Αναρτήθηκε από: Alma Libre | 10/05/2008

Συνδιάσκεψη ΠΑΣΠ – Σκέψεις και προβληματισμοί

Δεν μπορείς να απαιτείς Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, και την ίδια ώρα να μην αντιδράς σε φαινόμενα αδιαφάνειας μέσα στα Πανεπιστήμια. Δεν μπορεί να μην αντιδράς σε περιπτώσεις κατασπατάλησης κονδυλίων από τις πρυτανικές αρχές, όταν υπάρχουν ελλείψεις σε υποδομές. Δεν μπορεί να μην καταδικάζεις φαινόμενα συναλλαγής και εξάρτησης με αντάλλαγμα μεταπτυχιακά και ευνοϊκή μεταχείριση. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες είναι βούτυρο στο ψωμί του Κου Στυλιανίδη και όποιου άλλου περιμένει πώς και πώς την αναθεώρηση του άρθρου 16!
Απέναντι σε όλα αυτά η ΠΑΣΠ ήταν παρούσα δυναμικά και ουσιαστικά. Άλλοι έμεναν απλά και μόνο σε ένα «όχι». Η ΠΑΣΠ έχει καταγγείλει φαινόμενα διαφθοράς και διαρκώς προσπαθεί με τις προτάσεις της και τους αγώνες της στα αμφιθέατρα και στα όργανα συνδιοίκησης για την ουσιαστική προάσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας. Η μάχη όμως πρέπει και οφείλει να είναι διαρκής. Και οι ΠΑΣΠίτες με την στάση τους να κρατούν ψηλά τον πήχη της φοιτητικής εκπροσώπησης.

Η ΠΑΣΠ ως υπεύθυνη πολιτική παράταξη, ήταν υπέρ της ιδέας της αξιολόγησης (Τουλάχιστον στο τμήμα που σπούδασα-Ενδεχομένως σε άλλα τμήματα να ήταν κατά). Όχι όμως υπέρ της αξιολόγησης που θα δρα «τιμωρητικά» ως προς τα αδύναμα ιδρύματα κατατάσσοντάς τα σε ένα ανταγωνιστικό ranking όπου ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτα, αλλά εκείνης της αξιολόγησης που θα έφερνε στην επιφάνεια όλες τις συνέπειες από την υπο-χρηματοδότηση της Παιδείας:
Ελλιπείς υποδομές,
Ελλιπής υλικοτεχνικός εξοπλισμός,
Απαρχαιωμένα συγγράμματα,
Καθηγητικές αυθαιρεσίες,
Παρωχημένα προγράμματα σπουδών,
Διορισμοί ημετέρων στις διοικητικές θέσεις,
Εξελίξεις μελών ΔΕΠ με μη αξιοκρατικές κρίσεις,
Απουσία ελέγχου για τη διαχείριση των κονδυλίων των ερευνητικών,
Ανεπαρκής φοιτητική μέριμνα,
Τεράστιο κόστος ζωής για τους φοιτητές της επαρχίας κλπ.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν ξανά πρώτιστα αιτήματα.
Να μην μείνουμε απλά και μόνο στο «Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16». Η ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας μας είναι το ζητούμενο κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ασυνάρτητα από την χρηματοδότηση.

Το 5% του Α.Ε.Π. για την Παιδεία, θα πρέπει να κατακτηθεί και να αυξηθεί. Είναι εξοργιστικό να δηλώνει ο Υπουργός Παιδείας ότι το Πανεπιστήμιο χρειάζεται ένα σοκ για να συνέλθει. Ο Υπουργός μιας κυβέρνησης που ροκανίζει προς τα κάτω κάθε χρόνο το ποσοστό χρηματοδότησης της Δημόσιας Παιδείας. Σοκ θα πάθει ο ίδιος, αν μπορέσει να καταλάβει σε τι σημείο έχει φτάσει τα ιδρύματα η υπο-χρηματοδότηση και η κακοδιαχείριση.
Δεν είναι οι φοιτητές τεμπέληδες που βαριούνται να κάνουν μάθημα και το ρίχνουν στις καταλήψεις κάθε λίγο και λιγάκι όπως υπονοούν ώρες-ώρες τα media. Είναι η εξοργιστική αδιαφορία του υπουργείου απέναντι στα αιτήματά τους και η προκλητικά αδιάφορη στάση του υπουργού για το τι μέλλει γενέσθαι για την πραγματική αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών μας. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ένα νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα, άλλο ένα άλλοθι για τον κύριο Στυλιανίδη, αλλά ένα ουσιαστικό σχέδιο υποστήριξης της διαφανούς λειτουργίας των ιδρυμάτων μας. Ένα πλάνο ανάπτυξης σε βάθος χρόνου όπου θα αναδείξει την πραγματικά λαμπρή δουλειά που μπορούμε να κάνουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες φοιτητές διαπρέπουν όταν πηγαίνουν για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό.

Δεν μπορεί να απαξιώνεται τόσο εύκολα το σύστημα της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. Δεν θα μας περάσουν με το ζόρι την καπιταλιστική αντίληψη ότι για να απολαμβάνουμε ποιοτικές υπηρεσίες θα πρέπει να πληρώνουμε. Η μεθόδευση τους απλή. Δεν δίνουμε λεφτά, αφήνουμε τα ιδρύματα να μαραζώσουν και αφού η κοινωνία θα έχει φτάσει σε φάση αγανάκτησης από τις καταλήψεις, τότε θα μπορούμε άνετα κι ωραία να φέρουμε αναντίρρητα και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ε, αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί.

Η Παιδεία είναι Δημόσιο Αγαθό και θα πρέπει να παραμείνει. Θα πρέπει όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες και οι έχοντες και οι μη έχοντες. Και ως απάντηση στο «γιατί να μην συνυπάρχουν ιδιωτικά και δημόσια ταυτόχρονα, αφού θέλετε ίσες ευκαιρίες?», η προσωπική μου απάντηση και πιστεύω να συμφωνούμε είναι η εξής: Δώστε χρήματα για την Παιδεία, δώστε ουσιαστική στήριξη στα ερευνητικά, δώστε κίνητρα για ανάπτυξη, καταδικάστε όσους κατακλέβουν και απαξιώνουν το ελληνικό πανεπιστήμιο, δώστε το 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία, ώστε να πλησιάζουμε τα κοινοτικά ποσοστά και τότε να δούμε αν θα χρειαστούν ιδιωτικά …

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν η ΠΑΣΠ οφείλει να είναι άμεσα παρεμβατική και πολιτικά παρούσα. Όχι με στείρο αρνητισμό όπως τα αριστερά σχήματα, όχι σε φάση αφασίας όπως η ΔΑΠ (μόνο Parties και κονέ) αλλά πανταχού παρούσα με δυνατή φωνή και ξεκάθαρη πολιτική θέση. Και στο αμφιθέατρο και στα Δ.Σ. και στις Γ.Σ.Τ. με εκπροσώπους δυνατούς, ενημερωμένους, παρεμβατικούς και κυρίως αποφασισμένους να δίνουν την μάχη για την βελτίωση των όρων φοίτησης στα πανεπιστήμια μας.

Ευελπιστώ όλα αυτά να τεθούν στην συνδιάσκεψη της ΠΑΣΠ και να δούμε ξανά την ΠΑΣΠ δυναμική και πρωτοπόρα.

Καλή επιτυχία σύντροφοι και συντρόφισσες!

Update: Συνδιάσκεψη ΠΑΣΠ, 7 και 8 Ιουνίου 2008. Περισσότερα εδώ

Advertisements

Responses

 1. Καλημέρα,

  Πολύ σωστό κείμενο. Πως φαίνεται ότι έχεις περάσει από αμφιθέατρα σε αντίθεση με κάτι άλλους….

  Το ζήτημα δεν είναι μόνο να τεθούν, αλλά να αποτελέσουν πραγματικές προτεραιότητες αμέσως μετά τη λήξη της Συνδιάσκεψης…

  Για να δούμε…

 2. Συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο σου… Για την ΠΑΣΠ όμως που θα γράψω τις απόψεις μου πριν την συνδιάσκεψη έχω να πω τα εξής :

  Ποτέ φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη δεν πήγε καλά με ένα λειψό και ανάπηρο κόμμα πίσω της. Κι αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ σήμερα.

  Η ΠΑΣΠ είναι το μόνο κομμάτι που συνεχίζει να εγγράφει και να προσελκύει μέλη. Όλοι λένε για τα πάρτυ και τα κονέ. Πάντα όμως έτσι ήτανε από το 81 και μετά που το ΠΑΣΟΚ πήρε την εξουσία. Τώρα αν και αντιπολίτευση δεν έχω καταλάβει τι εξουσία μοιράζουνε ο καθένας στο μικρό του βασίλειο….αλλά τα μέλη προσέρχονται σταθερά και η ΠΑΣΠ μια χαρά πάει ή τουλάχιστον με μικρότερη φθορά από το άρρωστο ΠΑΣΟΚ.

  Τρίτον εκείνο που έχει χαθεί συνολικά στο πανεπιστήμιο είναι το όραμα. Κάτι μασημένα για δημόσια μεν αλλά ιδιωτική δε…είναι και θολά και δεν απαντάνε στο πρόβλημα που έχει σήμερα ένας φοιτητής να σπουδάσει. Κι αυτό είναι οικονομικό σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον που και το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται και δεν λέει να καταλάβει τα λάθη του.

  Τέταρτον η αδιαφάνεια και η κακοδιαχείριση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι για μένα αστείο…ανασύρεται όταν πρέπει να χτυπήσουμε και να υποβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αλλά είναι αυτά που απαιτούνται σήμερα ως αιτήματα. Και για αυτά ακόμα και στο κέιμενο σου αμηχανία βλέπω. Τα παιδιά της ΠΑΣΠ κάτω από αυτό το αντίξοο κλίμα νομίζω ότι όχι απλώς τα πάνε καλά αλλά έχουν και έναν «καθαρό» αγώνα μπροστά τους. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε και επικαίρη. Θα την συζητήσουμε στην επόμενη βουλή. Εξ άλλου ακόμα κι να γινόταν τώρα σημασία θα είχε ο εκτελεστικλος της νόμος μετά. Γιατί μυρίζομε μια κατάσταση ΚΕΣ με πτυχία δια αλληλογραφίας.

  Πέμπτον ότι και να προτείνει το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της μη σπεκουλας με τους γονιούς και τα παιδιά τους. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί δεν αντέχουν και άλλη πίεση. Κι αυτό είναι πολιτική επιλογή. Θα έλεγα δε ότι το ΕΣΠΑ αντί να χρηματοδοτήσει με σημαντικλα ποσά την έρευνα ας χρηματοδοτήσει την στέγαση και σίτιση των φοιτητών. Και ναι συμφωνώ ότι το 5% για την Παιδεία είναι βασικός στόχος.

 3. @matrix: Το θέμα είναι να γινόμαστε όλο και περισσότεροι και πιο δυναμικοί!

  @Sotiri: Φίλε μου Σωτήρη, διαφωνώ καθετως με το :»Όλοι λένε για τα πάρτυ και τα κονέ. Πάντα όμως έτσι ήτανε από το 81 και μετά που το ΠΑΣΟΚ πήρε την εξουσία» Δεν ήταν πάντα έτσι, όχι τουλάχιστον την ΠΑΣΠ που γνώρισα! Κατά τ’αλλα συμφωνώ, αν και για την έλλειψη οράματος που λες κρατώ επιφυλάξεις. Όραμα ήταν πάντα το πανεπιστήμιο που θα διευρύνει του ορίζοντες μας, με ότι αυτό συμπεριλαμβάνει. Συν βέβαια το να προετοιμάζει επιστήμονες ικανούς να φανούν χρήσιμοι στην κοινωνία, κι όχι απλά πτυχιούχους των οποίων τα πτυχία θα είναι άχρηστα μελλοντικά στη ζωή τους.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: