Αναρτήθηκε από: Alma Libre | 12/10/2008

Ζητείται «αόρατο χέρι»!

Δεν ξέρω αν αυτή την περίοδο θα τρίζουν περισσότερο τα κόκαλα του Σμιθ, του Κέινς ή του Φρίντμαν.
Με όλους τους δείκτες στην κατιούσα και την ύφεση προ των πυλών, οι υπέρμαχοι της ελεύθερης οικονομίας εκλιπαρούν για κρατική παρέμβαση προκειμένου να μην καταρρεύσει παντελώς το οικοδόμημα του χρηματο-οικονομικού μοντέλου που μας πλάσαραν τόσα χρόνια ως “must”.

Τα golden boys που δημιούργησαν τόσο πολύπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα που τελικά ούτε οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να ελέγξουν, αφού χλεύαζαν κατά της θεωρίας του Κέινς, σήμερα έρχονται ξεδιάντροπα και ομολογούν την ανεπάρκειά τους, για να μην πώ έγιναν Λούης κι άφησαν το λογαριασμό απλήρωτο. Μετά τα παχυλά bonus και τις θεωρίες περί ελευθερίας της αγοράς, μας ζητούν σήμερα τα ρέστα!

Ε, αυτό νομίζω πάει πολύ. Την ώρα που η ύφεση μας χτυπά την πόρτα, μες στην τρελλή χαρά, κάποιες οικογένειες καταστρέφονται και κάποιοι άλλοι κάνουν διακοπές σε εξωτικά resorts και spa. Πέρα από τα ποσά που θα δοθούν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς ως ενίσχυση, δεν διάβασα πουθενά τώρα τελευταία για απόδοση ποινικών (ενδεχομένως) ευθυνών στους μεγαλομετόχους των επενδυτικών που φαλίρισαν, παίρνοντας στο λαιμό τους εκατομμύρια απλών μικροεπενδυτών.

Κι αναρωτιέμαι, εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι βρε παιδιά? Είναι δυνατόν το σχέδιο, το εκάστοτε σχέδιο να μην προβλέπει άσκηση διώξεων? Έτσι απλά λέμε «it’s the economy dear!» και αφού πέσαμε έξω, ούτε γάτα ούτε ζημιά? Απλά προσευχόμαστε να μην είναι μακρά η κρίση?
Ειλικρινά μου φαίνεται αδιανόητο να προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα και οι κυρίως υπεύθυνοι της κρίσης να την βγάλουν λάδι και να την πληρώσουν τελικά (και πάλι) οι μικροεπενδυτές.

Δεν βλέπω κανένα αόρατο χέρι που σαν από μηχανής Θεός παρεμβαίνει για να εξισορροπήσει τα πράγματα. Αυτό που διακρίνω είναι ένα τεράστιο χέρι που συνέχεια μπαίνει στην τσέπη σου κι αρπάζει, αρπάζει, χωρίς εν τέλει να λογοδοτεί, παρά μόνο να τα φορτώνει στην διεθνή κρίση.

Και τελικά τι θα γίνει προκειμένου να προστατευτούμε? Να μην αποταμιεύουμε στις τράπεζες? Να μην παίρνουμε στεγαστικά? Να μην αγοράζουμε? Να μην επενδύουμε? Όχι βέβαια.  Αλλά να αντιδρούμε! Να αντιδρούμε? Χα, καλό! Πώς να τα βάλουμε με το τέρας του παγκόσμιου καπιταλισμού, ε? Δε λέω ότι η αλλαγή θα έρθει αύριο. Αλλά το πάθημα να μας γίνει μάθημα προτού να είναι πολύ αργά  και να είμαστε πιο προσεκτικοί και ως πολίτες και ως πολιτεία, ώστε τα μελλοντικά golden boys να μην μας πιάσουν και πάλι στον ύπνο. Κανόνες. Να μπουν κανόνες στο παιχνίδι. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ασυδοσία της αγοράς. Φτάνει στα όρια του εμπαιγμού.  Τέρμα στο παραμύθι.

Κι όταν θα μας πουλούν και πάλι θεωρίες περί ελεύθερης αγοράς, και αόρατων χεριών και αντανακλαστικών της αγοράς, να απαντάμε ότι για να ισχύουν όλα αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η λειτουργία ανταγωνιστικής αγοράς, κι όχι μονοπωλιακής ή ολιγοπωλιακής όπως ισχύει σήμερα. Ας σπάσουν τα καρτέλ και οι κρυφές συνεννοήσεις, και τότε ξανασυζητάμε. Και στο μεταξύ θα παλεύουμε να βγούμε από την κρίση, να δούμε πώς θα μπορέσουμε να σώσουμε ότι σώζεται, να μην διαλυθεί εντελώς το σύστημα, να μην  καταρρεύσει εντελώς ο κόσμος, να μην χτυπήσει φουλ η ανεργία και η πείνα… Να επλίζουμε σε κάτι καλύτερο… Πρέπει τουλάχιστον να ελπίζουμε…

Ως τότε, Κέινς και ξερό ψωμί, ή εμπρός σε μια νέα πραγματικότητα που απαιτεί παγκόσμια στρατηγική?

Advertisements

Responses

  1. […] Ζητείται “αόρατο χέρι”! « Alma LibreΘα την βγάλουν όλοι “καθαροί” μέσα σε μια τέτοια “κρίση”; Κι αναρωτιέμαι, εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι βρε παιδιά? Είναι δυνατόν το σχέδιο, το εκάστοτε σχέδιο να μην προβλέπει άσκηση διώξεων? Έτσι απλά λέμε «it’s the economy dear!» και αφού πέσαμε έξω, ούτε γάτα ούτε ζημιά? Απλά προσευχόμαστε να μην είναι μακρά η κρίση? (0 votes, average: 0 out of 5)You need to be a registered member to rate this post.  Loading … […]

  2. Πολύ σωστά.
    Ας εκμεταλλευτούμε τουλάχιστον το γεγονός ότι μέσα από την κρίση, δικαιώθηκαν στην πράξη οι θεωρίες του Κέυνς και γελοιοποιήθηκαν οι νεοφιλελεύθερες φανφάρες…Ας προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την τάξη (που είχε διαταράξει η ασύδοτη προπαγάνδα τους)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: