Αναρτήθηκε από: Alma Libre | 28/10/2007

Ο Παπανδρέου είναι ιδέα!

blog.jpg

Έχω πραγματικά την τιμή να φιλοξενούμαι σήμερα μαζί με άλλους bloggers στο θέμα «Ο Παπανδρέου είναι ιδέα» στην προσωπική ιστοσελίδα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ , Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Η αλήθεια είναι ότι νιώθω λίγο αμήχανα!

Παραθέτω τις απαντήσεις που έδωσα στις ερωτήσεις που δέχτηκα:

Ερώτηση: Γράφεις στο blog σου: «Προσωπικά στηρίζω την υποψηφιότητα του Παπανδρέου. Έχω πει κι άλλες φορές ότι αυτός ο άνθρωπος με εμπνέει, μου δημιουργεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης, είναι πιο κοντά στην δική μου άποψη για το πώς πρέπει να είναι ένας σύγχρονος πολιτικός και το ποια θέματα πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα. Όπως λέει κι η κολλητή μου, ο Παπανδρέου είναι ιδέα…». Πες μας αυτή η ιδέα τι αντικατοπτρίζει για τη νέα γενιά, τις προσδοκίες και τις αγωνίες της;;; Ποιο είναι το όραμα σας και πόσο κοντά σε αυτό είναι ο Γιώργος Παπανδρέου;

Κατερίνα: Ιδέα… Ωραία έννοια, ε; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η νέα γενιά σήμερα δεν πιστεύει σε ιδέες, δεν προβληματίζεται, απαξιεί για τα προβλήματα που βιώνουμε σήμερα, δεν ενδιαφέρεται για τίποτα περισσότερο από την καλοπέρασή της.

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνώ με τέτοιες τοποθετήσεις και να πιστεύω ότι όσοι τόσο άδικα μειώνουν τις ικανότητες και τα θέλω της νέας γενιά, είναι αυτοί που προσπαθούν να μας κάνουν γρανάζια σε ένα σύστημα που μας θέλει απαθείς και άβουλους. Ο Παπανδρέου θέλει να κάνει ακριβώς αυτή την ανατροπή στο σύστημα. Είναι από τους λίγους που επανειλημμένα καλεί τη νέα γενιά σε συμμετοχή, σε διαβούλευση, σε δουλειά. Αν κι έχουν γίνει βήματα, δεν έχουμε δει ακόμα την πραγμάτωση αυτής της πρόσκλησης, με αποτέλεσμα να μένουμε με μια πικρόγλυκη γεύση: «Θέλουμε να συμμετέχουμε, θέλουμε να αλλάξουμε, θα μας αφήσετε; Θα μας ακούσετε;»

Ο Παπανδρέου πιστεύω βαθιά ότι είναι ο εγγυητής για να δοθεί καταφατική απάντηση στο ερώτημα μας. Μας καλεί σε συμμετοχή, μας ακούει, μας προτρέπει να δούμε μπροστά. Διαθέτει διεθνές κύρος (λέτε τυχαία να είναι η θέση του ως πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς?), έχει δουλέψει πολύ για την εδραίωση των ελληνικών θέσεων στην διεθνή σκακιέρα, δεν μιλά με ξύλινο λόγο, είναι πιο ανθρώπινος, παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις, βλέπει μπροστά και γι’ αυτό μας εμπνέει! Δεν είναι τυχαίο ότι θέσεις του, που έχει από πολύ παλιά καταθέσει, σήμερα θεωρούνται «must»! (βλέπε συμμετοχική δημοκρατία, εκμετάλλευση του ιντερντ και των νέων τεχνολογιών ως χρήσιμα εργαλεία για πιο ευέλικτους και άμεσους τρόπους διάχυσης της πληροφορίας και των πολιτικών θέσεων-δράσεων). Συμμετοχή λοιπόν σε πρώτη βάση.

Έπειτα Ανατροπή, ως συνεπαγόμενο της συμμετοχής. Ανατροπή σε ότι μας έχει πονέσει και σε ότι μας έχει πληγώσει. Μας πληγώνει να βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ σε βαθιά κρίση, ανήμπορο να αντιληφθεί τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου. Ήρθε η ώρα, η επιστροφή στη βάση να μην είναι μόνο ευχολόγιο, αλλά πραγματική και ουσιαστική στροφή. Και ο Γιώργος αυτό ευελπιστώ ότι θα το απαιτήσει και θα το εφαρμόσει, ώστε να το εμπεδώσουν όλοι. Με λίγα λόγια, να μην πάσχουμε από το σύνδρομο του «άλλα λέω, άλλα κάνω, κι άλλα εννοώ» αλλά να συμβαδίζουν τα λόγια με τα έργα. Πρώτα από τα στελέχη κι έπειτα από τη βάση μας. Κι είναι πραγματικά στο χέρι μας. Ο σοσιαλισμός μας να αποδεικνύεται με τη στάση και τον τρόπο ζωής μας κι όχι να παραμένει απλά και μόνο ρητορεία. Δεν πρέπει να έχουν θέση στο ΠΑΣΟΚ συμπεριφορές υπέρμετρου εγωισμού και υποκρισίας. Χρειάζεται να κάτσουμε να δουλέψουμε, (αλλά να δουλέψουμε όμως!) ώστε και πάλι ο κόσμος να μας πιστέψει κι όχι να μας γυρίζει την πλάτη αντιμετωπίζοντάς μας με αποστροφή σαν να λέει «Τι να περιμένεις από δήθεν σοσιαλιστές που κοιτάζουν μόνο την πάρτη τους και πώς θα τα κονομήσουν?» Αυτή λοιπόν την απαιτούμενη αλλαγή νοοτροπίας την ενσαρκώνει πρώτος ο Γιώργος. Και γι’ αυτό τον εμπιστευόμαστε.

Ερώτηση: Ένα καλύτερο αύριο, με ανθρώπους ικανούς που θα δουλέψουν για να αποκτήσει ξανά η πολιτική νόημα, για να πάει μπροστά ο τόπος, για να ζήσουμε σε μια πραγματικά δίκαιη κοινωνία για όλους, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους που είναι τι μέλλον του τόπου, είναι ρομαντική ιδέα όταν έρχεται σε αντίθεση με τον «πραγματισμό» που θέλει ο καθένας να κοιτάζει τη πάρτη του και να λειτουργεί καιροσκοπικά;

Κατερίνα: Όπως ανέφερα και πιο πριν εάν θέλουμε να δηλώνουμε σοσιαλιστές θα πρέπει να προσπαθούμε για το συλλογικό καλό και όχι μόνο για το προσωπικό μας συμφέρον. Τώρα θα μου πείτε καλά ρε κοπελιά πού ζεις? Ναι ΟΚ, ίσως έχετε δίκιο, αλλά… έχω ένα μεγάλο αλλά!

Δεν είναι κατακριτέο καθένας να προσπαθεί για την βελτίωση του προσωπικού του βιοτικού επιπέδου, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν στην προσπάθεια αυτή κάναμε παράλληλα και μια μικρή προσπάθεια να βελτιώσουμε κάποια κακώς κείμενα σε συλλογικά πεδία δράσης, τότε αυτομάτως δεν θα πηγαίναμε ένα βήμα πιο μπροστά;

Και είναι σαφής η θέληση να πάμε μπροστά ως κοινωνία από όλους, ειδικά όταν στα νοσοκομεία ταλαιπωρείται κόσμος, όταν στην εκπαίδευση επιμένουμε να διατηρούμε ένα ξεπερασμένο μοντέλο εκπαιδευτικού συστήματος, όταν η καθημερινότητα μοιάζει αβίωτη κι όταν η χώρα στο σύνολο μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι όπου καθένας κάνει ότι θέλει χωρίς να λογοδοτεί πουθενά.

Μπορεί λοιπόν το αίτημα για δίκαιη κοινωνία να ακούγεται ρομαντικό, αλλά δεν είναι απραγματοποίητο, δεν είναι ουτοπία. Χρειάζεται απλά να αφυπνιστούμε και να καταλάβουμε την αναγκαιότητα για συλλογική δράση. Αν δε γίνουμε όλοι συνεπείς, τότε δε θα έχει κανείς άλλος την ευθύνη για τη μελλοντική κατάντια μας παρά μόνο εμείς οι ίδιοι. Αν όλοι αρχίσουμε από αύριο να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, τότε θα δημιουργηθεί μια μεγάλη «αλυσίδα παραγωγής» (ας την ονομάσω έτσι) που αυτομάτως θα οδηγήσει στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα μειώσει τις ανισότητες. Αν όμως απλά μείνουμε με σταυρωμένα χέρια κι απλά κατακρίνουμε τα λάθη και ρίχνουμε την ευθύνη αλλού, τότε δεν πρόκειται να πάμε μπροστά.

Για να πετύχει αυτή η προσπάθεια φυσικά απαιτούμε και θέλουμε αξιοκρατία. Δεν τελειώνουμε το πανεπιστήμιο για να αράξουμε σε μια διευθυντική θέση, δεν βολεύουμε ημέτερους άνευ αναλόγων προσόντων σε θέσεις κλειδιά, καταργούμε την ιδέα ότι οι γονείς θα ησυχάσουν μόνο αν το παιδί τους βολευτεί στο δημόσιο. Κι επίσης πρέπει να διαχωρίσουμε πρώτα στο μυαλό μας κι έπειτα στη πράξη ότι το κράτος (αυτό που λέμε κρατικό μηχανισμό) και η κυβέρνηση (αυτό που λέμε κυβερνητικό μηχανισμό) πρέπει να είναι δύο συνεργαζόμενα τμήματα της χώρας κι όχι ταυτόσημα. Δεν μπορεί κάθε που αλλάζει κυβέρνηση να αλλάζουν ταυτόχρονα και όλοι οι υπάλληλοι του κράτους, να έρχονται νέοι στη θέση έμπειρων και να χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι να εξοικειωθούν με το αντικείμενο δουλειάς και τους ήδη έμπειρους και δοκιμασμένους να τους στέλνουν σπίτι τους.

Πολύ ρομαντικό; Τελικά όμως τι λέτε; Είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται;

Η απάντηση μας: όχι δεν μας φαίνεται ρομαντικό (εξάλλου το ρομαντικό έχει τη δική του ομορφιά), κανένα όραμα δεν είναι δύσκολο να υλοποιηθεί εφόσον υπάρχει η συλλογική θέληση να πραγματωθεί. «Θέλουμε να συμμετέχουμε, θέλουμε να αλλάξουμε, θα μας αφήσετε; Θα μας ακούσετε;». Ναι!

Advertisements

Responses

 1. Στηρίξτε Παπανδρέου και άμα ξαναγίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ γράψτε μου.Έχει χάσει 4 εκλογικές αναμετρήσεις και ακόμα τον στηρίζετε κάποιοι.ΕΛΕΟΣ.Δεν καταλαβαίνετε οτι φαίνετε λίγος μπροστά στον Καραμανλη και φυσικά στον Βενιζέλο;
  ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΙΚΡΑΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

 2. @Νικο,
  φαίνεται από το blog σου ότι είσαι παιδεμένος ποδοσφαιρικά, οπότε είναι αναμενόμενο να επιλέγεις Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με ποδοσφαιρικά κριτήρια.
  Κι εγώ είμαι ποδοσφαιρόφιλος (σήμερα χάσαμε από την ομάδα σου, συγχαρητήρια), αλλά ρε φίλε… έλεος.

  @ Κατερίνα,
  Keep up the good work!

 3. @ Nikos: Αν στόχος του ΠΑΣΟΚ πιστεύεις ότι πρέπει να είναι η εξουσία και μόνο για την εξουσία, τότε λυπάμαι διαφωνούμε πλήρως. Κι αν τα κριτήρια σου για την επόμενη μερα είναι μόνο προσωποκεντρικά, τότε μάλλον θέλεις ένα κλειστό κόμμα αρχηγικού τύπου, το οποίο δε νομίζω ότι συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας.

  @ Krogias: Ευχαριστώ, επίσης!

 4. Πολύ καλό! Μπράβο σου! Σ’ ανακάλυψα αργά, αλλά έχουμε χρόνο ακόμη, σωστά???

  Μια παρατήρηση μόνο αν μου επιτρέπεις μέσα από το μπλογκ σου: φίλε @Νίκο και λοιποί, για να τελειώνει αυτό το παραμύθι με τον «Ικανότερο Αντίπαλο του Καραμανλή», η Alma Libre σου απάντησε πολύ σωστά και δεν έχω να προσθέσθω κάτι άλλο.
  Να πω όμως ότι το επίχειρημα πάνω στο οποίο στηρίζεται ΟΛΗ η εκστρατεία του Μπένι, δλδ «ψηφίστε με για να κερδίσω τις επόμενες εκλογές», είναι ένα μπαλόνι έτοιμο να σκάσει!! Με ποιον θα κερδίσει τις εκλογές, αν – λέω αν – γίνει αρχηγός??? Μόνος του ή με το 15% άντε 20% που θα του μείνει??? Γιατί φίλοι μου μη γελιέστε….Τόσοι θα μείνετε…. Όσοι παρολίγο θα έμεναν και με τον Σημίτη το 2004, αν δεν αναλάμβανε ο Γιώργος Παπανδρέου…. Ο Βενιζέλος είναι ΠΟΛΥ ΔΕΞΙΟΣ για μας και εμείς δεν είμαστε ταγμένοι ΔΕΞΙΟΙ για να μείνουμε μαζί του…

 5. gap: ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΕΙΝΑΙ , ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ….

 6. Γιά ψάχτε να δείτε τι θα μείνει στον γιωργάκη αν κερδίσει,
  η σφραγίδα του πασοκ και ο αλεκάκης του συριζα

 7. @ JΟ: :-))
  @ underinformation: Εκφράσου ελεύθερα! Πες κι άλλα! Κάτι σοβαρό όμως?

 8. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο άνθρωπος που θέλουμε για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Δίνει όραμα για το μέλλον της Ελλάδας, μας δίνει ελπίδες! Συμφωνώ Κατερίνα με όλα όσα έγραψες. Συνέχισε να τα λες!

  Ο Βενιζέλος το μόνο που κάνει είναι να μιλάει για νίκη στις εκλογές, δεν τον ενδιαφέρει τι θέλει ο κόσμος. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξουσία για την εξουσία.

 9. Εγω ειχα ολη την καλη διαθεση να στηριξω τον «ο μπενι μπενι μπουμ», ομως την επομενη της αναγορευσης του σε «μελλοντικο πρωθυπουργο» ο πρωτος που βγηκε και τον στηριξε ηταν ο κατ’εμε υπεθυνος του σκανδαλου του χρηματιστηριου Γιαννος Παπαντωνιου (παιξτε στο χρηματηστηριο θα φτασει 7000 – δηλωση ως υπουργος οικονομιας-!!!) πρωτοπαλικαρο της δεξιας πτερυγας του Πασοκ διοτι δυστυχως υπαρχει κι αυτη και μαλιστα εκοβε και εραβε… Ο Mr BEaNi δεν την απερριψε αλλα προφανως βρηκε εναν φιλο ενστεριζομενος προφανως τις αποψεις του… Εχει κανει λαθη και πολλα μαλιστα ο Γιωργης αλλα φαινεται οτι ειναι αποφασισμενος επιτελους να προχωρησει σε ξεΣΚΑΤαρισμα, ελπιζουμε σε ενα πιο κοινωνικο και αριστερο Πασοκ. Αν ο κυριος τουρκογλου, ζαμπονογλου ή οπως αλλιως λεγεται επιζητει ευρεια δεξια «προοδευτικη» παραταξη ας φτιαξει δικια του, το Πασοκ ηταν, δεν ειναι, αλλα πρεπει να ξαναγινει κοινωνικο κεντροαριστερο κινημα. Η νικη του Πασοκ εχει την ιδια ριζα με την νικη του Παπανδρεου, τον κοινως λεγομενο κοσμακη… Αυτος θα δειξει το δρομο προς την νικη, αρκει να ακουστει το μυνημα του… Επιστροφη στον εργατη, τον μη προνομιουχο – «ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ» των δεξιων. Απο τους τρεις, πιθανοτερο ειναι ο πιο αξιολογος ισως να ειναι ο Σκανδαλιδης, αλλα απο το να βγει ο ΒΕaNi χιλιες φορες Παπανδρεου, η Ελλαδα δεν αντεχει δυο μπουληδες ΠΕΙΝΑΜΕ!!!!

 10. @ Vassiliki: Είδομεν!

  @ Lakis Barkoulis: Πολύ αυθόρμητο το σχόλιο σου, λιγάκι υπερβολικό σε κάποια σημεία του, επίτρεψέ μου όμως να διαφωνώ με την αναπαραγωγή της ιστορίας σχετικά με το επώνυμο το Βενιζέλου και τους χαρακτηρισμούς περί των κιλών του.
  Δεν είναι το επώνυμο το θέμα μας, αλλά η τοποθέτησή του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη η αιχμή σου για τον Παπαντωνίου, και τα όσα είπε ο κος Βενιζέλος σχετικά με την εκκλησία που είναι ανοιχτή σε όλους, αλλά δεν παίρνουν όλοι άφεση αμαρτιών, είναι απλά υπεκφυγή και όχι σοβαρή τοποθέτηση στο εαν αποδέχεται ή οχι τις θέσεις και τις πρακτικές του Παπαντωνίου.
  Σχετικά με τον Σκανδαλίδη, τον εκτιμώ πολύ και τον σέβομαι, αλλά στις εκλογές για την αρχηγία θα επιλέξω Παπανδρέου!

 11. Καλημέρα και πάλι.
  Πιστεύω και εγώ ότι τα αυθόρμητα σχόλια του @Lakis Barkoulis, προέρχονται από την αγανάκτηση. Είναι λιγάκι υπερβολικά, όντως δεν μας αφορά το όνομα ή εμφάνιση του Βενιζέλου, αλλά δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε άλλο πια «Τα πρωτοπαλίκαρα της Δεξίας πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ» όπως πολύ σωστά τα αποκαλεί!!
  Αποκαλύφθηκε πια ο ρόλος όλων: και του Σημίτη και των λοιπών….. Το ΠΑΣΟΚ είχε μείνει μόνο του….
  ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΠΙΑ!

  Υ.Γ. Επέτρεψέ μου φίλη (αν μπορώ να σε αποκαλώ έτσι!) να σας καλέσω όλους να εναντιωθούμε στη λάσπη που πετάνε εδώ:

  http://www.tanea.gr/forums/Forum.aspx?g=topics&f=22

  Μπορούμε να συμμετάσχουμε όλοι μας!

 12. Πάρτε το χαμπάρι σύντροφοι (nikos, underinformation) ο Παπανδρέου δεν είναι απλά ιδέα…είναι η κεντρική ιδέα!!!!
  Και αναρωτιέμαι τώρα εγώ… τη δυνατότητα της συμμετοχής και της ελεύθερης έκφρασης αν δεν την προωθούσε ο Γιώργος Παπανδρέου πως θα εκτονωνόσασταν τώρα..?
  Γιατί, λυπάμαι βέβαια που το λέω, αλλά αυτό που κάνετε δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση αλλά εκτόνωση!!!
  Το κίνημα θα βρει το δρόμο του έστω και ενστικτωδώς, είναι δυνατό το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, και θα «χτίσουμε» όλοι γέφυρες για να συναντηθούμε και η αριστερή και η δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, όμως τις πολιτισμικές μας διαφορές πως θα τις γεφυρώσουμε?
  Γιατί και γω μπορώ να γίνω οπαδός, όμως μόνο για την ομάδα μου και μόνο μέσα σε ένα γήπεδο και εκεί γίνομαι όντως χειροκροτητής πολύ συνειδητά όμως και για συγκεκριμένο λόγο, χωρίς αυτό να είναι στάση ζωής!!!!
  Γι’ αυτό παιδιά ή αλλάξτε στάση ή…κατεβείτε, θα περάσει το επόμενο..!!!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: