Αναρτήθηκε από: Alma Libre | 04/05/2008

Αττικόν Νοσοκομείο: Ένα στολίδι που θα μαραζώσει?

Επισκέφθηκα σήμερα συγγενικό πρόσωπο που νοσηλεύεται στο Αττικόν Νοσοκομείο. Αφορμή γι’ αυτό το post είναι όλες οι σκέψεις που μου δημιουργήθηκαν φεύγοντας.

Πολλά έχουν γραφτεί γι’ αυτό το νοσοκομείο, αλλά προς το παρόν ας εστιάσουμε στην ουσία, που είναι εάν τελικά εκπληρώνει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Η πρώτη αίσθηση του επισκέπτη είναι ότι κατ’ αρχάς δεν βρίσκεται σε Νοσοκομείο! Μοντέρνα Αρχιτεκτονική, υψηλή αισθητική, αρκετό πράσινο στο προαύλιο και το περιβάλλον πεντακάθαρο! Ομολογώ εντυπωσιάστηκα, καμία σχέση με άλλο γνωστό κεντρικό νοσοκομείο που επισκέφτηκα πρόσφατα.

Αν και φαινομενικά χαοτικό, υπάρχει πάντα κάποιος από το προσωπικό που καθοδηγεί τους επισκέπτες στο θάλαμο που αναζητούν. Δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση να περιπλανιέσαι στο απέραντο αυτό νοσοκομείο σιχτιρίζοντας για το πού είναι ο θάλαμος που ψάχνεις!

Φτάνοντας λοιπόν στον θάλαμο του ασθενούς το περιβάλλον δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα ιδιωτικό νοσοκομείο υψηλού επιπέδου. Παρατηρούσα τις νοσηλεύτριες με πόση φροντίδα κι ενδιαφέρον περιποιούνταν τους ασθενείς του συγκεκριμένου 4κλινου θαλάμου. Όλες ευγενέστατες και σχολαστικές. Μου έκανε πραγματικά εντύπωση, διότι είχα άλλη πολύ χειρότερη άποψη από επαρχιακό νοσοκομείο του στυλ «Έλα παππού άντε να τελειώνουμε γιατί έχουμε κι άλλες δουλειές» !!! Και τα σχόλια του συγγενούς για την περίθαλψή του στην Β’ Παθολογική όλα θετικά. «Αν ήξερα ότι θα έχω τέτοια περίθαλψη θα ερχόμουν από την αρχή εδώ. Όλες τις εξετάσεις στο άψε σβήσε, και η συμπεριφορά τους άψογη. Όχι σαν το ΙΚΑ που 3 γιατροί είδαν τις εξετάσεις και κανένας δεν διέγνωσε την συσσώρευση υγρού…»

Όλα ιδανικά θα μου πείτε, ε? Ε, όχι και τόσο εδώ που τα λέμε. Στην είσοδο υπάρχει ένα τεράστιο πανό. Ζητούν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Το επιβεβαιώνει και ο ασθενής. «Δυο νοσοκόμες για όλο τον τομέα ανά βάρδια εδώ, τρελαίνονται στη δουλειά και τους έχουν και απλήρωτους…»

Αθάνατο ελληνικό δημόσιο…. Κάποιοι τα παίρνουν χοντρά κι άλλοι που προσφέρουν παλεύουν για τα αυτονόητα…

Όταν κάποιος κάνει σωστά τη δουλειά του, αυτό φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Και στο Αττικόν κατά την άποψη μου, έστω κι από μια απλή επίσκεψη, οι άνθρωποι κάνουν καλά την δουλειά τους. Αλλά χρειάζεται αυτούς τους ανθρώπους κύριε Αβραμόπουλε να τους υποστηρίζετε, όχι να τους αναγκάσετε να φτάσουν σε οριακό σημείο, ώστε να τα παρατήσουν και να πάνε να «αράξουν» σε κάποιο παράτημα του ΙΚΑ.

Το δικαίωμα στην περίθαλψη δεν μπορεί να είναι προνόμιο μόνο των εχόντων. Δεν μπορεί τη στιγμή που έχουμε υποδομές να μην αξιοποιούνται. Δεν μπορεί άνθρωποι που έχουν μεράκι και πραγματικά υπηρετούν τη δημόσια υγεία ως λειτούργημα, να απαξιώνονται και να τους παίρνει η μπάλα στην λογική του «όλοι τα παίρνουν». Δε μπορεί να αφήνετε να απαξιώνονται τα δημόσια νοσοκομεία για να ωθήσετε τους ανθρώπους στην ιδιωτική περίθαλψη. Δεν είναι δυνατόν να καθυστερούν τόσο οι διαδικασίες προσλήψεων στα νοσοκομεία επειδή είχατε την φαεινή ιδέα να προωθήσετε διαδικασίες πρόσληψης εκτός ΑΣΕΠ.

Αντί να ξεπουλιούνται τα πάντα, αντί να διπλασιάζονται τα μπόνους του κυρίου Βουρλούμη και του κυρίου Γκαργκάνα, κοιτάξτε να κάνετε πιο ορθολογική κατανομή των πόρων. Και να είστε σίγουρος κύριε Αβραμόπουλε, πως ο πολίτης όταν νιώθει ότι το κράτος τον σέβεται τότε είναι συνεπής. Το βλέπετε στο Μετρό, το βλέπετε στα ΚΕΠ. Παρά τα τόσα χρόνια λειτουργίας, είναι πραγματικά στολίδια. Ακριβώς γιατί οι άνθρωποι κάνουν σωστά τη δουλειά τους και οι πολίτες το αναγνωρίζουν.

Ελπίζω να το αναγνωρίσετε κι εσείς και να μην είστε μόνο ωραία χαμόγελα…

Advertisements

Responses

 1. Στό πρόσφατο παρελθόν στενό συγγενικό μου πρόσωπο εισήχθη επειγόντως στο αττικό νοσοκομείο με βαρύ σηψαιμικό σοκ,η ανάγκη για αιμοπετάλια μεγάλη, ήταν 28 Δεκεμβριου βράδυ, ένας γιατρός να προσπαθεί να συννενοηθεί με τον καθηγητή από τηλεφώνου ,και εμείς οι συγγενείς αλλόφρονες να ψάχνουμε στα τηλέφωνα να βρούμε τράπεζα αιμοπεταλίων. Με παρέμβαση από πολιτικό γραφείο, πείστηκε το νοσοκομείο να δώσει αιμοπετάλια, υπήρχε βλέπεις τράπεζα αιμοπεταλίων στο νοσοκομείο. Σε ερώτηση δική μου γιατί θα έπρεπε να περάσουν τόσες ώρες και να απαιτηθεί από το γραφείο του υπουργού να δωθεί λύση, η απάντηση ήταν- καλά που τα καταφέρατε και να μη μιλάτε-. Ο ανθρωπός μας έφυγε ανήμερα πρωτοχρονιά γιατί στο νοσοκομείο δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεββάτι στην εντατική.
  Συγνώμη για την ιστορία, καλά τα κτίρια όμως θα πρέπει και αυτοί που τα διαχειρίζονται να έιναι άξιοι. Δεν σημαίνει αυτό βέβαια ότι δεν υπάρχουν άξιοι και ικανοί.

 2. ΦΙΛΕ ΧΡΗΣΤΟ
  ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟ
  ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ
  1.ΟΤΙ Η ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΟ ΠΡΟΜΕΤΑΓΓΙΣΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ.
  2.ΟΤΙ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΛΗΨΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
  3.ΟΤΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΘΗΚΕ ΜΕ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
  ΑΚΟΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  4.ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΜΙΓΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ
  5.ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
  6.ΕΧΕΙΣ ΔΩΣΕΙ ΠΟΤΕ ΑΙΜΑ ?????
  ΑΝ ΟΧΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΤΩΡΑ ΟΧΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ
  7.ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΟΥ ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΥΤΟ
  ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ??
  ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

 3. […] γράψει παλιότερα σχετικά με την άψογη περίθαλψη στο Αττικό Νοσοκομείο. Ε, σήμερα οφείλω να το κάνω και για το […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: