Αναρτήθηκε από: Alma Libre | 04/04/2009

Η ουσία…

Μιας και συμφωνώ απόλυτα, αναπαράγω από το blog Είμαστε ακόμα εδώ το post του σχετικά με την πρόταση Παπανδρέου για τα ναρκωτικά.

IT IS WHAT YOU SAY THAT COUNTS…

Σε όλο και περισσότερα σεμινάρια που διδάσκονται “presentation skills”, αλλά ακόμα και σε πανεπιστήμια οι εισηγητές επικεντρώνονται στον τρόπο που θα πούμε κάτι και όχι στο τι θα πούμε. Ενδεχομένως αυτό να έχει τη μεγαλύτερη σημασία σε περιπτώσεις προώθησης προιόντων ή marketing. Σίγουρα όμως δεν έχει τη κυριότερη σημασία στην πολιτική όπως θέλουν κάποιοι να μας το παρουσιάσουν.

Στην πολιτική θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στις ιδέες του άλλου και όχι στον τρόπο που μιλάει ή στον τρόπο που χειρίζεται τη γλώσσα του σώματος. Δεν αμφισβητώ ότι κάποιος καλό ομιλητής κερδίζει ευκολότερα το κοινό του, εξάλλου τα παραδείγματα αυτών από τον Χίτλερ μέχρι τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πολλά και διαφορετικά, αλλά προτιμώ να επικεντρώνομαι στην ουσία.

Οταν ήρθα στην Αγγλία νόμιζα ότι μιλούσα καλά Αγγλικά. Το ίδιο συμβαίνει και με όλους τους υπόλοιπους Ελληνες και όχι μόνο που έρχονται για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στο μεγάλο νησί. Μετά την πρώτη φορά που επισκέφτηκα μία pub και χρειάστηκε να πω τρεις φορές το ίδιο πράγμα για να μου φέρουν μία μπύρα κατάλαβα ότι this is not the case, που λέγανε και στο χωριό μου. Σιγά σιγά και με πολύ εξάσκηση και διάβασμα βελτιώθηκα χωρίς ωστόσο ποτέ να φτάσω στο επίπεδο ενός Αγγλου.

Κάπου εδώ αρχίζει το σημαντικό κομμάτι. Για να βρω την πρώτη μου δουλειά στην Αγγλία έκανα αρκετές αιτήσεις και πέρασα από τα πέντε στάδια επιλογής που θέτουν οι περισσότερες εταιρίες. Σχεδόν σε όλα αυτά τα σταδια χρειάστηκε να μιλήσω, να δώσω παρουσιάσεις, να αναλύσω τεχνικές μου ικανότητες. Σίγουρα δεν το έκανα με τον ίδιο τρόπο που τον έκαναν όσοι είχαν σαν πρώτη του γλώσσα τα Αγγλικά. Ωστόσο για έναν παράξενο λόγο που δεν σχετίζεται με την ασύγκριτη ομορφιά μου, ούτε με το καλογυμνασμένο μου σώμα, διάλεξαν εμένα.

Τα ίδια προβλήματα στην αρχή αντιμετώπισα και μέσα στην εταιρία. Το λεξιλόγιο μου δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί πλούσιο. Μπορεί να δυσκολευόμουνα να εκφραστώ όπως θα το έκανα στα ελληνικά και σίγουρα και εκεί θα το έκανα με πολύ πιο αποτυχημένο τρόπο από ότι ο Βενιζέλος. Κανένας όμως δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο που εξήγησα κάτι ή που διατυπωσα μία ιδέα. Ολοι επικεντρώθηκαν στην ουσία. Κάπως έτσι και εγώ, διδαγμένος από τους «απολίτιστους Αγγλους» που όταν εμείς χτίζαμε τον Παρθενώνα αυτοί ζούσαν στα δέντρα, έμαθα να επικεντρώνομαι στην ουσία.

Οποιος έχει 3 λεπτά ας κάτσει να δει το παρακάτω βίντεο.

Από όσους το παρακολουθησαν και σύμφωνα με τα email που έλαβα βγήκαν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Η μία είναι αυτοί που ξέρουν να μετράνε μέχρι το 50. Τόσα περίπου λάθη μου είπανε ότι έκανε ο ΓΑΠ. Ομολογώ ότι τους θαυμάζω. Από τότε που τελείωσα την Β’ Δημοτικού δεν έχω προσπαθήσει να μετρήσω μέχρι το 50. Μπορεί και να έχω ξεχάσει.

Στη δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που κράτησαν ότι 5,000 παιδιά αργοπεθαίνουν από τα ναρκωτικά χωρίς να μπορεί ή να θέλει κανένας να τους βοηθήσει. Ο Γιώργος δείχνει να ενδιαφέρεται και να μην μασάει τα λόγια του σε ένα ακόμα καυτό θέμα, όπως είχε κάνει και με την πρόταση του για αποποινικοποίηση των «ελαφρων» ναρκωτικών. Επίσης καταθέτει και μία πρόταση η οποία δίχως άλλο είναι ενδιαφέρουσα. Αυτό που μένει είναι να δούμε αν είναι και εφικτή.

Δεν ξέρω αν ο Γιώργος θα ενδιαφερθεί γι αυτά τα παιδιά όταν γίνει Πρωθυπουργός, αλλά εγώ ελπίζω ότι θα το κάνει. Οπως ήλπιζα ότι δεν θα υπάρχουν μπάρες διαχωρισμού στην ελληνική επικράτεια, όπως ήλπιζα ότι θα βρεθεί κάποιος πολιτικός που δεν θα λαικίζει για τους «κακούς Τούρκους», όπως ήλπιζα ότι η Κύπρος θα μπει στην ΕΕ χωρίς να γίνει πολεμος. Σε όλα αυτά και σε πολλά άλλα δεν διαψεύστηκα.

Τέλος θα κάνω μία εισαγωγή εδώ για κάτι που με απογοήτευσε, αλλά θα προτιμήσω να το ανεβάσω σε κάποιο επόμενο ποστ. Δίπλα στον Γιώργο υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είναι λίγο πολύ γνωστοί. Κάποιοι θεωρούνται αξιόλογοι και κάποιοι «λίγοι» για τη θέση που έχουν. Ολους θα περιμένω να τους κρίνω από τα έργα τους. Ωστόσο, δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι κάποιες συμπεριφορές με κάνουν να πιστεύω ότι η «Αλλαγή» είναι μακριά. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι ο ΓΑΠ είναι ο ίδιος που με ενέπνευσε ως Υπουργός Εξωτερικών. Θέλω να πιστεύω ότι δεν άλλαξε και ότι οι «γλύφτες» γύρω του, οι θιασώτες των χειροκροτητών και όσοι θέλουν να το παίξουν «μεγαλοπαράγοντες» θα μείνουν με την όρεξη.

Πάντα κρατάω το δικαίωμα να έχω κάνει λάθος. If this is the case, που όπως ανέφερα και παραπάνω, λένε στο χωριό μου, όπως πολλές φορές έχω γράψει στο ταπεινό αυτό blog, θα αφήσω τις πολιτικές αναλύσεις και θα αφοσιωθώ στα συνολάκια της Πετρούλας. Μέχρι τότε όμως θα προσπαθώ να αλλάξω αυτά που με ενοχλούν.

Updated:

Εδώ και μερικά  links από το papandreou.gr σχετικά με το θέμα των ναρκωτικών, σε περιόδους που το θέμα περνούσε στα ψιλα γράμματα..

25/06/2008 – Η ομαλή και γνήσια επανένταξη είναι ο στόχος μας!

19/06/2008 – Η απεξάρτηση και η επανένταξη χρειάζονται τη στήριξη όλων μας

18/06/2008 – Ο ΟΚΑΝΑ χρειάζεται στήριξη, όχι αδιέξοδα…

12/06/2008 – Ένας αγώνας που δίνει αξία στη ζωή

Advertisements

Responses

  1. Μάλλον διαφωνώ με αυτά που γράφεις. Εγώ μπορώ να σου πώ ότι και πολλά από τα λάθη κατάλαβα και την ομιλία άκουσα. Τώρα για το αν ένας πολιτικός θα πρέπει εκτός από την ουσία να έχει και πλούσιο λεξιλόγιο, καλή ροή λόγου είναι πολύ μεγάλο θέμα. Έχει πάρα πολλές σκοπιές

  2. Συγκριτικά με αυτούς που εκστομίζουν με χαμόγελο colgate και με περρισή ευράδια κενά λόγια και αοριστολογίες στολισμένες με όμορφα «ψαρωτικά» τεχνάσματα που δεν βγάζουν τελικά νόημα απλά και μόνο για το φαίνεσθαι, προτιμώ να κρατώ την ουσία…

  3. Καλημέρα και σε ευχαριστώ για την αναφορά.

    Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: