Αναρτήθηκε από: Alma Libre | 10/11/2007

Καλό ξημέρωμα…

Δε θέλω να κουράσω, να γράψω και σήμερα παραμονή των εκλογών, γιατί θα ψηφίσω Παπανδρέου για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Απλά postάρω ένα κειμενάκι, «τροφή για σκέψη»…

«Εκείνο που έχει αργά, ύπουλα και σταδιακά συντελεστεί είναι η απαξίωση των εννοιών, των λέξεων και αυτής της ίδιας της επικοινωνίας. Έχουμε ευτελίσει τόσο πολύ την επικοινωνία μας, θύματα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που δεν τολμούμε να είμαστε ουσιαστικοί παρά μόνο στον χώρο του φανταστικού ή του απρόσμενου, όπως καλή ώρα τώρα.

Γιατί είναι σίγουρο πως αν ήμουν στο μπαράκι μου τώρα, «περί άλλων θα τύρβαζα». Το «άλλων» ας γειτνιάσει με το «αλλότρια».

Και αν θέλεις το ίδιο χτικιό έχει καταβάλει και το άλλοτε ένδοξο ΠΑΣΟΚ. Εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις που προσπαθούν να περιχαρακώσουν ένα συν-είναι πολιτικής, το οποίο όμως ακαριαία η ωμή πραγματικότητα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας καθιστά εκτός τόπου και χρόνου.

Από πολύ νωρίς είχα νοιώσει πως τα πανεπιστήμια δεν μπορούν πια να προλάβουν τις εξελίξεις της αγοράς γιατί η τεχνολογική πρόοδος συμβαίνει πλέον στην αγορά και όχι σε κάποιο ερευνητικό εργαστήριο. Και την παραπάνω υποψία, κλείνοντας τέσσερα χρόνια στην παραγωγή την επιβεβαιώνω καθημερινά.

Δεν είχα όμως δει ότι ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τους πολιτικούς σχηματισμούς. Οι σημερινοί πολιτικοί σχηματισμοί είναι πια ανίκανοι να συλλάβουν τα τεκταινόμενα, πολλώ μάλλον δε να τα διαχειριστούν.

Ετοιμάσου λοιπόν να σε στοιχειώσω με μια ατάκα ακόμα.

Είπες «θέλω να πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει ότι θα βγει κάτι θετικό. Αλλά ακόμα και αν δεν βγει κάτι θετικό, πολύ απλά δεν θα ξανασχοληθώ πότε και απλά θα κοιτάξω την δουλειά μου και την επαγγελματική εξέλιξή μου»

Για να σε αντιγράψω: Βρε Κατερίνα! Βρε Κατερίνα!

Είναι στο χέρι σου να βγει κάτι θετικό. Εσύ το ορμηνεύεις. Εσύ το κάνεις ζάφτι. Εκτός και αν αποφασίσεις να μην ξανασχοληθείς…

Θέλω να πω, για να καταλήξω κάπου, πως αυτό που μας παρουσιάζεται ως πολιτική σήμερα, δεν είναι πολιτική και είναι λογικό να σε απογοητεύει. Αλλά είναι ευθύνη σου να επαναπροσδιορίσεις τον όρο πολιτική.

Όπως και είναι ευθύνη σου, οι διάλογοι σου να είναι ουσιαστικοί και πάντα να σε προβληματίζουν γιατί αλλιώς είναι λόγια κενά, αέρας κοπανιστός.

Το ξέρω καλά πως είναι δύσκολο. Όμως αυτό είσαι και μην προσπαθείς να ξεφύγεις από το είναι σου.

Μην αγνοείς όμως τον παράγοντα άνθρωπο. Η πολιτική μέχρι σήμερα βασιζόταν στην μαθηματική νοημοσύνη. Η πολιτική του μέλλοντός μας βασίζεται στην συναισθηματική νοημοσύνη και δεν επιτρέπεται να δηλώσει παραίτηση ποτέ μια γυναίκα, αφού είναι γνωστό πως η συναισθηματική νοημοσύνη είναι γήπεδο εξ ορισμού θηλυκό!

Κοιτάζω τις παραπάνω γραμμές που μόλις σου έγραψα. Δεν βγάζω άκρη. Όμως έτσι είναι όταν κινείσαι σε αχαρτογράφητα νερά. Αυτή είναι και η κατάσταση σήμερα. Τρέχει με γεωμετρική πρόοδο και με τα γνωστά μοντέλα δεν γίνεται τίποτα. Κανένα συνέδριο και καμιά κομματική διαδικασία δεν ήταν αρκετά προνοητική ώστε να θεραπεύσει την ανάγκη πολιτικής έκφρασης μας ώστε να μην ξεπηδήσει σε μια ακολουθία σχεδόν μεταμεσονύχτιων ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Εδώ κάνουμε πολιτική! Εκεί κάνουν κηδεία της πολιτικής. Θα τολμούσα ποτέ να τα πω αυτά σε ένα πολιτικό συνέδριο; Όχι! Γι’ αυτό πια και δεν είναι πολιτικό συνέδριο, αλλά μια ακόμη εκφυλισμένη λέξη.

Καλό σου ξημέρωμα Alma Libre!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: