Αναρτήθηκε από: Alma Libre | 05/04/2009

Δωρεάν Δημόσια Παιδεία Υψηλής Ποιότητας για Όλους

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Caravel, Forum από τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Μιλάμε για Παιδεία«, παρουσία και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ  Γιώργου Παπανδρέου.

Η Ημερίδα είχε ως στόχο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των 6 τραπεζιών διαλόγου που είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα, με σκοπό την συγκεκριμενοποίηση και εξειδίκευση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τα θέματα Παιδείας, μέσα από 3 εργαστήρια διαλόγου, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για διάλογο πάνω στα θέματα αυτά.

Παρακολούθησα όλη την διαδικασία μέσω του pasok webtv και ομολογώ ότι εξεπλάγην ανέλπιστα!

Είναι ό,τι πιο ολοκληρωμένο, ουσιώδες, στοχευμένο και οραματικό έχει παρουσιάσει ποτέ το ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα για τα θέματα Παιδείας.

Όλες οι μεχρι τώρα προτάσεις συγκεντρωμένες και τειθέμενες σε διάλογο για περαιτέρω διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για πραγματικό διάλογο, και όχι κατ’ επίφασιν όπως έχει επιχειρηθεί ατυχώς (ή επιτιδευμένα ατυχώς) από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας,  η οποία όχι μόνο υπονομεύει κάθε προσπάθεια βελτίωσης, αλλά αντιθέτως επιδυνώνει ακόμα περισσότερο τις υφιστάμενες παθογένειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος με την συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση του.

Επιτρέψτε μου να πιστεύω ειλικρινά ότι η σημερινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν απλά ακόμα μια ομιλία για το τυπικόν της υπόθεσης, αλλά ήταν δέσμευση τιμής ότι πραγματικά για την επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τα θέματα Παιδείας θα είναι στόχος πρώτης προτεραιότητας.

Κι ότι η σημερινή ημερίδα έθεσε τις βάσεις στο να βρεθεί μια βάση διαλόγου από την οποία θα ξεκινήσουν οι μελλοντικές συζητήσεις μέχρι την καταρτιση των τελικών και οριστικών προτάσεων.

Θα πρότεινα να παρακολουθήσετε την ομιλία του προεδρου, ειλικρινά αξίζει τον κόπο.

Και προτού βιαστούν ορισμένοι να μιλήσουν ότι πρόκειται για όμορφα λόγια αλλά ταυτόχρονα  ανέφικτες υποσχέσεις, ας δώσουν λίγη βάση και σε όλα όσα τόνισαν οι επόμενοι ομιλητές σχετικά με το πώς θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο, από πού θα εξοικονομηθούν πόροι, και πώς θα επιχειρηθεί η μέγιστη δυνατή διαβούλευση με όλους του φορείς, αλλά και με την συμμετοχή της ΕΦΕΕ.  (Της οποίας παρεμπειπτόντως  την ανασύσταση υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ και η ΠΑΣΠ  κατέθεσε από πέρσυ σχετική πρόταση, αλλά ακόμα συμφωνία με τις υπόλοιπες παρατάξεις: ΓΙΟΚ)

Επί της ημερίδας ξανά, το να ακούω τους εκπροσώπους όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης να συμφωνούν στο ότι ήρθε πια η ώρα για γενναίες αλλαγές κι ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση αφασίας, με χαροποιεί αλλά και με υποψιάζει σχετικά με τις ενδεχόμενες κόντρες που θα ακολουθήσουν.

Καλύτερα όμως να υπάρχουν δράση και αντίδραση από τις οποίες θα προκύψει κάτι ουσιαστικό, παρά αφασία απέναντι στα προβλήματα και ξεπεσμός, έτσι δεν είναι;

Ας κρατήσουμε κατα νου, το κλείσιμο της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου:

Η ποιότητα της παιδείας μας σήμερα, αυτή η ποιότητα καθορίζει την ποιότητα της κοινωνίας μας αύριο. Ό,τι δίνουμε σήμερα στους νέους, θα το εισπράξουμε αύριο στο πολλαπλάσιο. Κάθε ευρώ που δίνουμε στην παιδεία, επιστρέφει στο έθνος μας με τόκο.

Θέλουμε να προσφέρουμε στη νέα γενιά. Θέλουμε να δώσουμε γνώση, δυνάμεις, όχι μέσο, που είναι τελικά μέσο εξάρτησης. Αξιοκρατία, όχι ρουσφέτι. Κριτική σκέψη, όχι υποταγή. Δημιουργικότητα, όχι ωχαδερφισμό. Ποιότητα, όχι εγκατάλειψη. Σεβασμό, όχι αδιαφορία. Χαρά, όχι αγγαρεία.

Η σημερινή κυβέρνηση θέλει τον Έλληνα δέσμιο και εξαρτημένο. Έτσι έχει μάθει να επιβιώνει αυτή η παράταξη, διαχρονικά. Πιέζοντας, με εξαρτήσεις, με εκφοβισμούς, τον Έλληνα πολίτη. Τον θέλει δέσμιο ενός εκπαιδευτικού συστήματος, που απαξιώνεται συνεχώς και αναπαράγει την ανισότητα. Δέσμιο μιας ανεργίας και ενός εργασιακού μεσαίωνα, που μειώνει συνεχώς τις αμοιβές, ανατρέπει τις ώρες εργασίας και εξαρτά τον νέο από το άθλιο αυτό φαινόμενο των stage, αναγκάζοντάς τον να πηγαίνει στα βουλευτικά γραφεία και στους παράγοντες για ένα κομμάτι ψωμί. Είναι ντροπή! Αυτά είναι που πρέπει να ανατρέψουμε.

Θέλουν τον Έλληνα δέσμιο μιας απαράδεκτης και αβίωτης καθημερινότητας. Πέντε χρόνια νεοσυντηρητικής κυβέρνησης έφτασαν για να γυρίσουν τη χώρα μας, την κοινωνία μας, πολλές δεκαετίες πίσω. Η δημόσια δωρεάν, υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους, η διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε πρόσβαση παιδείας υψηλής ποιότητας, εξασφαλίζει ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ.

Με απελευθερωμένους πολίτες, με πολίτες συνειδητοποιημένους, με πολίτες συμμέτοχους, η Ελλάδα θα προχωρά, όχι προς τη συντήρηση, αλλά προς την πρόοδο.

Και θα αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα με ουσιαστική δημιουργικότητα, με δυναμισμό και με αποτελεσματικότητα.

Αλλαγή πολιτικής, βεβαίως, σημαίνει αλλαγή κυβέρνησης.

Και αυτή, θα συμβεί πολύ σύντομα.

Σας ευχαριστώ.»

Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Ομιλία  Άννας Διαμαντοπούλου, Πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας

Ομιλία Θάλειας Δραγώνα, Γραμματέα Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ

Ομιλία Αχχιλέα Μητσού, Προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του FORUM

Ομιλία Συλβάνας Ράπτη, Μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

P.S. Plus to γεγονός ότι στο προσωπικό site του προέδρου, papandreou.gr τα θέματα Παιδείας αναδεικνύονται διαχρονικά κι όχι ευκαιριακά:

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: