Αναρτήθηκε από: Alma Libre | 06/02/2011

Ένα πρωινό στο ΚΑΤ!

Είχα γράψει παλιότερα σχετικά με την άψογη περίθαλψη στο Αττικό Νοσοκομείο.
Ε, σήμερα οφείλω να το κάνω και για το ΚΑΤ!

Δευτέρα πρωί με χτυπημένο πόδι, κάνεις ένα γρήγορο τσεκάρισμα για τα εφημερεύοντα και για καλή σου τύχη εφημερεύει το ΚΑΤ. Ακριβώς αυτό που ήθελες… Στη διαδρομή σκέφτομαι τι θα με περιμένει στα επείγοντα…
Να έχεις τον πόνο σου, να έχεις και μια ατέλειωτη ουρά μπροστά σου και να παρακαλείς να έρθει το συντομότερο η σειρά σου…
Νεύρα, βρισίδια, σιχτιρίσματα, άτιμο κράτος ανάλγητο, δε σέβεσαι τον ασθενή…

Ε, λοιπόν καμία σχέση!
Με συνόδευε ο αδελφός μου και με το που φτάσαμε, οι σεκιουριτάδες με βοήθησαν να καθίσω μέχρι να πάρουμε εισιτήριο από το γραφείο κίνησης.
Μετά καθίσαμε στην ουρά. Περίμεναν 3 ασθενείς πριν από μένα, (πάλι καλά!) Πιτσιρικάδες κι αυτοί, οι 2 με χτυπημένο χέρι, η μια κοπελίτσα πόδι όπως κι εγώ. Μετά από μένα ήταν και κάποια άλλα περιστατικά, αλλά επειδή δεν ήταν τόσο επείγοντα, η προϊσταμένη μας έδωσε προτεραιότητα.
Η μια γιαγιά δήλωσε ότι την πονούσε 2 μήνες το γόνατό της.
Η προϊσταμένη της έκανε την παρατήρηση γιατί το άφησε τόσο καιρό, και γιατί διάλεξε να πάει μέρα που εφημέρευε το νοσοκομείο, ότι δεν ήταν σωστό την ώρα που δέχονται πιο επείγοντα περιστατικά. Παρ΄ όλα αυτά της είπε να περιμένει, αν και ήταν ΙΚΑ και θα έπρεπε κανονικά λέει να πάει σε ιατρείο ΙΚΑ.

Σε 30 λεπτά έφτασε η σειρά μου.
Εξέταση, ακτινογραφία, συνταγογράφηση, γύψος, σε καροτσάκι για την έξοδο, τέλος.
«Α, και περάστε να κλείσετε ραντεβού να σας ξαναδούμε την επόμενη Πέμπτη».
Ομολογώ ένα σοκ το έπαθα! Δεν ήξερα καν ότι κλείνεις και ραντεβού!
«Τέλος, περάστε από τη γραμματεία να πάρετε στρογγυλή σφραγίδα»
Του τέστιν, δίνεις τα χαρτιά σου και πληρώνεις το λογαριασμό:
Τοποθέτηση γύψινου νάρθικα: 5,22€
3 Γυψοταινίες: 1,77€
4 Γυψοταινίες: 2,36€
1 Επιδ. Βαμβακιού: 0,55€
2 Ελαστικός Επίδ. 0,88€
1 Α/Α ποδοκνήμης: 3,26
1 Α/Α άκρου ποδός: 2,88
Σύνολο: 16,92€ και συνολικός χρόνος 2 ώρες max.

Εάν δεν είχα ασφάλεια και εάν δεν είχα χρήματα μαζί μου ειλικρινά δεν ξέρω πώς θα ήταν, αλλά από ότι είδα, χαλαρά μπορούσε να φύγει κάποιος, χωρίς να πάει να πληρώσει. Θα μου πείτε, μα γιατί να πληρώσεις, έστω και αυτά τα 16,92€?
Τι το πληρώνεις το ΤΣΜΕΔΕ ένα σκασμό λεφτά (που έχεις δεν έχεις δουλειά πρέπει να τα σκας κάθε εξάμηνο). Χμ, δεν ξέρω τι να σας απαντήσω.

Μέσα σε όλον αυτό το χαμό, προτιμώ να ξέρω ότι θα πληρώσω ένα συμβολικό ποσό, θα εξεταστώ αξιοπρεπώς και θα τα πάρω μετά από το ταμείο μου. Το δωρεάν πολλές φορές σε οδηγεί σε υπερβολές, εννοώντας  ότι για ψύλλου πήδημα να κάνεις κατάχρηση κάθε παρεχόμενης υπηρεσίας.
Και δεν μιλάω για σοβαρά περιστατικά και για περιπτώσεις όπου φτάνει το σύστημα το άλλο άκρο (να μην δικαιολογούν ταινίες για διαβητικούς).
Μιλάω για μικρά και μεσαία περιστατικά που μπορείς να διαχειριστείς το κόστος.

Τι άλλο να σας πω δεν ξέρω, καταλήγω όμως στο ότι, όπως και στο Αττικόν έτσι και στο ΚΑΤ, οι άνθρωποι δεν είναι ανθρωποφάγοι, ούτε γουστάρουν να σε βλέπουν να ταλαιπωρείσαι και να υποφέρεις.

Η ανθρώπινη αλληλεγγύη στο χώρο της υγείας θα είναι πάντα εκεί, όσο χάλια κι αν είναι το σύστημα. Το θέμα είναι και η κεντρική διοίκηση να κάνει ορθολογική κατανομή πόρων. Να σταματήσει πια το πανηγύρι με τα χρήματα των ασφαλισμένων. Το ότι δεν υπάρχουν λεφτά, δε το δέχομαι πια. Ας βάλουν πιο σκληρούς κανόνες κι ας κάνουν πια καθαρούς διαγωνισμούς αναθέσεων προμηθειών, ας βάλουν πιλοτικά κι ένα ελάχιστο εισιτήριο για όλους, όπως είχα ακούσει κάπου.
Αλλά ας κάνουν κάτι δραστικό!

Είναι πραγματικά κρίμα και για όσους δουλεύουν σε νοσοκομεία και για τους ασθενείς που έχουν τον πόνο τους, να αναπαράγεται αυτή η νοοτροπία ότι πληρώνουμε τσάμπα λεφτά για παροχές υγείας που δε λαμβάνουμε.

Ευελπιστώ να αλλάξει σιγά-σιγά η κατάσταση, μετά το οριακό σημείο που έφτασαν το σύστημα τόσα χρόνια κακοδιαχείρισης και σπατάλης! Δεν πάει άλλο με τη σπατάλη! Enough is enough!

Προσωπικά  το μόνο που μπορώ, είναι το να επικροτώ δημόσια όταν βλέπω κάτι θετικό.

Ευχαριστώ όλο το προσωπικό στα Επείγοντα!
Ευχαριστώ ΚΑΤ!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: