Αναρτήθηκε από: Alma Libre | 16/12/2007

Η πρώτη ανοιχτή ολομέλεια του Δικτύου για την Νέα Γενιά

Η πρώτη ολομέλεια του δικτύου για τη νέα γενιά, αν και ξεκίνησε κάπως μουδιασμένα κατέληξε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή προβληματισμών και κατάθεση απόψεων για το μέλλον μας. Συγκεντρωθήκαμε περίπου 30-40 άτομα σε μια τρίωρη διαδικασία συζήτησης (κι όχι παράλληλων μονολόγων) η οποία έφερε αρκετά θέματα στο τραπέζι τα οποία θα αποτελέσουν το αντικείμενο θεματικών συζητήσεων στο προσεχές διάστημα. Ελπίζουμε οι επόμενες ολομέλειες να έχουν ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή ώστε ο διάλογος να ανοίξει ευρύτερα.

Κρατώντας το ζουμί της τοποθέτησης του καθενός παραθέτω τα σημαντικότερα όσων αναφέρθηκαν (κάτι σαν σύνοψη πρακτικών- ζητώ την επιείκεια σας μιας και δεν είμαι επαγγελματίας στενογράφος!). Δε μπορεί να θεωρηθεί κείμενο θέσεων, απλά μια πρώτη καταγραφή των προβληματισμών μας. Ζητάμε την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στο διάλογο ώστε να καταφέρουμε να βγούμε από το τέλμα στο οποίο νιώθουμε ότι βρισκόμαστε και να απελευθερώσουμε όλη την δημιουργικότητά μας, την όρεξή μας για δουλειά, για αγώνες για νέες διεκδικήσεις, για να φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον προσπαθούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο την κοινωνία μας.

 • Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κερδίσει ξανά την χαμένη εμπιστοσύνη του κόσμου. Πρέπει να παλέψουμε για πολιτικό συνέδριο ουσίας το οποίο θα αναδείξει νέες πολιτικές, και να καταδικάσουμε πολιτικές που ηττήθηκαν στο παρελθόν. Απελευθερωμένη η νεολαία από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος πρέπει να βγει μπροστά, να ανοίξει όλα τα καυτά θέματα, να καταθέσει καθαρές, κρυστάλλινες θέσεις – προτάσεις. Να βγούμε από το κάδρο το χθές και να αναδείξουμε το νέο όραμα που θα αγγίζει τα προβλήματα του κόσμου.

 • Σε αυτές τις συζητήσεις που ξεκινάμε, στόχος είναι να ιχνηλατήσουμε τα προβλήματα της νέας γενιάς. Τι προβλήματα έχουμε, τι μας απασχολεί. Πρέπει να διευρύνουμε το διάλογο ανά νομό ώστε οι πολιτικές θέσεις μας στο συνέδριο να έχουν προκύψει από τη βάση.

 • Πρέπει κατ’ αρχάς να αποσαφηνιστεί το πεδίο δράσης μας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις που θα είναι επικυρωμένες. Να γίνουν τουλάχιστον δυο μεγάλες εκδηλώσεις σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη κι έπειτα όπου αλλού κριθεί σκόπιμο. Πρέπει να έχουμε άμεσα αντανακλαστικά και ξεκάθαρες θέσεις.

 • Μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε να πάμε σε ουσιαστική ανασυγκρότηση της νεολαίας, οφείλουμε να το κάνουμε τώρα. Να βρούμε το πολιτικό μας στίγμα, να είμαστε οι πρώτοι που θα ανοίξουμε τα καυτά θέματα που προβληματίζουν τον κόσμο. Δεν πρέπει να κολλήσουμε ξανά σε οργανωτικά ζητήματα, αλλά να συζητήσουμε πολιτικά.

 • Να δούμε ειλικρινά τα αίτια του προβλήματος. Το ΠΑΣΟΚ κατέχεται από προσωποκεντρικές αντιλήψεις, λογικές φέουδων. Να βροντοφωνάξουμε ότι θέλουμε να αλλάξει αυτό. Να γυρίσει ξανά το ΠΑΣΟΚ στα κοινωνικά προβλήματα. Είμαστε εδώ για να κάνουμε την πολιτική ανατροπή. Να παραδεχτούμε τα λάθη, να αποκηρύξουμε τα λάθη του παρελθόντος, να αφήσουμε τον ξύλινο λόγο και να μιλήσουμε καθαρά και σταράτα. Πρόταση, να πάμε και σε πολιτικό συνέδριο νεολαίας χωρίς εκλογή οργάνων και αφού κατασταλάξουμε στις πολιτικές θέσεις, να πάμε μετά σε εκλογικό συνέδριο ανάδειξης του οργανωτικού μοντέλου.

 • Πρέπει να δούμε τι θα γίνει και με τα 120 μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας που εκλέχθηκαν από το συνέδριο νεολαίας. Να αναλάβουν ρόλο, να αξιοποιηθούν στον διάλογο και να αναλάβουν δράση. Να είμαστε σε διαδικασία διαρκούς συνεδρίου που θα παράγει θέσεις.

 • Είναι άσχημο το φαινόμενο της επετηρίδας στη νεολαία, πρέπει να απαλλαγούμε από τέτοιες αντιλήψεις.

 • Δε χρειάζεται νέο συνέδριο νεολαίας. Χρειαζόμαστε ουσιαστικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Οι εκλεγμένοι στην Εθνική αντιπροσωπεία να συνεννοηθούν να αναλάβουν δράση. Όταν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει αντικρουόμενες απόψεις για ένα θέμα, πώς απαιτούν από εμάς να έχουμε θέση? Όχι το κάθε στέλεχος να λέει ότι θέλει. Όχι επιλεκτικές συγκρούσεις. Να θεσπίσουμε διαρκές φόρουμ διαλόγου με την κοινωνία, να καταρτίσουμε νέα πολιτική πρόταση.

 • Να μπουν πρώτα ζητήματα πολιτικής φύσεως και έπειτα οργανωτικής δομής. Η κοινωνία δεν θα μας περιμένει πότε θα οργανωθούμε για να ακούσει μετά τις θέσεις μας.

 • Το πρωτεύον για εμάς πρέπει να είναι τι θέλουν οι νέοι. Να γίνουμε ξανά ελκυστικοί. Όχι να εξαντληθούμε ξανά σε οργανωτίστικα ζητήματα.

 • Δεν έχουμε σήμερα να δώσουμε πειστικές απαντήσεις. Ο κόσμος δεν μας ακούει επειδή δεν πείθουμε. Πρέπει να οργανωθούμε. Τι θα γίνει με την εκλογή γραμματέα? Ποιο το οργανωτικό σχήμα που θα συντονίζει?

 • Τι έχουμε να πούμε πολιτικά? Απαντάμε στα προβλήματα? Έχουμε προοπτική νίκης?

 • Απαίτηση η αποσαφήνιση των πολικών μας θέσεων. Όχι αντικρουόμενες θέσεις που μπερδεύουν τον κόσμο.

 • Να λυθεί το πρόβλημα συντονισμού ώστε να βγαίνουμε με μια φωνή προς τα έξω. Να συγκρουστούμε όπου χρειάζεται, να αφουγκραστούμε ξανά τις ανάγκες.

 • Να δούμε και το ζήτημα των εκλογών δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων νέων. Να έχουμε κι εκεί δυνατή συμμετοχή και έκφραση.

 • Να ανατρέψουμε τις παλιές νόρμες. Να βγούμε ξανά στο δρόμο να αγκαλιάσουμε τους σύγχρονους μη προνομιούχους. Να νιώθουμε αλληλεγγύη.

 • Να ορίζουμε θεματικές συζητήσεις ανά εβδομάδα. Να μπει πολιτική ατζέντα. Να δώσουμε προτεραιότητα στο πολιτικό πρόταγμα και όχι στο οργανωτίστικο. Όσοι θέλουν να ασχοληθούν με το οργανωτικό, αλλά να επιμείνουμε εμείς στην πολιτική ατζέντα.

 • Γιατί χάσαμε? Γιατί δεν πείθουμε? Επειδή χάσαμε την επαφή με τα κοινωνικά στρώματα, γίναμε κατεστημένο. Να το ανατρέψουμε αυτό, να βγούμε ξανά στο δρόμο.

 • Το κόμμα να αναλάβει την ευθύνη να ορίσει υπεύθυνο για την ανασυγκρότηση της νεολαίας μέχρι να λυθεί το οργανωτικό ζήτημα. Γιατί ακυρώθηκε πολιτικά η νεολαία ΠΑΣΟΚ? Να κάνουμε αυτοκριτική. Έπρεπε να έχουμε πάρει πρωτοβουλίες, να μην περιμένουμε από το κόμμα. Εφόσον δε το κάναμε έχουμε κι εμείς ευθύνη. Σήμερα να δείξουμε ότι θέλουμε να είμαστε παρόντες. Να ανοίξουμε πολιτική κουβέντα, να πάρουμε πρωτοβουλίες δράσης. Να μην περιμένουμε άλλο, δεν θα μας περιμένει ούτε η κοινωνία. Όσοι δεν έχουν όρεξη και φαντασία για πολιτική συζήτηση να αναλάβουν την ευθύνη και να μην εμποδίσουν όσους θέλουμε να κάνουμε ξανά πολιτική συζήτηση.

 • Βλέπουμε την κοινωνία μέσα από τα μάτια των νέων. Αυτό πρέπει να παλέψουμε να το εκφράσουμε. Να παραδεχτούμε τα λάθη μας και να πάμε μπροστά.

 • Οφείλουμε όχι μόνο να εντοπίσουμε τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά να αποκτήσουμε ξανά βιωματική σχέση με αυτά. Πώς θα εκφραστούμε για τα προβλήματα αν ξεχνάμε τι σημαίνει να είσαι αγρότης, άνεργος, εργαζόμενος που καταπατούνται τα εργασιακά κεκτημένα σου?

 • Η αντίληψη ότι είμαστε το ίδιο με τη ΝΔ πρέπει να ανατραπεί. Δεν είμαστε το ίδιο, δεν μπορούμε να είμαστε το ίδιο. Να το αποδείξουμε με τις πολιτικές προτάσεις μας.

 • Να έχουμε καθαρές θέσεις. Π.χ. στο ασφαλιστικό να διατρανώσουμε ότι δεν είναι θέμα αναλογιστικών μελετών, αλλά πολιτικό θέμα με επίκεντρο πρώτα από όλα τον άνθρωπο.

 • Οφείλουμε να είμαστε το πιο δημιουργικό κομμάτι. Να σπάσουμε τις εξαρτήσεις, να μην έχουμε δεσμεύσεις από κανέναν, να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά κι ελεύθεροι να εκφράζουμε τις αγωνίες μας για όλα: Δημόσια Παιδεία, Εργασία, Μετανάστευση, Περιβάλλον – Κλιματικές αλλαγές, Κοινωνικά δικαιώματα, Βιώσιμη ανάπτυξη, Επένδυση στη γνώση, σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη ανεξαρτήτου θρησκευτικών, χρωματικών, πολιτικών πεποιθήσεων. Αξιοκρατία παντού και για όλους.

Τέλος δείτε και την οπτική ενός από τους παρευρισκόμενους συντρόφους, οποίος κατέθεσε και την προσωπική του άποψη για το θέμα του ασφαλιστικού στο προσωπικό του blog.

Advertisements

Responses

 1. Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με τη λογική της «Νεολαίας»

 2. Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με τη λογική της “Νεολαίας” συνολικά. Η νεολάια δεν εκπροσωπεί ένα ξεχωριστό κοινωνικό κομμάτι. Μπορεί να ενταχθεί στο κόμμα και να συνεισφέρει τη δική της δυναμική.

 3. Αγαπητή Κατερίνα, θα συμφωνούσα μαζί σου εάν υποθέταμε ότι δίνονται οι ευκαιρίες στους νέους που έχουν ανησυχίες να μπορούν να τις εκφράζουν πάντα μέσα από τις δομές κάθε κόμματος. Από τη στιγμή όμως που όλα τα μέχρι τώρα συστήματα δεν έχουν καλύψει αυτή την ανάγκη, θεωρώ την ύπαρξη των νεολαίων απαραίτητη ως χώρο έκφρασης αυτών των νεανικών ανησυχιών. Διαφωνώ με την νοοτροπία θεώρησης των νεολαιών ως κομματικών στρατών και πιστεύω ότι μας υποτιμά μια τέτοια αντιμετώπιση. Οφείλουμε να μην αφομοιωνόμαστε από τις κομματικές δομές, οφείλουμε να έχουμε μια αυτόνομη θέση απέναντι στα πράγματα η οποία θα πρέπει να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τις θέσεις του κόμματος, ώστε να μπορούμε έτσι να ελπίζουμε σε ανατροπές και προοδευτικές νέες προτάσεις.

 4. Περνάει ο χρόνος και οι αλλαγές δεν έρχονται. Υπολογίστε ότι θα πρέπει να περάσει διάστημα μέχρι να αποδώσουν τα όποια σχέδια…Συμφωνώ ως παλίος ΠΑΣΠίτης με την αναδιοργάνωση της Νεολαίας…

 5. Καλησπέρα Κατερίνα!
  Μετά από αρκετό καιρό,βρήκα επιτέλους λίγο χρόνο να σου γράψω δυο λόγια.Με αφορμή την τελευταία σου τοποθέτηση,θα ήθελα να σου επισημάνω ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα και αν δεν δραστηριοποιήθουμε όλοι μας θα έχουμε χάσει μια ακόμη ευκαιρία.Πρέπει να αρχίσει άμεσα ο διάλογος,επι της ουσίας,με την κοινωνία,να θεσπιστουν όσο πιο γρήγορα γίνεται ευέλικτα κλιμάκια σε κάθε πόλη που θα φέρουν την πολιτική συζήτηση στο πεζοδρόμιο,γιατί αν δεν βγούμε στο δρόμο δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα,όπως επιτακτική ανάγκη είναι,όπως σωστά αναφέρεις και οι θεματικές συζητήσεις ανά εβδομάδα,γύρω από φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα,που θα συμβάλουν στο να αφουγκραστούμε τον παλμό της κοινωνίας,διαμορφώνοντας μια κοινή και άτεγκτη γραμμή πλεύσης,προκείμενου να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
  Εσείς λοιπόν,που συμμετέχετε στην ΚΟΕΣ,χτυπήστε το καμπανάκι στους υπεύθυνους,για το έλλειμμα πολιτικής που παρουσιαζούμε γύρω από συγκεκριμένες και ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις που μας κρατούν δέσμιους του πρόσφατου φθαρμένου και καταδικασμένου πολλάκις,κυβερνητικού παρελθόντος μας.
  Γιατί όλοι κάνουμε υπομονή και ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο,άλλα κάποια στιγμή θα πρέπει να κληθούμε να εξετάσουμε έαν όντως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει ή αν πρέπει να σχηματιστεί ένας νέος πολιτικός φορέας που θα ενσωματώσει τα πιο δυναμικά και ελπιδοφόρα κοινωνικά στρώματα που επιζητούν ρεαλιστικές λύσεις στα προβληματά τους,μακρυά από παλαιοκομματικές αντιλήψεις και ξεπερασμένες νοοτροπίες.
  Καλή δύναμη στο δύσκολο πρόγραμμα σου και να ξέρεις οτι όχι απλά σε στηρίζουμε μόνο,αλλά περιμένουμε και πολλά από σένα προκείμενου να ακουστεί και η δική μας φωνή.
  Καλό αγώνα.

 6. Και μονo που έχουμε το θάρρος να συζητάμε ολα τα παραπάνω είναι προσόν και μας κάνει σίγουρα καλυτέρους και σοφότερους …

  βελτιωνόμαστε κάθε φορά και περισσότερο..

  έχουμε δρόμο ακόμα αλλά σίγουρα μετά από πολλά χρονια ξέρουμε που θέλουμε να πάμε….


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: