύθερη διατύπωση και ανάπτυξη απόψεων. Ο πειθαρχικός έλεγχος πρέπει να ασκείται με φειδώ.

  Οι Τ.Ο. είναι αρμόδιες για την διαγραφή των μελών και φίλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αποφασίζοντας με πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων μελών που δεν μπορεί να είναι λιγότερα από τριάντα (30). Με την αυτή πλειοψηφία και απαρτία μπορούν να επιβάλλουν επιπλήξεις και ποινές που αυτές κρίνουν αναγκαίες σε κάθε περίπτωση, όπως διαγραφή ή άρση του δικαιώματος ψήφου για μερικό χρονικό διάστημα. Η Τ.Ο. οφείλουν να κρίνουν με βάση την βαρύτητα κάθε παραπτώματος και να ψηφίσουν σε συνέλευση κώδικα παραπτωμάτων. Ιδιαίτερα σοβαρά παραπτώματα αποτελούν η διαφθορά, ο χρηματισμός, η βιαιοπραγία, η παρεμπόδιση λήψης απόφασης και η κατάχρηση εξουσίας.

  Με φιλικούς συντροφικούς χαιρετισμούς και την παράκληση για τις παρατηρήσεις σας (με την βοήθεια των φίλων μου Π.Κανελλόπουλου, «Μαίρης» και Γιάννη Βλατάκη, Ρ.Αλεξανδρή, Μαριάννας, κ.α. πολλών).


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: