Αναρτήθηκε από: Alma Libre | 14/08/2010

Did you heard about Veria’s Public Library?

Την έχεις ακουστά βέβαια ως πόλη, αλλά αν δεν κέρδιζε το πρώτο βραβείο του ιδρύματος Bill and Melinda Gates θα γνώριζες ποτέ για το τεράστιο έργο που επιτελούν  χρόνια τώρα οι υπέθυνοι στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας;

https://i0.wp.com/blog.libver.gr/blog/wp-content/uploads/2010/08/img_7817_small.JPG

Εγώ πάντως το ομολογώ, δεν είχα ιδέα!

Ψάχνοντας λίγο περισσότερο και διαβάζοντας το blog της Βιβλιοθήκης της Βέροιας πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Οι άνθωποι είναι αξιέπαινοι!

Τους αξίζουν τα πιο θερμά συγχαρητήρια!!!

Συνεχίστε την καλή δουλειά και δώστε τροφή για σκέψη και προβληματισμό, ώστε να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά σας…

Ποιοι Είμαστε
H Βιβλιοθήκη με λίγα λόγια

Η Βιβλιοθήκη είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων. Εποπτεύεται από Εφορεία με τριετή θητεία, η οποία ορίζεται από την Περιφέρεια. Αριθμεί πάνω από 21.000 μέλη σήμερα και το 2007 δάνεισε 210.000 τεκμήρια στην Κεντρική Βιβλιοθήκη.  Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας παρέχει τις υπηρεσίες της μέσω του Κεντρικού της κτηρίου, του παρατήματος,  και των δύο Κινητών Βιβλιοθηκών της, οι οποίες επισκέπτονται περισσότερα από 50 δανειστικά κέντρα, σε περιοχές της Κ.Δ. Μακεδονίας. Το Παράρτημα της, στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα του 7ου και 11ου σχολείου δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η συλλογή της περιλαμβάνει πάνω από 1000.000 τόμους βιβλίων (50.000 από αυτούς είναι καταχωρημένοι σε ηλεκτρονική μορφή) και μπορούν να αναζητηθούν μέσω του διαδικτύου.
Εκτός από το έντυπο υλικό η συλλογή περιλαμβάνει και οπτικοακουστικό υλικό ( VHS, DVD, CD-ROM, DVD-ROM, CD μουσικής ).

Διαβάστε την Ετήσια Αναφορα 2008 της Βιβλιοθήκης(2,5MB)
Σκοπός – Όραμα της Βιβλιοθήκης
Μελλοντικά Σχέδια της Βιβλιοθήκης

Νόμος περί Βιβλιοθηκών (165KB)
Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας (71KB)

Άλλα ενδιαφέροντα έντυπα

Επισύνοψη Επιχειρησιακού Σχεδίου  – (91KB)
Συνοπτική Έκδοση Σχεδίου (1MB)
Επιχειρησιακό Σχέδιο 2004-2007 (2.61MB)
Καλοκαίρι 2007 – Πρόγραμμα προώθησης φιλαναγνωσίας και δημιουργικότητας (1,35MB)
Οκτώβριος 2007 – Μήνας Τεχνολογίας (315ΚΒ)

Οδηγός Λειτουργίας

Οι οδηγίες καλύπτουν όλα τα θέματα λειτουργίας της βιβλιοθήκης σε σχέση με το κοινό και κάθε αλλαγή εγκρίνεται πάντα από την Εφορεία (Δ.Σ.) της Βιβλιοθήκης

Γενικός Εσωτερικός Οδηγός Λειτουργίας
Γίνε μέλος της Βιβλιοθήκης
Δανεισμός υλικού / χρεώσεις και Συνδρομές
Κανονισμός Δανεισμού PC DVD-ROM και PlayStation DVD-ROM Διαδανεισμός Άρθρων
Διαδικασία Έκφρασης παραπόνων – Συλλογή Βιβλιοθήκης
Κανονισμός Διάθεσης Αίθουσας Εκδηλώσεων
Τιμές διάθεσης της Αίθουσας Εκδηλώσεων
Κανονισμός Λειτουργίας της Βιβλιοθήκης των 7ου & 11ου Δημοτικών Σχολείων
Κινητές Βιβλιοθήκες – Οδηγίες Χρήσης
Ξεναγήσεις στη Βιβλιοθήκη
Πολιτική Αποδοχής Δωρεών – Απόσυρση Υλικού
Πολιτική Πρόσβασης στο Ασύρματο Δίκτυο
Χρήση των Υπολογιστών

Διάφορες Φόρμες – Αιτήσεις
Αίτηση Εγγραφής Νέου Μέλους
Αίτηση Εγγραφής Νέου Μέλους ( για παιδιά Δημοτικού )
Αποδοχή κηδεμόνα για χρήση υπολογιστών από παιδιά Δημοτικού
Αίτηση Παραγγελίας Άρθρου / Τ.Χ. Περιοδικού ( Διαδανεισμός )
Έντυπο Ξενάγησης
Φόρμα Παραπόνων
Αίτηση Διάθεσης Αίθουσας Εκδηλώσεων

Η Εφορεία της Βιβλιοθήκης
Η Εφορεία της Βιβλιοθήκης η οποία διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Ν.Π.Δ.Δ. 318/24-7-2008 ) αποτελείται από τους:

Τακτικά Μέλη

Θεοχαρόπουλος Κων/νος Πρόεδρος Διευθυντής – 3ου Γενικού Λυκείου Βέροιας
Κουτσουπιάς Φώτιος Αντιπρόεδρος Δάσκαλος
π.Μπατσαράς Πορφύριος Μέλος Ηγούμενος Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Βέροιας
Κοπατσιάρης Αθανάσιος Μέλος Ιατρός
Σαββίδης Παύλος Μελος Θεολόγος

Αναπληρωματικά Μέλη

Παπαδοπούλου Ελένη Πρόεδρος Επίκουρος καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Τσιαμήτρου Μαρία Αντιπρόεδρος Δημοτική Δύμβουλος Δ. Βέροιας
Μποχώρης Δημήτριος Μέλος Διευθυντής 4ου Γυμνάσιου Βέροιας
Καισαρίδης Ιωάννης Μέλος Φιλόλογος – Συγγραφέας
Δουλγέρογλου Ευσεβεία Μελος Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας

Το Προσωπικό της Βιβλιοθήκης

Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης απαρτίζεται από μόνιμους υπαλλήλους, έκτακτο προσωπικό με σύμβαση ορισμένου χρόνου και αποσπασμένους καθηγητές και δασκάλους.

Χρηματοδοτούμενες δράσεις

Η Βιβλιοθήκη από το 1993 συμμετέχει σε προγράμματα με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

EDLnet Thematic Network (2007-2009)
Το πρόγραμμα EDLnet – Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (European Digital Library) – λειτουργεί για δύο χρόνια και στοχεύει να αναπτύξει ένα πρωτότυπο σύστημα, όπου θα συγκεντρώνεται υλικό από μερικούς από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης, υλοποιώντας με αυτό τον τρόπο την αρχική ιδέα. Το πρόγραμμα θα διευθύνει η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη (The European Library) μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας. Τη χώρα μας μετά από πρόταση των συντονιστών του προγράμματος εκπροσωπεί στη δράση αυτή η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας

UNTOLD STORIES: Learning with Digital Stories (UntoStory), (2007-2009)
Untold stories: Learning with Digital Stories (UntoStory) είναι μία δράση που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Grundtvig 2007. Αφορά την παροχή υπηρεσιών από Μουσεία και Βιβλιοθήκες σε μετανάστες μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών διηγήσεων, με τη χρήση των εργαλείων του λεγόμενου web 2.0. Οι υπόλοιποι οργανισμοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προέρχονται από την Τσεχία, τη Δανία, και τη Γερμανία. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην τόνωση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ευρώπη καθώς θα διευκολύνει τους μετανάστες να δημιουργήσουν τις ιστορίες τους στις δικές τους γλώσσες και στη γλώσσα της χώρας που διαμένουν.

ENTITLE-Europe’s New Libraries Together In Transversal Learning Environments (2007-2009)
Το πρόγραμμα ENTITLE επιδιώκει να προσδιορίσει, να περιγράψει και να διαδώσει καλές πρακτικές, συγκεκριμένες υπηρεσίες, εργαλεία και στρατηγικές που υποστηρίζουν τη μάθηση στις Βιβλιοθήκες. Λαμβάνει υπόψη του όλες τις προηγούμενες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια, ώστε να καταφέρει να πολλαπλασιάσει τις θετικές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο και νά επιτευχθεί μία ευρύτερη κατανόηση της συνεισφοράς των στρατηγικών μάθησης της Ε.Ε. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Grundtvig 2007 και συμμετέχουν δεκατέσσερις οργανισμοί από χώρες της Ε.Ε.

IMPAC
162 βιβλιοθήκες από 47 χώρες συμμετέχουν κάθε χρόνο στο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου μυθιστορήματος γραμμένου ή μεταφρασμένου στην Αγγλική γλώσσα http://www.impacdublinaward.com την Ελλάδα στον διαγωνισμό εκπροσωπεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. για το 2008 η Βιβλιοθήκη έχει προτείνει για βράβευση το βιβλίο του Peter Carey με τίτλο «Theft» , το βιβλίο του Philip Roth με τίτλο «Everyman» και το βιβλίο της Isabel Allende με τίτλο «Ines of my soul».

Δράσεις που έχουν ολοκληρωθεί

Η Βιβλιοθήκη από το 1993 συμμετέχει σε προγράμματα που χρηματοδοτεί η Ε.Ε.  Η αρχή έγινε με την δημιουργία της πρώτης ηλεκτρονικής κινητής μονάδας για τη χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος Mobile

Mobile (1993-1995)
Πρόκειται για έργο στο οποίο συμμετείχαν εκτός από την ΔΚΒΒ οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες του Μπόρντερς (Σκωτία) και του Φρίζλαντ (Ολλανδία). Αντικείμενο του έργου ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων που παρέχουν στις κινητές Βιβλιοθήκες η Πληροφορική Τεχνολογία και οι Τηλεπικοινωνίες. Κύριοι στόχοι του έργου ήταν ο εμπλουτισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών των κινητών Βιβλιοθηκών και η προσέλκυση νέων χρηστών. Αποτέλεσμα του Προγράμματος ήταν η δημιουργία της πρώτης ηλεκτρονικής κινητής Βιβλιοθήκης στην Ελλάδα που ήταν πλήρως εξοπλισμένη με υπολογιστές, εκτυπωτή, τηλεόραση και βίντεο.
Δείτε την τελική αναφορά του προγράμματος ΕΝ 430kb

ISTAR (1997-2000)
Πρόκειται για Δράση η οποία χρηματοδοτήθηκε από την DGV της ΕΕ και συμμετείχαν Βιβλιοθήκες και άλλοι οργανισμοί από την Ημαθία, την επαρχία Thurinhen στη Γερμανία, την περιοχή Omagh στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Βιβλιοθήκη του Essex στη Μεγάλη Βρετανία, που συντόνισε την όλη δράση. Το αντικείμενο της Δράσης ήταν ο βαθμός κατά τον οποίο ο Δημόσιος Τομέας μπορεί να συμβάλλει στην εξάπλωση της χρήσης των νέων τεχνολογιών (ΤΠΕ) και την ενημέρωση του πολίτη σε θέματα που άπτονται της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Στην Ημαθία, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δημιουργήθηκαν 5 κέντρα κατάρτισης τα οποία λειτούργησαν μέχρι το Μάιο του 2000. Η Βιβλιοθήκη είχε την ευθύνη για την υλοποίηση των Κέντρων Κατάρτισης και Ευαισθητοποίησης στην Κοινωνία της Πληροφορίας για το Νομό Ημαθίας. Για την ΔΚΒΒ η Δράση βοήθησε στην έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Πληροφόρησης στον 1ο όροφο. Κατά τη διάρκεια ζωής αυτού του Προγράμματος, το Κέντρο Πληροφόρησης παρείχε μεταξύ άλλων εισαγωγικά μαθήματα στις νέες τεχνολογίες και βοήθησε στη δημιουργία (σε πιλοτική μορφή) ιστοσελίδων για επιχειρήσεις του οινοποιητικού κλάδου της περιοχής.
Οι συμπολίτες μας διηγούνται την εμπειρία τους από την χρήση του Κέντρου Ευαισθητοποίησης και Κατάρτισης στις νέες τεχνολογίες
Δείτε την τελική αναφορά του προγράμματος EN 451kb

PUBLICA (1997-1999)
Πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν 8 βιβλιοθήκες από χώρες της E.E. Tο πρόγραμμα είχε ως κύριο στόχο την ενίσχυση του θεσμού των Δημόσιων Bιβλιοθηκών στην Eυρώπη.

PULMAN . PULMANXT (2001-2003)
Η Δράση ξεκίνησε ως ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο στο οποίο συμμετείχαν φορείς πολιτισμού από 26 χώρες, με στόχο την έρευνα για τη δημιουργία μιας φιλικής προς τον χρήστη Κοινωνίας της Πληροφορίας. Η κεντρική ιδέα του ερευνητικού Προγράμματος είναι ότι οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες και οι πολιτιστικοί φορείς καλούνται να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του περιβάλλοντος e-Europe. Το Δίκτυο PULMAN θα προωθήσει κοινές πολιτικές και πρακτικές της νέας ψηφιακής εποχής στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες και στους πολιτισμικούς οργανισμούς οι οποίο λειτουργούν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η ΔΚΒΒ αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στο Δίκτυο PULMAN το οποίο έχει στο μεταξύ διευρυνθεί και περιλαμβάνει 37 χώρες. Στα δύο αυτά Προγράμματα η Βιβλιοθήκη ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη των ιστοσελίδων τους, http://www.pulmanweb.org

CALIMERA (2003-2005)
Το έργο CALIMERA (Cultural Applications: Local Institutions Mediating Electronic Resource Areas), αφορά στη συντονισμένη δράση για την ενημέρωση και ανάπτυξη καλών πρακτικών στο χώρο των Δημοσίων Βιβλιοθηκών, των Μουσείων και των Αρχείων στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Το Πρόγραμμα εγκρίθηκε πρόσφατα (Δεκέμβριος 2003) στο πλαίσιο του RTD της ΕΕ. Η Βιβλιοθήκη και σ’ αυτό το Πρόγραμμα έχει αναλάβει το σχεδιασμό, ανάπτυξη και διαχείριση της ιστοσελίδας της Δράσης, http://www.calimera.org .

Δικτυακοί Τόποι  – Δημόσια Κέντρα Πληροφόρησης (2003-2004)
Τα δύο τελευταία έργα αφορούν τη συμμετοχή της Βιβλιοθήκης στο Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας και εγκρίθηκαν το 2003. Το πρώτο αφορά στη δημιουργία μιας διαδικτυακής πύλης και στην ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία όλες οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και να δημοσιεύουν τις συλλογές τους καθώς και άλλες πληροφοριακές ενότητες προς το κοινό των Βιβλιοθηκών. Η ΔΚΒΒ έχει αναλάβει τη δημιουργία και την πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας για λογαριασμό όλων των Βιβλιοθηκών ( http://www.infolibraries.gr ).
Το δεύτερο έργο αφορά στην ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής του Κέντρου Πληροφόρησης της Βιβλιοθήκης και στην παράλληλη ενίσχυση της Κινητής Βιβλιοθήκης της ΔΚΒΒ.

«Light: Bring to Light the value of cultural heritage» (2004-2006)
Η δράση «Light» ήταν ένα έργο 26 μηνών, που συγχρηματοδοτήθηκε από το Interreg ΙΙΙC Ανατολική Ζώνη. Αποτέλεσε εταιρικό σχήμα μεταξύ πέντε βιβλιοθηκών, που προώθησαν την πολιτιστική κληρονομιά μέσω ενός δικτύου μουσείων, αρχείων και πολιτιστικών τόπων. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας ήταν ο συντονιστής της δράσης και δημιούργησε έναν εκπαιδευτικό ψηφιακό χάρτη των πολιτιστικών μνημείων της πόλης, διασυνδέοντας τα περιεχόμενα με πολυμέσα-μερικά από τα οποία έγιναν από παιδιά.
Δείτε την τελική αναφορά του προγράμματος Light EN 914kb
Δείτε φωτογραφίες από το σεμινάριο ψηφιακής τεχνολογίας : «Δημιουργώντας ένα νέο περιβάλλον»


Σχόλια

  1. […] This post was mentioned on Twitter by krogias, DimitriosPetsaloudas. DimitriosPetsaloudas said: RT @krogias: Did you heard about Veria’s Public Library? http://ff.im/-phGTv […]

  2. […] Did you heard about Veria’s Public Library? […]


Σχολιάστε

Kατηγορίες