Αναρτήθηκε από: Alma Libre | 10/02/2008

Ας κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί παντού δυνατά και καθαρά!

Το αύριο είναι τώρα.

Το μέλλον είναι σήμερα. Πάρτε κι εσείς το κόμμα στα χέρια σας. Πάρτε την Νεολαία στα χέρια σας. Πάρτε πρωτοβουλίες. Γράψτε εσείς το μέλλον αυτού του Κινήματος, με πρωτοβουλία, με φαντασία, με δημιουργικότητα, με συλλογικότητα.

Μην ασχοληθείτε με το ποιος είναι ποιανού. Ασχοληθείτε με το πού πάτε εσείς, πού πάει η χώρα και ανοίξτε εσείς τους νέους δρόμους για την Ελλάδα. Ανοίξτε εσείς τους νέους δρόμους για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Μαζί θα τα καταφέρουμε.

Με αυτή την προτροπή έκλεισε την πρωτολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στη χθεσινή σύσκεψη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Σε μια ενδιαφέρουσα διαδικασία η οποία διήρκεσε περισσότερο από 6 ώρες κατατέθηκαν και αναλύθηκαν προβληματισμοί, προτάσεις και αγωνίες των στελεχών της νεολαίας για την επόμενη μέρα. Ο πρόεδρος που ήταν παρών σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, έδωσε με τη δευτερολογία του απαντήσεις σε όλα όσα επισημάνθηκαν από τους ομιλητές.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών κάλυψαν όλα τα πεδία προβληματισμού που διακατέχουν σήμερα τα μέλη μας. Από την στάση του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16, τις επικρίσεις για την καθυστέρηση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της ανασυγκρότησης της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, την αγωνία για το μέλλον, για τα όνειρά μας, το πώς θα προβάλλουμε τις πολιτικές θέσεις μας και θα παράγουμε ουσιαστική δράση μέχρι και την ανάγκη για ουσιαστική ενότητα, αφήνοντας πίσω την 11η Νοέμβρη και προχωρώντας δυναμικά μπροστά ώστε να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί.

Να σημειώσω εδώ πως θεωρώ άκρως σημαντική την σκληρή αυτοκριτική που έκανε ο πρόεδρος σχετικά με τις ευθύνες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μεταλαμπάδευσαν στους νεότερους νοοτροπίες και πρακτικές οι οποίες έφεραν στην επιφάνεια τον κακό εαυτό του ΠΑΣΟΚ, και όχι την ενέπνευση των νέων με όραμα για τη συνέχεια. Και εδώ είναι που στάθηκαν και αρκετοί ομιλητές. Ότι αυτές οι πρακτικές πρέπει να μείνουν οριστικά πίσω.

Κριτική ασκήθηκε και για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαδικασιών στελέχωσης του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση της εσωστρέφειας. Με την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος για τις διαδιακασίες συγκρότησης των οργάνων της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και την συνδιάσκεψη της ΠΑΣΠ, εκτιμάται ότι θα κλείσει ο κύκλος της εσωστρέφειας και θα μπορέσουμε να βγούμε μπροστά.

Προβληματισμός επίσης κατατέθηκε και για την σύγχρονη επιχειρημοτολογία που θα πρέπει να αναπτύξουμε σχετικά με τς νέες συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί παγκοσμίως. Ότι πρέπει να αφήσουμε τον ξύλινο λόγο και να έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, να αποκτήσουμε ξανά βιωματική σχέση με τα προβλήματα του πολίτη, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πειστικές απαντήσεις για θέματα περιβάλλοντος, παιδείας, εργασίας, πράσινης ανάπτυξης, παγκοσμιοποίησης, διακρίσεων, ανισότητας.

Σχετικά με το άρθρο 16 από τους ομιλητές υπενθυμίστηκε ότι το συνέδριο Νεολαίας ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και ότι πάγια θέση μας είναι Η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Ο πρόεδρος τονίζοντας στην δευτερολογία του ότι μετανιώνει που δεν το συζητήσαμε όσο θα έπρεπε, απάντησε για το θέμα ως εξής:

«Άρθρο 16. Είναι από τα θέματα που πράγματι μας έφεραν σε μια εσωτερική αντίθεση. Κατανοώ απόλυτα ότι, γύρω από το άρθρο 16 διαμορφώθηκε ένα κίνημα νεολαΐστικο μέσα στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Εξέφρασε ειλικρινά μια αγωνία για την δημόσια παιδεία, μια αγωνία για τη δωρεάν παιδεία, μια αγωνία για την ποιότητα της παιδείας, μια αγωνία για την υποβάθμιση του δημόσιου εκπαιδευτικού μας συστήματος από τη Νέα Δημοκρατία και πραγματικά, αυτά ήταν και είναι αιτήματα τα οποία το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει στην προμετωπίδα του. Είναι βασικά αιτήματα.

Αυτό για το οποίο μετανιώνω, δεν είναι για το άρθρο 16, γιατί είναι ομόφωνη η θέση του ΠΑΣΟΚ, είναι γιατί δεν κουβεντιάσαμε για το άρθρο 16 και τι εννοούμε με αυτό. Δεν το κουβεντιάσαμε και ήταν λάθος.

Δεν μπορέσαμε να συζητήσουμε για αυτή την υπόθεση, αφήσαμε να γίνει κυρίαρχο θέμα το άρθρο 16 και όχι κυρίαρχο θέμα η δωρεάν παιδεία, το δημόσιο Πανεπιστήμιο, η αξιολόγηση των καθηγητών, κυρίαρχο θέμα η αλλαγή, η αυτονομία, η αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων, κυρίαρχο θέμα οι πολλές αλλαγές που εμείς προτείνουμε στο εκπαιδευτικό σύστημα, κυρίαρχο θέμα το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για τη δημόσια παιδεία.

Δεν θα μπούμε στις λεπτομέρειες διότι αυτό μπορούσε να κρατήσει μια ολόκληρη ημέρα μόνο γι’ αυτό, αλλά να σας βάλω τρία ερωτήματα σε σχέση με το άρθρο 16. Καταφέραμε δηλαδή να γίνουμε «σάντουιτς» μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, που τους βόλευε η συζήτηση για το άρθρο 16, τους βόλευε.

Είμαστε η χώρα με την πιο αυστηρή συνταγματική απαγόρευση ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, θα έλεγα στον κόσμο, αν όχι, σίγουρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι όμως, είμαστε η χώρα με τα περισσότερα ιδιωτικά Ιδρύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από τα χειρότερα. Πρώτο συμπέρασμα. Το άρθρο 16 δεν είχε καμία σχέση και δεν λειτούργησε τουλάχιστον για την προστασία μας από την επέλαση των ιδιωτικών φορέων.

Είμαστε από τις λίγες χώρες που υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση για την δωρεάν παιδεία. Μάλιστα, η δωρεάν παιδεία είναι και μέσα στην παράδοσή μας. Είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου που θέσπισε την δωρεάν παιδεία και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 1964, και παρά ταύτα, παρά το Σύνταγμα, είμαστε ο λαός που πληρώνει από την τσέπη του τα περισσότερα χρήματα για την εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα περισσότερα χρήματα από την τσέπη του πολίτη, τα πληρώνει ο Έλληνας για την παιδεία. Είμαστε η χώρα με το πιο συγκεντρωτικό κρατικό σύστημα παιδείας που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όπως αξιολογούμαστε, από τα χειρότερα εκπαιδευτικά συστήματα από πλευράς ουσίας στην Ευρώπη και διεθνώς.

Άρα, το άρθρο 16 δεν μας έχει προστατεύσει, ούτε είναι τελικά το ζητούμενο το άρθρο 16. Να το συζητήσουμε και αυτό. Θα το συζητήσουμε και αυτό. Και να σας θυμίσω, το έχω πει και παλιά, ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου, το 1975, σε συζήτηση για το Σύνταγμα, είχε μιλήσει για μη κρατικά Πανεπιστήμια, εννοώντας βεβαίως, ότι θα μπορούσε η ΓΣΕΕ, η Αυτοδιοίκηση, οι Συνεταιρισμοί, τα κινήματα, να αναπτύξουν Σχολές, αλλά ας μην μπούμε σ’ αυτή τη συζήτηση.
Εμείς πρέπει να προσανατολίσουμε την συζήτηση εκεί που είναι το πραγματικό πρόβλημα. Στις ρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε να έχουμε πραγματικά δωρεάν παιδεία στη χώρα μας. Να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, τις αλλαγές και τις ανατροπές ώστε να έχουμε πραγματικά ένα Πανεπιστήμιο αξιόλογο, δημόσιο Πανεπιστήμιο που θα αξιολογείται θετικά διεθνώς.

Να κάνουμε αλλαγές, ώστε να βάλουμε τάξη σ’ αυτό το χάος των ΚΕΣ, που θα είναι ακόμα χειρότερο όσο περνάει ο χρόνος. Εμείς λέμε, αυτή είναι η θέση μας, να κλείσουν τα ΚΕΣ. Να κλείσουν όλα εφόσον δεν έχουν περάσει από την πιστοποίηση και από τον έλεγχο του κράτους. Αυτό είναι δικαίωμα του κράτους, κι ας μην απεμπολούμε εμείς το δικαίωμα του κράτους να αξιολογεί, ακόμα και να κλείνει αυτά τα ιδρύματα.

Αυτή την στιγμή η κατάσταση που υπάρχει, βοηθάει την άλλη αριστερά, ώστε να φωνάζουν γενικώς και αορίστως και την δεξιά να περνάει την ιδιωτική εκπαίδευση και να υποβαθμίζει τη δημόσια παιδεία, γιατί αυτό θέλει.

Εμείς ξέρουμε ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε και να αλλάξουμε τη χώρα μας και στο χώρο της εκπαίδευσης και να την αλλάξουμε πραγματικά και όχι στα λόγια. Θέλουμε την ανατροπή και στο χώρο της παιδείας. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε, και μάλιστα, σε βάθος. «

Τέλος να σημειώσω ότι αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι αν και κριτικές ή αυτοκριτικές οι τοποθετήσεις των ομιλητών, διακρίνονταν από την θέληση για συλλογική και ενωτική δράση από εδώ και στο εξής. Είχα πραγματικά καιρό να να νιώσω ότι η συντροφικότητα δεν έχει εκλείψει τελείως. Ότι είναι πράγματι εφικτό, οι προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός να μην μπαίνουν πάνω από την ανάγκη για την εδραίωση μιας νέας συλλογικότητας στο ΠΑΣΟΚ. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι πραγματικά ξημερώνει μια νέα μέρα γεμάτη ελπίδες για τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Όσο τουλάχιστον εννοούμε αυτά που λέμε…

Δείτε επίσης:

Νεολαία και Συνέδριο: βίοι παράλληλοι; – 1

Νεολαία και Συνέδριο: βίοι παράλληλοι; – 2

Advertisements

Responses

  1. Ante na doume..
    Elpizw na min einai omws mia akoma protasi p 8a meinei sta xartia tou agapitou GAP. Giati kaka ta psemata, to komma exei ginei arketa proswpokentriko..


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: