Αναρτήθηκε από: Alma Libre | 30/05/2008

Η Παιδεία (ξανά) καζάνι που βράζει

Έλεος δηλαδή! Μου έχει ανέβει το αίμα στο κεφάλι με όσα ακούω στα δελτία αυτές τις μέρες. Όχι άλλο κάρβουνο κύριε Τράγκα! Σε λίγο θα μας πείτε ότι πρέπει να καταργηθεί εντελώς η φοιτητική εκπροσώπηση! Η σημερινή παρουσία σας ως υπερασπιστή της κυβέρνησης Καραμανλή με έβγαλε κυριολεκτικά από τα ρούχα μου.

Υπερασπίζεστε με τόσο σθένος μια κυβέρνηση που εδώ και 5 χρόνια, κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να απαξιώσει το Δημόσιο Δωρεάν Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Αντιμετωπίζει με εμπαιγμό τόσο τους καθηγητές όσο και τους φοιτητές.

Σε κόσμο ζείτε κε Τράγκα? Πώς να κάτσουν να διαβάσουν οι φοιτητές όταν υπάρχουν σχολές όπου τα συγγράμματα διανέμονται μια μόλις εβδομάδα πριν τις εξετάσεις? Όταν δεν υπάρχουν εργαστήρια, όταν δεν υπάρχουν τα μέσα για σωστή εκπαιδευτική διαδικασία, αφού κάποιοι εκμεταλλεύονται καταστάσεις? Ποια μαθήματα να παρακολουθήσουν οι φοιτητές όταν οι διδάσκοντες δεν πατάνε καν στο αμφιθέατρο, αλλά στέλνουν τους μεταπτυχιακούς τους να παραδώσουν? Γι’ αυτά τα θέματα δεν βγάζετε άχνα και παραπληροφορείτε τον κόσμο! Τους βάζετε όλους στο ίδιο τσουβάλι, και δεν βγάζετε λέξη για την ταμπακέρα που είναι η υπο-χρηματοδότηση της Παιδείας μας. Αν καταργηθεί η φοιτητική εκπροσώπηση όπως υπονοείτε, ποιος θα φωνάξει για όλα αυτά?

Η κυβέρνηση Καραμανλή τίναξε στον αέρα όσα βήματα προόδου πήγαιναν να γίνουν. Τη μια με νομοθετήματα που δεν έχουν την αποδοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας και την άλλη με προβοκατόρικες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κου Στυλιανίδη που δυναμιτίζουν το ήδη οξυμένο κλίμα. Ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη ευθύνη για την χαοτική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει η κυβέρνησή του την ανώτατη εκπαίδευση στην πατρίδα μας.
Κόπτεστε για τα μαθήματα των φοιτητών, αλλά πείτε μου, πώς θα οργανώσει απόφοιτος πολυτεχνικής σχολής μια διεύθυνση παραγωγής όταν δεν έχει κάνει ούτε ένα εργαστήριο πάνω σε τόρνο, αλλά τον χαζεύει από μακριά  «για να μην χαλάσει το μηχάνημα-και δεν έχουμε λεφτά να το φτιάξουμε». Πώς θα αποκτηθεί η ελάχιστη δυνατή εμπειρία όταν γίνονται ανεπαρκή εργαστήρια? Τι σόι απόφοιτοι θα βγαίνουν από πανεπιστήμια με ελλιπείς υποδομές?

Κι αφού τόσο κόπτεστε για τους εργαζόμενους φοιτητές, γιατί δεν λέτε λέξη για το επίδομα των 1000 ευρώ που θεσπίστηκε επί Σημίτη και «έκοψε» μετά η κυβέρνηση Καραμανλή, απαγορεύοντας ουσιαστικά την επιδότηση ενοικίου, ώστε οι φοιτητές να μην μπορούν να πάρουν το επιπλέον επίδομα από όσα ιδρύματα έδιναν επιδότηση ενοικίου? Ξέρετε κε Τράγκα πόσοι φοιτητές στην επαρχία καλούνται να βγάλουν το μήνα με 100 ευρώ, κι αναγκάζονται να δουλέψουν για να τα βγάλουν πέρα? Και να κόψουμε επιτέλους το παραμυθάκι με τα φοιτητικά προνόμια των αιωνίων φοιτητών. Οι παροχές φοιτητικής μέριμνας ισχύουν για ν+2 έτη σπουδών.

Γιατί δεν λέτε λέξη για καθηγητές που έχουν υπεξαιρέσει χρήματα πανεπιστημίων και κυκλοφορούν ελεύθεροι? Οι φοιτητές φταίνε και γι’ αυτό μήπως? Για καθηγητές που εκβιάζουν σεξουαλικά φοιτήτριες εκβιάζοντάς τες με προβιβάσιμο βαθμό? Για καθηγητές που έχουν θεσπίσει ταρίφα προβίβασης 500 και 1000 ευρώ ανά μάθημα?
Όλα αυτά πότε θα μπουν στο τραπέζι? Πότε επιτέλους θα αναδειχθούν τα ιδρύματα που κάνουν αξιόλογη δουλειά? Πότε θα αναγνωριστούν οι πραγματικοί μας δάσκαλοι που πραγματικά ασκούν λειτούργημα και πότε θα καταδικαστούν οι καταχραστές του πανεπιστημίου μας?

Και μην μου πείτε πάλι «Τι έκανε το ΠΑΣΟΚ?» Ξέρουμε πολύ καλά, ότι σίγουρα δεν τα έκανε τόσο μπάχαλο όσο η κυβέρνηση Καραμανλή, και σίγουρα αναζητούσε συναινέσεις. Δεν δυναμίτιζε το κλίμα όπως επιδεικτικά κάνει σήμερα η κυβέρνηση. Στο φοιτητικά μου χρόνια, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ πήρε πίσω 2 νομοσχέδια που δεν είχαν την αποδοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας και αν μη τι άλλο θέσπισε ένα νόμο-πλαίσιο που άντεξε πάνω από 20 χρόνια βιοσιμότητας.

Καταδικάζουμε κάθε φαινόμενο βίας στα πανεπιστήμια, αλλά να καταδικάζουμε και τους ροπαλοφόρους της ΔΑΠ, ή όποιας άλλης παράταξης όπου δρουν αποδεδειγμένα, κι όχι μόνο τους ανώνυμους κουκουλοφόρους. Έτσι δεν είναι?

Κύριε Τράγκα, η κυβέρνηση που σήμερα υπερασπίζεστε, η κυβέρνηση του κου Καραμανλή αρνείται τον ουσιαστικό διάλογο, αρνείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, αρνείται να δώσει βιώσιμη λύση και απλά συντάσσεται με συντεχνίες που αποσκοπούν στην εδραίωση ενός κλίματος «παρακμής» προκειμένου να προβάλλουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ως τη μόνη λύση που θα βγάλει την παιδεία μας από το αδιέξοδο.

Ε, αυτό δεν θα περάσει έτσι.
Το φοιτητικό κίνημα θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια περαιτέρω απαξίωσης του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Advertisements

Responses

  1. Κατερίνα εγώ θα τα πω και από το μέρος του γονιού…Επειδή ήδη οι έρμοι γονείς καταβάλλουμε σημαντικά ποσά για την παιδεία των παιδιών μας και σε δύσκολες οικονομικά εποχές, απαιτούμε ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και σίγουρα όχι την λύση των ιδιωτικών «πανεπιστήμιων». Γιατί θέλω να δω ποιός ιδιώτης θα φτιάξει ιδιωτικό πολυτεχνείο; Όλοι στο μάρκετινγκ και τις πολιτικές επιστήμες θα την πέσουν…Άντε και καμμιά Νομική…στα πολύ βαριά τους.
    Άρα φυσικά και επιδιώκεται η υποβάθμιση κι άλλο του δημόσιου πανεπιστημίου και η «καθοδήγηση» των γονιών προς τα ιδιωτικά που είναι καλά. Χωρίς φοιτητικό συνδικαλισμό, χωρίς απεργίες καθηγητών και εκλογές, χωρίς πολλές αντιρρήσεις και ελέυθερη σκέψη…
    Και φυσικά η προώθηση της άποψης ότι το πανεπιστήμιο είναι κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης…
    Αίσχος Αίσχος Αίσχος

  2. YouTube – zitw to eam.mp3


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: