Αναρτήθηκε από: Alma Libre | 23/03/2008

Τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση και τον πολιτισμό

Έγινε την περασμένη Παρασκευή, συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων σχετικά με τα δικαιώματα της νεολαίας στην μόρφωση και τον πολιτισμό.

Δείτε εδώ την ομιλία του προέδρου ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α.Παπανδρέου. Συνεπής στην πίστη του για την ενδυνάμωση της φωνής των νέων για ακόμα μία φορά τόνισε τα εξής:

Κύριοι συνάδελφοι, ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα που έχουμε μπροστά μας, όταν μιλάμε για τη νέα γενιά, για την πολιτική μας, για τις αποφάσεις μας, για τις μεταρρυθμίσεις μας, όταν μιλάμε για το νέο άνθρωπο;

Το δίλημμα είναι, αν θα μπορέσουμε να τον εξοπλίσουμε με τα πνευματικά, ψυχικά, υλικά, αλλά και σωματικά εργαλεία, ώστε με αξιοπρέπεια, αποτελεσματικότητα, σιγουριά και περηφάνια να αντιμετωπίσει το δικό του μέλλον, το μέλλον του Έθνους μας, που έχει σχέση με την πορεία της νέας γενιάς, το μέλλον του πολιτισμού μας, αλλά και βεβαίως των δικών μας παιδιών, το μέλλον των παιδιών όλων μας. Ή, από την άλλη μεριά, εάν με την πολιτική μας, θα αισθανθεί η νέα γενιά φοβισμένη, ευνουχισμένη, περιθωριοποιημένη και ανασφαλής μπροστά στις εξελίξεις.

Στην πρώτη περίπτωση, μιλάμε για την Ελλάδα των αξιών, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, μιας κουλτούρας βαθιά δημοκρατικής, πολιτικά φιλελεύθερης, οικονομικά κοινωνικής και ανθρώπινης, πολιτιστικά καινοτόμας και δημιουργικής. Ένας πολιτισμός δημοκρατίας και αλληλεγγύης.

Στην άλλη περίπτωση, μιας φοβικής Ελλάδας και μιας φοβικής νέας γενιάς, μιλάμε για την Ελλάδα της ζούγκλας των εξουσιαστών, των πελατειακών σχέσεων, των κοινωνικών ρωγμών, της διαίρεσης, του αυταρχισμού και της πόλωσης, της αδυναμίας οποιασδήποτε προοδευτικής εξέλιξης, λόγω του φόβου και του ευνουχισμού των δυνατοτήτων της νέας γενιάς.

Και δυστυχώς, αυτό που ζούμε αυτά τα χρόνια, είναι η δεύτερη περίπτωση. Είναι η περίπτωση μιας νέας γενιάς, που βομβαρδίζεται με φόβους και ανασφάλεια. Είναι ακόμα πιο επιτακτική σήμερα η δημιουργία μιας κουλτούρας, ενός πολιτισμού δημιουργικής δημοκρατίας, αξιών και ανθρωπιάς.

Η νέα γενιά, σήμερα, πρώτον, έχει τα μεγαλύτερα διλήμματα, το τονίζω αυτό, τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχε ποτέ η ανθρωπότητα. Θα ζήσει προκλήσεις και ζει προκλήσεις, που καμία άλλη γενιά της ανθρωπότητας δεν αντιμετώπισε, είτε είναι θέματα, όπως των βιολογικών εξελίξεων και των βιοηθικών ζητημάτων, είτε είναι θέματα υποβάθμισης και τελικά καταστροφής του φυσικού μας περιβάλλοντος και των ζωτικών μας αναγκών από το περιβάλλον, είτε είναι οι νέες πανδημίες που σαρώνουν και μπορούν να δημιουργηθούν αστραπιαία σε όλη τη γη, είτε είναι ο ωκεανός πληροφορίας, αλλά και η δυνατότητα ελέγχου των πολιτών μέσω των συστημάτων πληροφορίας, που είναι ένα μείζον θέμα δημοκρατίας, είτε είναι οι νέοι πόλεμοι που μπορούν να ξεσπάσουν, λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως είναι πόλεμοι για το νερό, που γίνεται σπάνιο είδος ή, βεβαίως, πόλεμοι που ήδη υπάρχουν για την ενέργεια, είτε η μεγάλη προσφυγιά και η μετανάστευση, που θα αλλάξει πολλές από τις κοινωνίες μας. Εμείς, έχουμε ήδη ζήσει, σε μικρή κλίμακα, τη μετανάστευση και την προσφυγιά πάρα πολλών, που έχουν έρθει και έχουν βρει στέγη και θαλπωρή στην Ελλάδα.

Το δεύτερο μεγάλο στοιχείο που έχει αλλάξει γι’ αυτή τη γενιά είναι, ότι γραμμική πρόοδος δεν υπάρχει πια, ούτε η δογματική μαρξιστική αντίληψη μιας γραμμικής προόδου της κοινωνίας υπάρχει, ούτε και η δογματική νεοφιλελεύθερη αντίληψη μιας γραμμικής προόδου, της συνεχούς, δηλαδή, προόδου για κάθε γενιά. Ζούμε πολύ πιο χαοτικές εξελίξεις, πολύ πιο απρόβλεπτες εξελίξεις.

Και τρίτον, το μέλλον δεν είναι όπως των δικών μας γενεών σε μια βιομηχανική κοινωνία, που ουσιαστικά ήταν προδιαγεγραμμένη η πορεία μας, χαρτογραφημένος ο δρόμος μας. Ο δρόμος ενός νέου, σήμερα, είναι πολύ περισσότερο ενός εξερευνητή σε τόπους καινούργιους, ανεξερεύνητους, χωρίς ουσιαστική χαρτογράφηση, με πολλές νέες δυνατότητες και ευκαιρίες βεβαίως.

Ουσιαστικά, καμία πολιτεία, κανένας γονιός δεν μπορεί να είναι σίγουρος, για το τι θα συναντήσει το παιδί του σ’ αυτό το δρόμο για τη δική του Ιθάκη, για τη δική του πορεία. Όμως, αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε και απαιτείται να εγγυηθούμε, να εξασφαλίσουμε, είναι να έχει η νέα γενιά, ο νέος άνθρωπος όλα τα κατάλληλα εφόδια για την πορεία του, τα υλικά, αλλά ακόμα περισσότερο τα πνευματικά, ψυχικά και σωματικά, ώστε να αντιμετωπίσει όσο γίνεται πιο καλά, πιο αποτελεσματικά, τους Κύκλωπες, τις σειρήνες ή τους Λαιστρυγόνες που θα συναντήσει, στη μεγάλη περιπέτεια που λέγεται ζωή.

Σήμερα επανέρχεται και με «σχόλιο ημέρας»

Πρέπει να φύγουμε από την κουλτούρα, τον πολιτισμό του φόβου, του αυταρχισμού, και να πάμε σε μια κουλτούρα, σε έναν πολιτισμό δημοκρατίας, αξιών και δημιουργίας, ελευθερίας, αν θέλετε, με αρχές και με στόχους στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Με αρχές και με στόχους γενικότερα στη χώρα, Που δίνουν τη δυνατότητα στη νέα γενιά να αισθάνεται σίγουρη, δημιουργική, ελεύθερη να πλάθει, να σκεφτεί, να οραματιστεί, να μην έχει τον φόβο της ελευθερίας, το κομματικό. εμπόριο Τον φόβο των επιλογών, τον φόβο του νέου. Τον φόβο της καινοτομίας. Το φόβο του μέλλοντος. Το φόβο της νέας τεχνολογίας. Τον φόβο της αξιολόγησης. Το φόβο του εύλογου ρίσκου ανθρώπων που επιχειρούν. Τον φόβο της ανάληψης ευθυνών. Τον φόβο των ανοιχτών συνόρων. Τον φόβο του δημιουργικού ανταγωνισμού. Τον φόβο της ατομικής αυτονομίας και της νέας, πλούσιας ατομικότητας, που συναντά μια νέα συλλογικότητα στην κοινωνία μας.

Είναι ελπιδοφόρο που αν μη τι άλλο ο πρόεδρος είναι συνεπής για ακόμα μία φορά κι όσα λέει για τη νέα γενιά είναι ακριβώς αυτά που μας προβληματίζουν και μας φοβίζουν. Καταγράφει όλους τους παράγοντες που ευθύνονται για όσα μας προκαλούν ανασφάλεια και για όσους προσπαθούν να μας ψαλιδίζουν τα φτερά.

Αρκεί όμως όσα λέει να γίνουν πράξη, πρώτα μέσα στο ίδιο το κόμμα κι έπειτα σε επίπεδο κυβερνητικού προγράμματος όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση. Είναι κρίμα, πολλοί σύντροφοι που όταν στελέχωσαν το ΠΑΣΟΚ ήταν το πολύ 30 άρηδες, να μην αφήνουν τη σημερινή νέα γενιά να δυναμώσει τη φωνή της.

Δικαιούμαστε την ευκαιρία, πόσο μάλλον τώρα, σήμερα, που αυτοί που πλήττονται κυρίως από τα αντεργατικά μέτρα της ΝΔ είμαστε εμείς οι νέοι!

Δικαιούμαστε την ευκαιρία!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: