Αναρτήθηκε από: Alma Libre | 16/01/2010

Βοήθεια στην Αϊτή

Απ’ όσο έψαξα στο διαδίκτυο, μέχρι στιγμής από τη χωρα μας αποστέλλεται ανθρωπιστική βοήθεια στην σεισμόπληκτη Αϊτή από τους εξής:

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε από την πρώτη στιγμή επείγουσα ιατρική βοήθεια στα θύματα του ισχυρού σεισμού που έπληξε στις 12 Ιανουαρίου την Αϊτή.

Για να υποστηρίξετε τη δράση μας στην Αϊτή κάντε μια δωρεά σήμερα.
Η δική σας υποστήριξη, μικρή ή μεγάλη, μπορεί να σώσει ζωές.

ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/μού: 080/480865-76

ALPHA BANK: Αρ. Λογ/μού: 104-00-2320001125

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/μού: 041-01-022035-49

ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK: Αρ. Λογ/μού: 0026.0215.45.0100065123

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/μού: 83773707

Μετά την κατάθεση μην ξεχάσετε να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό στο τηλ.: 210 5 200 500 για να σας στείλουμε την απόδειξή σας.

ΜΕΣΩ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ

(Visa, Mastercard, Diners)

Κάνοντας ένα απλό τηλεφώνημα στο 210 5 200 500
Οι πρώτες πληροφορίες έρχονται από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) που εργάζονταν ήδη σε ιατρικά προγράμματα της οργάνωσης στην Αϊτή. Περιθάλπουν εκατοντάδες τραυματίες από το σεισμό και στήνουν κλινικές μέσα σε σκηνές για να αντικαταστήσουν τις δομές υγείας της οργάνωσης που έχουν υποστεί ζημίες.

Το κέντρο υγείας Μαρτισσάντ σε μια φτωχή περιοχή της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρινς (Port au Prince) έπρεπε να εκκενωθεί μετά το σεισμό επειδή είχε υποστεί ζημιές και ήταν ασταθές. Οι ασθενείς βρίσκονται τώρα σε σκηνές και το ιατρικό προσωπικό δέχεται συνεχώς ασθενείς από την πόλη. Έχουμε ήδη περιθάλψει 300-350 άτομα, κυρίως με τραύματα και κατάγματα.

Ανάμεσα τους βρίσκονται 50 άτομα που υποφέρουν από εγκαύματα, κάποιοι από αυτούς μάλιστα από πολύ σοβαρά, που προκλήθηκαν κυρίως από φιάλες υγραερίου που ανατινάχθηκαν σε σπίτια που έχουν καταρρεύσει.

Στο κέντρο αποκατάστασης Πασότ (Pachot) έχουν λάβει περίθαλψη άλλα 300-400 άτομα. Σε ένα από τα γραφεία των ΓΧΣ στο Πετιονβίλ (Petionville), μια άλλη περιοχή του Πορτ ο Πρινς (Port au Prince), μια κινητή κλινική δέχτηκε τουλάχιστον 200 τραυματίες.

Ακόμη περισσότερα άτομα δέχονται βοήθεια στο κτίριο που στεγαζόταν το νοσοκομείο Μητρικής Αλληλεγγύης το οποίο υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές.

Ένα από τα πιο έμπειρα μέλη των ΓΧΣ, ο Στέφανο Τζανίνι (Stefano Zannini), παρέμεινε έξω κατά το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας προσπαθώντας να κάνει μια εκτίμηση των αναγκών στην πόλη και αξιολογώντας την κατάσταση των ιατρικών δομών. «Η κατάσταση είναι χαοτική» αναφέρει.

«Επισκέφτηκα πέντε κέντρα υγείας, μεταξύ των οποίων και ένα πολύ μεγάλο νοσοκομείο, και τα περισσότερα από αυτά δε λειτουργούσαν. Πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν και πολλοί νεκροί. Κάποιες περιοχές της πόλης δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και οι άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στους δρόμους ανάβοντας φωτιές στο δρόμο και προσπαθώντας να παρηγορήσουν ο ένας τον άλλον.

Όταν κατάλαβαν ότι είμαι από τους ΓΧΣ άρχισαν να ζητούν βοήθεια κυρίως για τους τραυματίες. Υπήρχε μεγάλη αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν στους δρόμους.

Ένας άλλος συντονιστής των ΓΧΣ στην πόλη, ο Χανς βαν Ντίλλεν (Hans van Dillen), επιβεβαίωσε ότι το Πορτ ο Πρενς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγεθος της καταστροφής. «Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που κοιμούνται στους δρόμους καθώς έχουν μείνει άστεγοι. Βλέπουμε τραυματίες με ανοιχτά κατάγματα και τραυματισμούς στο κεφάλι.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να τους παραπέμψουμε σε κάποια δομή υγείας για να χειρουργηθούν.» Πολλές από τις ιατρικές δομές της πόλης έχουν επίσης υποστεί σοβαρές ζημιές και η παροχή ιατρικής περίθαλψης είναι εξαιρετικά περιορισμένη αυτή την ώρα που οι ανάγκες για ιατρική βοήθεια είναι τεράστιες.

Ωστόσο οι ΓΧΣ προσπαθούν να φέρουν περισσότερο προσωπικό μέσα στη χώρα. Περίπου 70 άτομα αναμένεται να φτάσουν μέσα στις επόμενες μέρες. Οι ΓΧΣ αποστέλλουν στην περιοχή ένα κινητό νοσοκομείο χωρητικότητας 100 κλινών και μία «κινητή» χειρουργική μονάδα, που αποτελείται από 2 χειρουργικές αίθουσες και 7 σκηνές νοσηλείας. Στην περιοχή θα καταφθάσουν και νεφρολόγοι που ειδικεύονται στις ιατρικές επιπτώσεις των τραυματισμών από σεισμούς.

Ωστόσο, οι μεταφορές είναι πολύ δύσκολες και δεν είναι ακόμα γνωστό αν το ιατροφαρμακευτικό υλικό και το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να περάσουν στη χώρα μέσω της γειτονικής Δομινικανής Δημοκρατίας.

Οι ΓΧΣ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την ασφάλεια μερικών ανθρώπων που εργάζονται για εμάς. Συνολικά είναι περίπου 800 άτομα και δεν έχουν ακόμα βρεθεί όλοι λόγω των προβλημάτων στην επικοινωνία και της γενικότερης κατάστασης.

Για περισσότερες πληροφορίες

Μαρία Πασχούλα, Υπεύθυνη Τύπου ΓΧΣ
210 5 200 500 (εσωτ.109), κιν. 693 66 99 142

——-

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ UNICEF
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ
Ο μισός σχεδόν πληθυσμός είναι κάτω των 18 ετών
Φωτογραφία: © REUTERS
Eduardo Munoz

Παρά τις βαριές ζημιές που υπέστησαν ακόμα και τα κεντρικά γραφεία της UNICEF στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής που επλήγη από τον ισχυρότατο σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, η οργάνωση σπεύδει να προσφέρει άμεση βοήθεια στα παιδιά και τις μητέρες που επλήγησαν από αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από το σεισμό.

Επί του παρόντος η UNICEF παρέχει βοήθεια στο Ζακμέλ και το Πορτ-ο-πρενς που συνίσταται σε νερό και είδη υγιεινής, θεραπευτικές τροφές, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό καθώς και προσωρινά καταλύματα.

Η UNICEF θα προσφέρει επίσης υλικοτεχνική βοήθεια και προσωπικό ώστε να προστατευθούν τα παιδιά, που είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε τέτοιες φυσικές καταστροφές, ιδιαίτερα τα παιδιά που έχουν χωρισθεί από τις οικογένειές τους και μπορεί να πέσουν εύκολα θύματα εκμετάλλευσης.

Η κατάσταση των παιδιών και των γυναικών στην Αϊτή ήταν ήδη εξαιρετικά δυσχερής και πριν το πλήγμα του φονικού σεισμού. Η Αϊτή είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες στον πλανήτη και αγωνίζεται να ανακάμψει από πολλά χρόνια βίας, ανασφάλειας, κακοδιοίκησης, αλλά και αλλεπάλληλων μεγάλων φυσικών καταστροφών. Μόνο ο ένας στους 50 κατοίκους της Αϊτής έχει σταθερή εργασία. Τα τέσσερα στα δέκα παιδιά ζουν σε σπίτια με χωμάτινο δάπεδο ή σε συνθήκες συνωστισμού με πάνω από πέντε άτομα σε κάθε δωμάτιο και το 46% του πληθυσμού είναι κάτω των 18 ετών.

Μεταξύ των πρώτων εφοδίων που παραδόθηκαν συμπεριλαμβάνονται 2.500 σετ μαγειρικής και 5.000 λίτρα πόσιμο νερό, άλατα ενυδάτωσης για την αποτροπή θανατηφόρων επεισοδίων διάρροιας, ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, μουσαμάδες και τέντες ενώ από τα γραφεία της UNICEF στον Παναμά φθάνει ακόμα ένα φορτίο με 10.000 μουσαμάδες, 4.600 δοχεία νερού, 5,5 εκατομμύρια ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, 556.000 φάκελους αλάτων ενυδάτωσης και άλλα χρειώδη εφόδια για να καλύψουν τις ανάγκες περίπου 10.000 οικογενειών, ενώ ετοιμάζονται εφόδια για ακόμα 20.000 οικογένειες για αποστολή τις επόμενες ημέρες.

Οι επιπτώσεις από αυτήν την τελευταία φυσική καταστροφή, αμέσως μετά τα βαρύτατα πλήγματα διαδοχικών τυφώνων το 2008 από τα οποία η χώρα ακόμα αγωνίζεται να ανακάμψει, αναμένεται να είναι καταστροφικές και όπως είναι φυσικό ο ευάλωτος παιδικός πληθυσμός θα υποφέρει το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών. Η UNICEF έχει αποδεσμεύσει μέχρι στιγμής ποσό ύψους 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων από πηγές έκτακτης χρηματοδότησης και θεωρεί βέβαιο πως απαιτούνται περισσότεροι πόροι για την ανακούφιση των πληγέντων.

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF απευθύνει έκκληση στους πολίτες να συμβάλουν στην προσπάθεια για την παροχή άμεσης βοήθειας στα παιδιά στην Αϊτή. Για το σκοπό αυτό όποιος επιθυμεί μπορεί να καταθέτει τη βοήθειά τους στο λογαριασμό 169/480021-48 της Εθνικής Τράπεζας ή και μέσα από το www.unicef.gr

——-

Επείγουσα έκκληση για οικονομική ενίσχυση για την Αϊτή

Επείγουσα έκκληση για οικονομική ενίσχυση για την ΑϊτήΆμεση είναι η ανταπόκριση της ActionAid στις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός των 7 ρίχτερ που ισοπέδωσε σχεδόν την πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς και τις γύρω περιοχές την Τρίτη το βράδυ. Προσωπικό της ActionAid στην Αϊτή παρέχει άμεση βοήθεια και καταγράφει την κατάσταση. Συνάδελφοί τους από τις γύρω χώρες και την Ευρώπη κατευθύνονται προς κατεστραμμένες περιοχές.

Η Αϊτή είναι η πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου με το 80% των 9 εκατομμυρίων κατοίκων της να ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Επίσημες πηγές αναφέρουν ότι οι νεκροί ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 100.000.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών, ενώ η χώρα δεν είχε ακόμα συνέλθει από τις καταστροφές του τυφώνα του 2008 και των πλημμυρών του 2009.

REUTERS/ Eduardo Munoz, courtesy www.alertnet.org

«Υπολογίζουμε ότι οι παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας είναι οι περιοχές που θα έχουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων. Ανησυχούμε, επίσης, ιδιαίτερα για τις καταστροφές στην περιοχή Καρφούρ όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού» δήλωσε ο AdrianoCampolina, διευθυντής της ActionAid για την Αμερική.

Η ActionAid δραστηριοποιείται στην Αϊτή από το 1996 σε 4 περιοχές. Στα γραφεία της ActionAid εργάζονται 20 άτομα. Τρεις εξ αυτών αγνοούνται προς το παρόν όπως και άλλοι εργαζόμενοι από τοπικές ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάζονται.

Η ActionAid θα διανείμει είδη πρώτης ανάγκης όπως καθαρό νερό, φαγητό, σκηνές, κουβέρτες και σαπούνι ενώ ειδική ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών έχει ήδη μεταβεί στην περιοχή. Μετά το πέρας του πρώτου σταδίου της κρίσης, η ActionAid θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των σπιτιών των φτωχών κατοίκων και θα τους ενισχύσει ώστε να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Η ActionAid απευθύνει έκτακτη έκκληση για συλλογή χρημάτων για την υποστήριξη των επιζώντων του καταστροφικού σεισμού της Αϊτής.

1. Κατάθεση χρημάτων μέσω τράπεζας, στους λογαριασμούς:
ALPHABANK: 149002002005570
ΕΘΝΙΚΗ: 12748006728
Μετά την κατάθεση, είναι απαραίτητη η ενημέρωση της ActionAid Ελλάς το συντομότερο δυνατό στο τηλέφωνο 801 11 900 800 για να σταλεί η απόδειξη είσπραξης (οικονομικής ενίσχυσης).

2. Πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας: (VISA, Mastercard) καλώντας στο 210 92 12 321.

Κάθε δωρεά μικρή ή μεγάλη είναι πολύτιμη.
——-

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ – Αποστολή στη Αιτή

Σάββατο, 16 Ιανουάριος 2010 11:10

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας ανταποκρινόμενοι στις δραματικές εκκλήσεις των συναδέλφων γιατρών του τραγικά δοκιμαζόμενου λαού της σεισμόπληκτης Αϊτής, είναι έτοιμοι να αποστείλουν σήμερα ιατροφαρμακευτική βοήθεια, εγκαινιάζοντας ιατρική γέφυρα ελπίδας.

Οι Γιατροί του Κόσμου, κάνουν έκκληση για τη συγκέντρωση συγκεκριμένων ειδών πρώτης ανάγκης, όπως:

  • Ρύζι
  • Όσπρια

Επίσης ζητούν από τους συμπολίτες τους οικονομική ενίσχυση για την αγορά αντιβιοτικών, αντιπυρετικών, αντιδιαρροϊκών φαρμάκων καθώς και αναλώσιμων υλικών (γάζες, επίδεσμοι, σύριγγες, βελόνες).

  • Marfin Egnatia Bank: Αρ. Λογ/μού: 0061274407
  • Alpha Bank: Αρ. Λογ/μού: 199-00-2002-002401
  • Εθνική Τράπεζα Αρ. Λογ/μού: 141/29611217

Μετά την κατάθεση σας, παρακαλούμε καλέστε μας στο 210 3213150 ώστε να σας αποσταλεί η απόδειξη δωρεάς.

ΜΕΣΩ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ (Visa, Mastercard, Diners)

Κάνοντας ένα απλό τηλεφώνημα στο 210 3213150

Οι Γιατροί του Κόσμου, σύμφωνα με τις αρχές τους και την πάγια τακτική της Οργάνωσης, θα παραδώσουν οι ίδιοι όλο το υλικό στον πληθυσμό και στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της σεισμόπληκτης Αϊτής.

——-

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ σχετικά με τελευταίες εξελίξεις σε Αϊτή και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Το Υπουργείο Εξωτερικών, λόγω των καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός στην Αϊτή, θέτει στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στην Αϊτή, τις ακόλουθες τηλεφωνικές γραμμές :

210-368 1212

210-368 1730

210-368 1350

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανταποκρινόμενο στην ανάγκη άμεσης βοήθειας προς τον λαό της Αϊτής αποστέλλει την Τρίτη το πρωί 19 Ιανουαρίου και εφόσον οι συνθήκες στην Αϊτή το επιτρέψουν, ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών καθώς και φαρμακευτικού υλικού με ειδική απ’ ευθείας πτήση Μπόινγκ 747. Κατά την επιστροφή του Μπόινγκ θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα 400 πολιτών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Αϊτή.

Αμέσως μετά το σεισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης κατόρθωσε ύστερα από επίμονες προσπάθειες να εξασφαλίσει τη χορηγία αεροσκάφους από την εταιρεία Hellenic Imperial Airways, η οποία θα προσφέρει περισσότερο και από το 50% του κόστους μετάβασης.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την προσπάθεια αρωγής που καταβάλλει το ΥΠΕΞ για λογαριασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ο ίδιος υπερθεμάτισε ζητώντας να συντονιστεί η προσπάθεια από τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε η χώρα μας να προσφέρει ουσιαστική και έγκαιρη βοήθεια προς την Αϊτή.

Η αποστολή αποτελείται από 25 περίπου υγειονομικούς, νοσηλευτές, διασώστες και στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, ενώ μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που είναι αναγκαία για τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Οι εθελοντές θα παραμείνουν περίπου δέκα έως δεκαπέντε ημέρες –αναλόγως των αναγκών- και θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή με το ίδιο αεροπλάνο, στο οποίο θα μεταφέρονται τρόφιμα κατάλληλα για τις συνθήκες, φάρμακα και υλικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες των θυμάτων του σεισμού. Κατά την επιστροφή του θα μεταφερθούν στην Αθήνα επίσης πολίτες ευρωπαϊκών κρατών που χρήζουν επαναπατρισμού.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης δήλωσε: «Η Ελλάδα αναλογιζόμενη την ιστορική σχέση και την ιστορική υποχρέωσή της προς την Αϊτή, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 200.000 ευρώ, που εντάχθηκε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού της Αϊτής μέσω διεθνών οργανισμών και συνεχίζει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας».

Τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια της άμεσης και αποτελεσματικής παροχής βοήθειας.

Σημειώνεται ότι όσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο τηλέφωνο 2103683570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών, τα οποία θα μεταφερθούν με τη δεύτερη πτήση του αεροσκάφους.

Τέλος ανακοινώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.

——

Και για όποιον ενδιαφέρεται για ενημέρωση από το αρμόδιο προξενείο:

Προξενείο Αϊτής 210 6123014

—–

Από το Papandreou.gr:  Αϊτή και Ανθρώπινα δικαιώματα

—–

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: