Αναρτήθηκε από: Alma Libre | 14/07/2010

Ωραίοι ως Έλληνες…

Κόντρα στην Ελλάδα που «τρώει τα παιδιά της» οι παρακάτω Έλληνες κάνουν τη διαφορά…

Δεν ξέρω αν θα μείνουν για πολύ καιρό ακόμα στη χώρα ή αν τελικά θα μεταναστεύσουν (!) όπως ο Αντώνης που βρίσκεται πια στην Αγγλία,  προσωπικά πάντως τους εύχομαι να προοδεύουν πάντα όπου κι αν βρίσκονται και να μας δίνουν την ευκαιρία να νιώθουμε περήφανοι γι’ αυτούς…

«Χρυσός» Ελληνας φοιτητής στο Μουντιάλ Μαθηματικών

Του ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΚΙΔΗ

Κονταροχτυπήθηκε με αριστούχους φοιτητές Μαθηματικών, που σπουδάζουν στα μεγαλύτερα και καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου -ανάμεσα σ’ αυτά και το Χάρβαρντ- και βγήκε νικητής.

Ο Γ.  Σακελλάρης κέρδισε την υψηλότερη διάκριση παγκοσμίως για φοιτητές  Μαθηματικών, αντιμετωπίζοντας 480 αριστούχους από όλον τον κόσμο

Ο Γ. Σακελλάρης κέρδισε την υψηλότερη διάκριση παγκοσμίως για φοιτητές Μαθηματικών, αντιμετωπίζοντας 480 αριστούχους από όλον τον κόσμο Ο λόγος για έναν τριτοετή Βολιώτη φοιτητή του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Γιώργο Σακελλάρη, ο οποίος είχε να συναγωνιστεί 480 αριστούχους υποψηφίους των μεγαλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πανεπιστημιακό μαθηματικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 25-30 Ιουλίου 2009 στη Βουδαπέστη.

Ο 20χρονος Γιώργος Σακελλάρης από τον Βόλο απέσπασε την υψηλότερη διάκριση σε ακαδημαϊκό πλαίσιο μεταξύ φοιτητών, στον χώρο των Μαθηματικών και γι’ αυτή την επιτυχία του βραβεύεται σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αν όμως η μια μεγάλη του αγάπη είναι τα Μαθηματικά, η άλλη είναι η μουσική, αφού αποφοίτησε από Μουσικό Σχολείο Βόλου. Παίζει πιάνο και κιθάρα, έχει πτυχίο στην αρμονία, δίπλωμα βυζαντινής μουσικής και σε μαθητικούς πανθεσσαλικούς αγώνες κατέκτησε -τι άλλο- το πρώτο βραβείο στην κιθάρα!

Ο ίδιος ενδιαφέρθηκε και πληροφορήθηκε για τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου μαθηματικού διαγωνισμού ενημερώνοντας στη συνέχεια τον πρόεδρο του τμήματος, ο οποίος ενέκρινε τη συμμετοχή του. Η χρηματοδότηση για τη συμμετοχή του στο συνέδριο προήλθε από το Τμήμα Μαθηματικών.

Ο νεαρός Γιώργος Σακελλάρης πάντοτε ήθελε ν’ ασχολείται με το μάθημα των Μαθηματικών είτε από χόμπι είτε στο σχολείο. Οσο για την επαγγελματική του ενασχόληση το μόνο σίγουρο είναι ότι θ’ ασχοληθεί με την επιστήμη των Μαθηματικών.

Ο Βολιώτης φοιτητής έχει συμμετάσχει και σε άλλους διαγωνισμούς κατά το παρελθόν, μαθηματικού περιεχομένου, σημειώνοντας πάντοτε επιτυχίες. Στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών μπήκε το 2007 με υποτροφία για την υψηλή του επίδοση. Την ίδια επιμέλεια και το ίδιο ταλέντο όμως δείχνει και κατά τη διάρκεια των σπουδών του λαμβάνοντας άριστα στα μαθήματα, με αποτέλεσμα να λαμβάνει υποτροφίες. Ενδεικτικά τον περασμένο Μάρτιο συμμετείχε σε πανευρωπαϊκό πανεπιστημιακό διαγωνισμό Μαθηματικών, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο.

Αν πετάει στα σύννεφα λόγω της επιτυχίας του στον παγκόσμιο διαγωνισμό φοιτητών Μαθηματικών; Οχι, ο 20χρονος χαρισματικός φοιτητής Γιώργος Σακελλάρης είναι μάλλον εξαιρετικά προσγειωμένος για την ηλικία του και για τη διάκριση που πέτυχε. Δηλώνει απλά «πολύ ικανοποιημένος», γιατί θεωρεί ότι θα τον βοηθήσει και στο μέλλον.

«Η διάκριση αυτή είναι αποτέλεσμα αφ’ ενός της δουλειάς που γίνεται στο ελληνικό πανεπιστήμιο, αφ’ ετέρου της προσωπικής προσπάθειας που καταβάλλω. Στο σπίτι μου διαβάζω πολύ συχνά βιβλία που έχουν σχέση με τα Μαθηματικά. Σκέπτομαι να συνεχίσω τις σπουδές μου για μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο», μας ανέφερε… *

Πήραμε «χρυσό» στην καινοτομία

Ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου δημιούργησε προηγμένο λογισμικό συναλλαγών

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ | Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Μια τετραμελής ελληνική ερευνητική ομάδα, ένας «πράκτορας λογισμικού» και μία πρωτιά για τη χώρα μας! Αυτά ήταν τα «χρυσά» συστατικά του διεθνούς διαγωνισμού πρακτόρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές, ΤΑC2010, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, από τον οποίο βγήκε κερδισμένη η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και φυσικά η Ελλάδα.
Η ομάδα Μertacor του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Πληροφορίας και Υπολογισμών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ δημιούργησε ένα προηγμένο «ευφυές» πρόγραμμα, το οποίο διαθέτει εξελιγμένες δυνατότητες λήψης αποφάσεων και επικοινωνίας, ενώ μπορεί να εκτελέσει αυτόματα και αυτόνομα ηλεκτρονικές συναλλαγές και να συμμετάσχει σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες στο Διαδίκτυο. Η ομάδα του ΑΠΘ ξεπέρασε σε επιδόσεις 30 ομάδες ξένων πανεπιστημίων και πήρε το «χρυσό» στην καινοτομία.

Το λογισμικό πρόγραμμα της ομάδας Μertacor (αναγραμματισμός εκ του λατινικού mercator, που σημαίνει έμπορος) είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να συναλλάσσεται στο χρηματιστήριο και γενικότερα στο Διαδίκτυο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες (και) στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα λογισμικού,το οποίο διαμεσολαβεί μεταξύ πωλητή και αγοραστή, και αποτελείστην ουσίαέναν πράκτορα.Η εμπορική του εφαρμογή εντοπίζεται οπουδήποτε υπάρχουν ηλεκτρονικές συναλλαγές:στο εμπόριο, σε δημοπρασίες ή χρηματιστήρια (αξιών, ενέργειας), σε ηλεκτρονικές προμήθειες,αλλά και σε δραστηριότητες όπου συμμετέχουν πολλοί και τα δεδομένα είναι πολλά. Τότε το πρόγραμμα μπορεί πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά από τον άνθρωπο να χειριστεί τέτοιες καταστάσεις» εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας και καθηγητής του ΑΠΘ κ. Π. Μήτκας.

Το εν λόγω λογισμικό έχει τη δυνατότητα να πάρει αποφάσεις και να ενεργήσει εκ μέρους του ιδιοκτήτη του με βάση τις ίδιες τις προτιμήσεις του. «Θα μπορούσε να συλλέξει πληροφορίες με ένα φιλτράρισμα στο Διαδίκτυο και να σου δώσει όλα αυτά που θα επέλεγες και μόνος σου» τονίζει ο καθηγητής.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο ασχολείται εδώ και αρκετά χρόνια με την τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργώντας «πράκτορες» λογισμικού για διάφορες εφαρμογές, τους οποίους και βελτιώνει στον χρόνο. «Οι πράκτορες,επειδή αναλύουν μεγάλους όγκους δεδομένων, παρακολουθούν πιο γρήγορα τις διακυμάνσεις της αγοράς. Στο χρηματιστήριο, όπου συμμετέχουν διάφοροι πάροχοι και οι τιμές μεταβάλλονται διαρκώς,η βοήθεια που μπορεί να σου προσφέρει είναι πολύ σημαντική. Μπορεί αρχικά να μην εμπιστεύεσαι τόσο πολύ τον πράκτορα,σιγά-σιγά όμως θα τον εμπιστευτείςδιότι μπορεί και μαθαίνει γρήγορα» τονίζει ο κ. Μήτκας.

Οι επιτυχίες
Oελληνικός «πράκτορας» έλαβε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «ΤΑC Μarket Design». Πρόκειται για το πιο δύσκολο και απαιτητικό κομμάτι του διαγωνισμού, καθώς εξετάζεται η επάρκεια του λογισμικού όσον αφορά την ικανότητά του να προχωρεί στις πλέον συμφέρουσες συναλλαγές. Επίσης, η ελληνική ομάδα ήρθε τρίτη σε έναν σύγχρονο και αναδυόμενο κλάδο, αυτόν της ιντερνετικής διαφήμισης (ΤΑC ad Αuction).

Το λογισμικό του ΑΠΘ σχεδιάστηκε έτσι ώστε να κατανέμει τον χώρο της ιστοσελίδας με τον βέλτιστο σχεδιασμό. Ακόμη, η ομάδα του ΑΠΘ ήρθε έκτη στην κατηγορία «ΤΑC Supply Chain Μanagement», που αφορά τη χρήση του λογισμικού στην αλυσίδα εφοδιασμού μιας επιχείρησης.

Η νοοτροπία
Αν η ελληνική αγορά θέλει να βγει από το τέλμα και να εισέλθει στον δρόμο της καινοτομίας, υπάρχει αναξιοποίητο πεδίον δόξης λαμπρόν στη χώρα μας, αλλά και αρκετές παρεξηγήσεις. «Εχουμε μια τελείως διαφορετική κουλτούρα στο πανεπιστήμιο που απαξιώνει την επιχείρηση και τη βιομηχανία στα μάτια των φοιτητών, οι οποίοι όταν τελειώνουνστη συντριπτική τους πλειονότητα απαντούν ότι θέλουν να διοριστούν σε κάποια εταιρεία. Κανένας δεν θέλει να ξεκινήσει τη δική του προσπάθεια. Αντίθετα, στην Αμερική το 90% θέλει τη δική του εταιρεία» εξηγεί ο καθηγητής. Οπως τονίζει, υπάρχουν επιστημονικές περιοχές, όπως το λογισμικό, όπου δεν απαιτείται μεγάλη αρχική επένδυση, διότι η μεν δουλειά γίνεται στον υπολογιστή, η δε διαφήμιση στο Διαδίκτυο. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Κάπου πρέπει να ξαναβρούμε αυτό το επιχειρηματικό πνεύμα που είχαν κάποτε οι Ελληνες» τονίζει ο κ. Μήτκας.

«Φοβάμαι ότι χάνουμε το τρένο της πληροφορικής και μαζί του και αρκετούς εγκεφάλους που φεύγουν στο εξωτερικό. Κάποιοι από αυτούς ενδέχεται, βέβαια, να γυρίσουν, όμως απόφοιτοί μας βρίσκονται διάσπαρτοι σε πανεπιστήμια της Ευρώπης, ιδιαίτερα στα διδακτορικά. Δυστυχώςαυτό το φαινόμενο θα το δούμε τα επόμενα χρόνια, όπου ένα μεγάλο κύμα θα φύγει» υπογραμμίζει ο κ. Μήτκας.

Πολυτεχνείο Κρήτης


Πρώτο Βραβείο για την ομάδα TUCer στο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell που έγινε στο EUROSPEEDWAY, στο Lausitz της Γερμανίας το Μάιο του 2010

TUCer (Technical University of Crete Eco Racing team) είναι η ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης που ανέπτυξε και εξελίσσει όχημα πόλης χαμηλής κατανάλωσης. To 2008 κατασκευάστηκε το πρώτο όχημα της ομάδας και το 2010 ήταν έτοιμο το δεύτερο πρωτότυπο όχημα ER 10.

Η ομάδα TUCer συμμετείχε μέχρι στιγμής στους παρακάτω διαγωνισμούς:

Η βασική αρχή του διαγωνισμού είναι απλή: η κάλυψη της μέγιστης δυνατής χιλιομετρικής απόστασης στην πίστα, καταναλώνοντας τη μικρότερη δυνατή ποσότητα καυσίμου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που ενσωματώνει αξίες συνυφασμένες με την αειφόρο ανάπτυξη: προστασία του περιβάλλοντος, εξοικονόμηση της ενέργειας και αναγνώριση της ατομικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας.


Responses

  1. Κατερίνα να ξέρεις ότι υπάρχουν και πάρα πολλοί ακόμα. Ελληνες που ανταγωνίστηκαν τους Αγγλους/Γαλλους/Πορτογαλλους/Γερμανους/Αμερικάνους/Γιαπωνέζους και όλυς τους λαούς του κόσμου σε μέρη που δεν μετράει το επίθετο σου και ποιος είναι ο πατέρας/θείος/μπατζανάκης σου. Απλά οι «άλλοι» που τα καταφέρνουν με το λεγόμενο «μέσον» είναι περισσότεροι και μοιραία επικεντρωνόμαστε σε αυτούς.

  2. […] Ωραίοι ως Έλληνες… […]

  3. http://excellence.minedu.gov.gr/listing/674-seemous
    Μερἀκι, επιμονή,αγάπη για τα μαθηματικά


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: